2018-12-19 05:45


Senatul antijustiție. A trecut amendamentul care blochează arestarea corupților

 |  20:11
Senatul antijustiție. A trecut amendamentul care blochează arestarea corupților

Senatorii României și-au spus oficial părerea, la umbra votului secret, asupra amendamentului la Codul Penal şi cel de Procedură penală iniţiat de Ioan Chelaru (PSD), Cristiana Anghel (PC) şi Ovidiu Donţu (PSD), prin care măsurile preventive, inclusiv arestarea, pot fi dispuse doar „dacă există probe sau indicii temeinice”, nu pe baza unor „suspiciuni rezonabile”, cum spuneau codurile până acum.

Amendamentul considerat drept o piedică în calea justiției și care a provocat noi îngrijorări ale partenerilor vestici pentru soarta statutului de drept în țara noastră a fost adoptat de plenul Senatului cu 91 de voturi pentru. Săptămâna trecută, Comisia juridică a Senatului a emis un raport favorabil adoptării acestei modificări.

Proiectul de lege va merge mai departe la Camerei Deputaţilor, care îl va dezbate și vota în calitate de for decizional.

"Cu referire la propunerea legislativă de modificare a Codului Penal şi a Codului de procedură penală iniţiată de mai mulţi deputaţi, Direcţia Naţională Anticorupţie consideră că adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficienţa DNA, ar îngreuna identificarea şi pedepsirea infractorilor şi ar afecta în mod sever statutul procurorilor în cadrul sistemului judiciar", a transmis DNA într-un comunicat săptămâna trecută.

Potrivit motivaţiei senatorilor care au iniţiat amendamentul, noua formulare este ”mai apropiată de principiul de drept, consacrat, conform căruia cercetarea în stare de libertate este regula, iar dispunerea unor măsuri de arest să fie excepţia.

Senatorii mai consideră că, în vechiul Cod de procedură penală, măsura arestării preventive faţă de un acuzat putea fi luată numai ”dacă sunt probe sau indicii temeinice că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”, iar în noul Cod de procedură penală, intrat în vigoare la 1 februarie 2014 9 articolul 233 condiţia de probe şi indicii temeinice a fost înlocuită cu cea de suspiciuni rezonabile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-11

TAGURI: senat, amendament, corupti, arestare, ioan, chelaru
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
11 Mai 2015

PANARAMA ASTA, SCAMATOAREAasta perversa, TREBUIE ADUSA IN PIATA UNIVERSITATII si tinuta 8 ore pe timpul zilei pt ca sa scuipe toata lumea pe EA JIGODIA. Este un GUNOI UMAN ajuns in functie publica . Cate asemenea gunoaie UMANE mai platesc romanii din bani publici??? CATI SUNT IN FUNCTII PUBLICE???.
CROCODILUL FLAMAND
11 Mai 2015

asta e reprezentanta....partidului Dan Diaconescu Parnaie....de Caracal...un fel de ELODIA-ZOMBIE
MANNIX
12 Mai 2015

ba e nevasta unui securist din KARAKARAKRARKAAAAA(KARAKAL) care face pe niznaiu
Random imageUltimele stiri


loading...