2018-07-18 19:46


Serial PUTEREA. Alegeri locale 2012: Candidaţii la Hunedoara, între procese şi Securitate

 |  21:00
Serial PUTEREA. Alegeri locale 2012: Candidaţii la Hunedoara, între procese şi Securitate

În plină campanie electorală, în judeţul Hunedoara a izbucnit un scandal privindu-l pe actualul preşedinte al consiliului judeţean, liberalul Mircea Moloţ, care candidează din partea USL pentru al treilea mandat. Moloţ a fost declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate. Sondajele de opinie care îl creditau cu 33% din opţiunile electoratului sunt date peste cap de această veste şi surpriza este cu atât mai mare cu cât pe locul doi se afla candidatul PPDD. Acesta ar fi urcat pe prima poziţie în clasamente, dacă este să dăm crezare surselor locale, cu 35%, în sondaje.

Un alt contracandidat este actualul primar de la Deva, Mircia Muntean, care renunţă după 16 ani de mandat, la primărie, pentru a candida la preşedinţia consiliului judeţean.

Moloţ, incompatibilul colaborator

Actualul preşedinte al consiliului judeţean, liberalul Mircea Moloţ, candidează din partea USL pentru al treilea mandat. El se laudă cu faptul că judeţul său este pe al doilea loc din ţară şi pe primul în Regiunea Vest, în privinţa accesării fondurilor europene nerambursabile (540 de milioane de lei, din 2007). Se mai laudă şi cu cetăţile dacice, pe care le-ar fi pomovat şi pe care le vede drept obiective strategice. Cu toate acestea, colegul său de partid, ministrul culturii, Mircea Diaconu, care  a făcut o vizită la Sarmizegetusa şi la Deva la sfârşitul lunii mai, i-a reproşat starea deplorabilă a drumurilor de acces spre aceste obiective.

În plus, o parcare construită în plin sit istoric, la Sarmizegetusa, a provocat reacţii puternice, deoarece se pare că într-un mare entuziasm, constructorii au reuşit ce nu au reuşit două mii de ani de istorie: să dărâme o parte din zidul vestic al cetăţii dacilor. Scandalul a fost cu atât mai mare cu cât Moloţ este acuzat că a construit parcarea respectivă cu o firmă care îi este “apropiată”.

Construcţia parcării a fost făcută fără nici un aviz din partea Ministerului Culturii şi fără asigurarea supravegherii arheologice şi fără asigurarea supravegherii arheologice, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, anunţa anul trecut ministrul culturii de atunci, Kelemen Hunor. De altfel, a fost demarată o anchetă penală pentru a cerceta aceste ilegalităţi şi pentru a afla cum a fost posibil să fie distrus zidul cetăţii pe o porţiune de aproximativ 30 de metri.

Ceea ce ar trebui să fie cea mai mare problemă pentru Moloţ este colaborarea sa cu Securitatea. Moloţ are un proces în care vrea să demonstreze că nu a făcut poliţie politică, a avut deja câteva termene.

Dar problema imediată a lui Moloţ rămâne incompatibilitatea. O rezoluţie a ANI dată publicităţii în 22 mai, constată că între 2008-2009, Mircea Moloţ era atât preşedinte al CJ Hunedoara, cât şi preşedinte al Adunărilor Generale ale Acționarilor (AGA), respectiv reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local la SC DRUMURI ȘI PODURI SA Deva.

Mircea Moloţ (62 de ani) este căsătorit şi are doi copii. A absolvit matematica şi apoi o facultate de management în turism, din Timişoara. Este preşedintele PNL pe judeţul Hunedoara.

Muntean şi procesele penale

Primarul Devei, Mircia Muntean (UNPR), este candidatul Uniunii Social Populare (USP, alianţă formată din PDL, UNPR şi PNŢCD) la preşedinţia CJ Hunedoara. La vremea când a fost ales prima dată primar, în 1996, Muntean era liberal şi, se pare, era cel mai tânăr primar de municipiu din ţară. În urma unor lupte interne în organizaţia liberală din judeţ, între el şi Mircea Moloţ, în favoarea căruia a pierdut locul de preşedinte al organizaţiei judeţene, Consiliul Naţional Executiv al PNL l-a exclus din partid, chiar dacă Antonescu îl plângea ca fiind prietenul său de 20 de ani.

