2019-01-22 06:42


Serial PUTEREA. Alegeri locale 2012. Buzău: USL-iştii se întrec să-şi dea la gioale

 |  21:00
Serial PUTEREA. Alegeri locale 2012. Buzău: USL-iştii se întrec să-şi dea la gioale

Judeţul Buzău face parte din „domeniile” conduse de „baroni”. Nu erau aşteptate mari surprize în strategia USL. Dar, cum politica locală este orice, numai lipsită de culoare nu, lucrurile stau cu totul altfel la ora actuală, la Buzău.

De opt ani, Victor Mocanu, fost şef al PUR (PC), trecut apoi la PDL şi, din 2008, la PSD, este preşedintele CJ. Cu mare dezamăgire, a aflat că USL îl preferă candidat pe senatorul liberal Marian Bîgiu. Rănit în amorul propriu şi în mândria celor făcute pentru judeţ, Victor Mocanu a hotărât să candideze independent. Şi a început zavera. El a declarat în conferinţa de presă că Antonescu şi Ponta sunt „indivizi care nu au legătură cu realitatea”. Într-un efort de a dovedi că are dreptate când spune că îl vor buzoienii, Mocanu a strâns, în câteva zile, de cinci ori mai multe semnături decât era nevoie, conform legii, pentru a putea candida ca independent.

Supranumit „baron de Buzău”, Mocanu are destule de explicat alegătorilor. Nu mai departe de decembrie 2011 a fost învinuit că ar fi dat lucrări pe bani europeni ginerelui său, în cadrul proiectului Drumul Vinului. Şi nu de oricine, ci de DLAF, adică Departamentul de Luptă Antifraudă, organism care protejează „interesele financiare ale Uniunii Europene”. DLAF a sesizat Parchetul pentru începerea unei cercetări penale împotriva lui Mocanu. Un alt dosar, de data aceasta la DNA îl are ca ţintă pe Mocanu şi se referă la deszăpezirea din 2009 şi 2010 când din nou ginerele ar fi primit lucrări şi fonduri de la tata-socru.

Preşedintele CJ a mai fost subiect de presă şi când a făcut nuntă cu 1.100 de invitaţi fiului său. Lista artiştilor chemaţi să întreţină nuntaşii a avut numai nume celebre: Horia Brenciu (care a fost şi maestru de ceremonii), Paula Seling, Aurel Tămaş, Ovidiu Komornyik, Matilda Pascal Cojocăriţa, Nicu Paleru și Orchestra de Muzică Populară a Radiodifuziunii Române. Patinoarul din Buzău a fost redecorat cu mii de metri de material textil alb pentru această ocazie.

Victor Mocanu (63 de ani) este de profesie contabil, cu diplomă a Facultăţii de Contabilitate din cadrul ASE Bucureşti. Pe vremea comunismului a fost inspector financiar şi director al Administraţiei Financiare Buzău. Aşa a şi rămas, după 1990, până când a ajuns vicepreşedintele CJ, în 2000 şi apoi preşedinte.

Bîgiu, 400.000 de euro

Deja putem vorbi despre o a doua tabără USL, cea a candidatului oficial, senatorul liberal Cristinel Bîgiu. Acesta a intrat direct într-un conflict al declaraţiilor cu Mocanu, imediat ce el a anunţat că va candida independent. Bîgiu îl acuză pe „baron” că a strâns semnăturile în numele USL, deşi Uniunea l-a desemnat pe el drept candidat pentru preşedinţia CJ. Mai mult, în Săptămâna Patimilor au fost răspândiţi fluturaşi în Buzău, cu chipul lui Bîgiu şi un text cum că acesta şi-ar fi cumpărat candidatura cu 400.000 de euro. Bîgiu l-a acuzat pe Mocanu că ar fi în spatele acestei manevre.

Iar acum este bănuit că şi-ar fi tipărit singur fluturaşii denigratori pentru a deveni mai cunoscut.

Primarul Boşcodeală şi Mocanu au scos ca răspuns foaia matricolă de la Facultatea de Mecanică Agricolă a lui Bîgiu, din care reiese că a fost exmatriculat în 1995, după ce a rămas repetent cinci ani la rând.

Ajuns prefect, Bîgiu a reuşit să atragă atenţia DNA, fiind suspectat că ar fi aranjat un concurs de ocupare a unor posturi de subofiţeri la ISU Buzău. Potrivit acuzaţiilor, Bîgiu ar fi intervenit să ia concursul o listă de persoane impusă de el.

Cristinel Marian Bîgiu (44 de ani) este căsătorit şi are un copil. A absolvit Facultatea Economie-Finanţe în cadrul Universităţii ”Petre Andrei” din Iaşi. Este membru al PNL din 1997, preşedinte al filialei Buzău şi senator liberal din 2008.

Preda se întoarce

Nici în „coaliţie” nu a fost mai uşor. Deputatul Cezar Preda, şeful PDL judeţean şi vicepreşedinte al partidului, şi Ion Vasile, eternul senator de Buzău, ajuns acum la UNPR, după ce a părăsit PSD, s-au certat public pentru rolul de candidat la preşedinţia CJ. Cezar Preda însă nu a mai stat la vorbe şi şi-a anunţat candidatura. Vasile a sărit cu gura pe el şi l-a acuzat de lipsă de onoare şi de faptul că nu ţine cont de înţelegerea între partide. Preda a anunţat că PDL va merge cu candidaţi proprii în tot judeţul. Singura înţelegere pe care o va face cu UNPR în judeţ este un pact de neagresiune. Conform înţelegerii iniţiale, Preda ar fi candidat la primărie, iar Vasile la CJ.

Preda s-a mai confruntat şi în 2008 cu Mocanu, dar a pierdut. Pe atunci, Mocanu era în PDL. Preda trebuia şi atunci să candideze la primărie. Dar l-a acuzat pe Mocanu de negocieri secrete cu PSD. Şi-a dat demisia de la şefia PDL judeţean și până la urmă a obţinut atât excluderea lui Mocanu din PDL, cât şi să candideze la preşedinţia CJ.

Preda a fost acuzat de presa Opoziţiei că a propulsat-o pe soţia sa în fruntea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală (ANRSC). De asemenea, că s-ar afla în spatele companiei RER România, care strânge gunoiul în mai multe oraşe din ţară. El însuşi a condus mai mulţi ani firme de salubritate, de unde şi porecla de „rege al gunoaielor”.

În fine, tot Preda a fost acuzat că a fost implicat în 1990 la arderea unei arhive PCR care conţinea date despre organizaţiile judeţene. Nu a fost urmărit penal, pentru că ar fi fost depăşit termenul de prescripţie.

Cezar Preda (53 de ani) este căsătorit şi are un fiu. A absolvit două facultăţi, prima este Politehnica din Bucureşti, a doua ASE (Finanţe-Bănci).

Boşcodeală - cinci mandate

La primărie, actualul primar şi şef al PSD Buzău, Constantin Boşcodeală va candida pentru al cincilea mandat.

Fost lider de sindicat după 1989, Boşcodeală a fost ales primar de Buzău în anul 1996. În atâţia ani, ca primar, a strâns multe acuzaţii. Are pus sechestru asigurător pe avere din 2004, la cererea DNA, care îl anchetează în mai multe dosare de corupţie. Unele fapte de care e acuzat datează din 2001.

Sigur pe poziţia sa, el nu s-a sfiit să îl ameninţe pe Ponta cu ruperea PSD Buzău dacă nu va fi susţinut Mocanu. În faţa refuzului lui Ponta şi Antonescu, tot public, Boşcodeală afirmă în continuare că PSD Buzău îl va susţine pe Victor Mocanu la CJ, ca independent.

Constantin Boşcodeală (51 de ani) este căsătorit şi are trei copii. De profesie este inginer mecanic (specialitatea autovehicule rutiere) şi a obţinut la ASE un doctorat în Managementul Administraţiei Publice.

Negoiţă, preotul independent

PDL s-a hotărât să susţină un independent la primăria municipiului Buzău. Este vorba despre tânărul preot Paul Negoiţă. Preda l-a avertizat de faptul că va fi atacat din prima zi . Şi aşa a şi fost. Deja au răsărit vocile adversarilor politici care îl acuză că ia salarii din cinci locuri, fiind director al Palatului Copiilor, preot, consilier (ales independent) la primărie şi, spun detractorii, director de firmă de construcţii, care nu se regăseşte.

Paul Iulius Negoiţă (37 de ani) este căsătorit şi are doi copii. A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, dar şi o facultate de Drept. Are un doctorat în dreptul canonic şi un master în administraţie publică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-11-22

TAGURI: buzau, usl, serial puterea, alegeri locale
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...