2019-01-22 14:55


Serial “Puterea”. Alegeri locale 2012: PSD, la Brăila, cu ştampila DNA pe frunte, contra AVB

 |  21:00
Serial “Puterea”. Alegeri locale 2012: PSD, la Brăila, cu ştampila DNA pe frunte, contra AVB

Brăila este o veche redută PSD, care are atât funcţia de preşedinte al CJ, cât şi pe cea de primar al municipiului. Liberalii nu au avut cum să emită pretenţii, primesc ce rămâne la masa social-democraţilor. Dar este posibil şi să nu rămână, pentru că PSD a impus în USL un tandem care aleargă cu multe tinichele de coadă.

Unul dintre cele mai importante dosare ale DNA, care vizează nume foarte grele din PSD, îşi are rădăcinile acolo. Gheorghe Bunea Stancu, actualul preşedinte al CJ, este în primul rând acuzat, alături de Mircea Geoană, Viorel Hrebeciuc, miliardarul Ioan Niculae, în Dosarul “Milionului de euro contra funcţii în Guvern”.

“Opoziţia locală” s-a unit în aşa-numita Alianţă pentru Viitorul Brăilei (AVB) care ar vrea să susţină un independent la preşedinţia CJ şi pe deputatul Viorel Balcan, la primăria municipiului.

“Actualii” candidează pentru un nou mandat

USL merge pe mâna PSD pentru cele mai importante două funcţii: Primăria Brăilei şi preşedinţia Consiliului Judeţean. Şi, mai mult decât atât, îi va folosi pe cei care ocupă în prezent funcţiile, respectiv Gheorghe Bunea Stancu, la CJ, şi Aurelian Simionescu, la primărie.

Cu toate că Brăila este unul dintre cele patru judeţe din ţară în care PSD are şi conducerea judeţului şi primăria municipiului pe mână, aici este fieful lui Gheorghe Bunea Stancu. Preşedintele CJ este implicat în dosarul lui Mircea Geoană privind un milion de euro pentru finanţarea campaniilor electorale din 2008 şi 2009 ale fostului preşedinte PSD, obţinut contra unor funcţii importante în stat, după câştigarea alegerilor. În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi miliardarul Ioan Niculae, deputaţii PSD Viorel Hrebenciuc şi Nicolae Bănicioiu, cumnatul lui Geoană, care e preşedinte la EximBank, soacra lui Geoană şi alţii.

Scandalul promite să arunce în aer reduta PSD din Brăila, o organizaţie puternică a partidului condus de Ponta.

Geoană deja a declarat că nu Bunea Stancu sau Hrebenciuc aveau atribuţii în strângerea banilor pentru campanie şi nu are habar de negocierile pe care aceştia le-ar fi avut cu omul de afaceri Ioan Nicolae pentru finanţarea de un milion de euro.

Victor Ponta, despre Bunea Stancu: "Spun că domnia sa are un test politic pe 10 iunie, şi eu cred că-l va câştiga, şi, în instanţă, un test şi mai greu pe care, de asemenea, cred că-l va câştiga”.

Bunea Stancu a făcut şi obiectul unui protest al Active-Watch, Agenţia de Monitorizare a Presei, pentru că a folosit “apelativele «panaramă», «imbecilă», «impertinentă», referindu-se la o ziaristă care l-a criticat”, se arată într-o scrisoare deschisă a agenţiei Active Watch. Unui alt jurnalist prezent la conferinţa de presă i-a spus: „Nu ştiu cât de serios eşti. După faţă nu prea îmi pari un om serios”, iar despre o altă jurnalistă a spus: „Probabil că se pricepe la stat cu sânii la soare să o pipăie primarii. (...) Nu la scris ziare”, se exemplifică într-o scrisoare deschisă pe care organizaţia i-a adresat-o.

Primarul Simionescu vrea încă un mandat

La rândul său, primarul Simionescu (57 de ani) a făcut obiectul a trei dosare DNA, privind folosirea incorectă a fondurilor locale în legătură cu câinii fără stăpân.

Demisia primarului Simionescu a mai fost cerută şi de PDL-ul local “pentru erorile de 120 de milioane de dolari găsite de Curtea de Conturi la instituţiile din subordinea primăriei”. Este acuzat că a produs căderea economică a judeţului, dar şi că i-a lăsat pe brăileni fără căldură în plină iarnă. Tot lui Simionescu i se reproşează cedarea a 1.000 de hectare către judeţul vecin, Galaţi, pe când era preşedintele CJ şi că este protectorul mafiei pieţelor.

Nu mai departe de februarie, anul acesta, liderul unui ONG local - “Fiii Brăilei” - a cerut demisia primarului, prezentând şi o listă cu peste 23.000 de semnături adunate de la cetăţeni. Prin acest gest, organizaţia încearcă să împiedice deschiderea unei linii de credit de către primărie pentru continuarea lucrărilor la drumurile locale. Preşedintele ONG-ului era Sergiu Diacomatu, care recent şi-a anunţat intenţia să candideze independent la funcţia de preşedinte al CJ.

Alianţa “Opoziţiei” locale

“Opoziţia” locală a USL a creat Alianţa pentru Viitorul Brăilei (AVB) în care au intrat PDL, UNPR, PNŢCD, PER, PNG şi Partida Romilor (PR).

AVB ar urma să  susţină candidatura lui Viorel Balcan pentru primărie. Interesant este că pentru preşedinţia judeţului, AVB ar susţine “un candidat independent, în aşa fel încât cetăţenii să înţeleagă faptul că alianţa este în favoarea lor şi nu a unuia sau altuia din partide”, după cum ne-a declarat Silviu Radu, secretarul general al PDL local.

“În acest moment, Sergiu Diacomatu este opţiunea pentru alianţa noastră, în cazul în care dumnealui va reuşi să întrunească toate condiţiile legale pentru a-şi depune candidatura de independent, în primul rând să strângă semnăturile necesare”. La întrebarea noastră, ce se va întâmpla dacă Diacomatu nu va candida independent, Silviu Radu ne-a explicat că “va fi stabilit alt candidat, prin negociere în cadrul alianţei”.

La începutul anului, preşedintele PDL Brăila, Constantin Dumitriu anunţase candidatura la preşedinţia CJ, dar se pare că sondajele nu i-au fost favorabile. Recent, Dumitriu propusese un pact interesant brăilenilor conform căruia ar fi stabilit o listă cu proiecte şi măsuri pe care să le îndeplinească la termene clare, dacă ar fi fost ales preşedinte, iar în caz contrar, cetăţenii putând să îi ceară demisia în plin mandat, înainte de termen. Probabil că nici această iniţiativă nu a prins la brăileni şi la PDL şi a fost nevoit să caute alte soluţii.

Sergiu Diacomatu este preşedintele organizaţiei “Fiii Brăilei”. ”Îmi doresc să candidez ca independent pentru a nu fi aservit intereselor unui partid, ci intereselor Brăilei”, spune şi Diacomatu, care a fost curtat de mai multe organizaţii locale.

Nici Diacomatu nu a scăpat acuzelor din partea adversarilor. El este acuzat că ONG-ul pe care îl conduce este sponsorizat de pedelistul Ştefan Rădulescu.

Viorel Balcan este fost PSD-ist, plecat la PDL. Recent, au apărut ştiri că şi-ar fi negociat întoarcerea în PSD, contra unui post de parlamentar, dar a fost refuzat de organizaţia locală, şi de Victor Ponta. În consecinţă, a rămas să candideze la primărie.

Balcan (59 de ani) este căsătorit şi are un copil. De profesie inginer de drumuri şi poduri, a fost senator PSD în legislatura 2000-2004, apoi deputat din 2008, tot pentru PSD, dar din 2010 a trecut la PDL.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-06-02

TAGURI: braila, stampila, frunte, psd
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


IOOOOOOOO
08 Iun 2012

ce il iubiti asa mult pe diacomatu asta ma, e un nimeni care na muncit niciodata, de unde are bani? nu cumva sunt bagati temuti interlopi brailani
Random imageUltimele stiri

loading...