Muntean a avut parte de scandaluri cam în fiecare din mandatele sale de primar al Devei. În primul mandat (1999-2000) a fost acuzat că, la vânzarea unor imobile şi terenuri a prejudiciat statul cu 5,5 miliarde de lei vechi afacerea Condor SA, cum a numit-o presa locală şi de o altă “cauză” imobiliară, numită Afacerea Shell.

În acest din urmă caz, a fost vorba despre un schimb de terenuri cu nişte revoluţionari, cărora primăria le-a dat un teren de care era interesată compania Shell, pentru a ridica o benzinărie. Astfel, banii plătiţi de Shell au fost încasaţi de noii proprietari ai terenului, nu de primărie, iar Muntean, suspectat că “şi-a tras parte”. În 2005 a început procesul, cu Muntean aflat între învinuiţi. În acelaşi dosar mai era un cap de acuzare privind implicarea lui Muntean în “trafic de maşini de lux”.

În procesul Afacerii Condor, care avea loc pe vremea lui Adrian Năstase, primarul (care ajunsese şef al liberalilor pe judeţ, ţintă importantă) a fost condamnat şi pus să plătească patru miliarde de lei vechi despăgubiri, de o instanţă din Tribunalul Hunedoara, dar Curtea de Apel din Alba Iulia a anulat decizia şi a fost declarat nevinovat.

Muntean era pe atunci la al doilea mandat şi a apărut un nou scandal în care a ajuns să fie din nou învinuit. O clădire cumpărată cu două miliarde de lei vechi de nişte oameni de afaceri, şi aflată într-o stare avansată de degradare, a fost revândută de aceştia către primărie cu 11 miliarde de lei vechi. Mircia Muntean a avizat cumpărarea, deşi comisia de negociere din partea primăriei a dat aviz negativ, considerând preţul mult supraevaluat.A început o anchetă, primarul a primit interdicţie să părăsească oraşul timp de 30 de zile.

Dar dosarele în care era implicat erau mai multe şi, la vremea respectivă, liberalii au acuzat “comanda politică” a Guvernului Năstase în toate cazurile lui Muntean, deoarece PSD dorea să îl “convingă”, astfel, să intre în partid. Muntean a fost pus sub acuzaţie şi chiar arestat pentru câteva ore.

Mircia Munteanu (49 de ani) este inginer absolvent al mai multor facultăţi şi specializări, respectiv Calculatoare-Informatică  (inginer, Politehnica Timişoara), Furnale şi oţelării (subinginer, Facultatea de Inginerie Hunedoara), Inginerie managerială (Universitatea Bioterra), Securitate şi Apărare Naţională (Colegiul Naţional de Apărare. Nu sunt daţi anii de absolvire în CV. Mircia Muntean a ajuns primar direct din poziţia de electrician-şef de echipă.

Deva şi Hunedoara, între PDL şi USL

La Deva, principalii doi candidaţi pentru primărie sunt fostul subprefect Dorin Gligor, lider al PDL Hunedoara, din partea Uniunii Social Populare (formată din PDL, UNPR, PNŢCD) şi directorul SMURD-Salvital, Petru Mărginean, liderul PC din judeţ care candidează pentru USL.

Dorin Gligor (46 de ani) a fost numit în aprilie preşedinte al Consiliului de Administraţia la Complexul Energetic Paroşeni. Este inginer, absolvent al Politehnicii din Timişoara. Din 2009 până în martie 2011 a fost subprefectul judeţului Hunedoara, dar şi-a dat demisia chiar înainte de alegerile din organizaţia PDL din judeţ, în care a fost ales preşedinte. Înainte de aceasta a lucrat în diverse societăţi de stat sau particulare. Numele lui nu este legat de nici un scandal, cu alte cuvinte, a plecat “curat” din funcţia de subprefect.

De cealaltă parte este şeful SMURD-Salvital, Petru Mărginean, care este preşedintele PC, filiala Hunedoara. El a fost acuzat că şi-a acordat sporuri salariale de 45%, în timp ce paramedicii erau în şomaj tehnic.

În oraşul Hunedoara, unul dintre favoriţi este directorul Spitalului Municipal, Barna Bende Gavril. El este membru al UDMR, dar va candida ca independent susţinut atât de UDMR, cât şi de USL.

Contracandidatul său principal este senatorul Viorel Arion (PDL), din partea Uniunii Social Populare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-08-07

Mai multe imagini:
Serial PUTEREA. Alegeri locale 2012: Candidaţii la Hunedoara, între procese şi Securitate
zoom

TAGURI: candidati, hunedoara, procese, securitate, mircea molot, mircia munteanu, dorin gligor

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova