2018-12-14 19:16


Serial PUTEREA. Alegeri locale 2012: Un baron, un colonel şi-un olandez se jucau la Vrancea...

 |  21:00
Serial PUTEREA. Alegeri locale 2012: Un baron, un colonel şi-un olandez se jucau la Vrancea...

A fost odată un baron, un ofiţer şi-un olandez. Nu e banc, sunt candidaţii principali la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea. Dar colonelul a renunţat.

USL este omniprezent în judeţ, păşeşte sigur, pe urmele lăsate de Oprişan şi echipa sa, în timp ce PDL nu a reuşit, se pare, să înscrie candidaţi la toate posturile pentru alegeri.

Şase candidaţi s-au înscris în cursa pentru preşedinţia CJ, în timp ce pentru Primăria Focşanilor sunt şapte candidaţi.

Colonelul s-a retras

Alianţa pentru Vrancea a rămas deocamdată fără candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Vrancea. Colonelul Radu Ignat, care era deja o surpriză, fiind înscris pe ultima sută, a declarat pe 4 mai că renunţă la candidatură deoarece are probleme de sănătate care probabil nu îi vor permite să ducă o campanie electorală „aşa de consumatoare de energie” cu un „buldozer electoral” cum este Marian Oprişan. Alianţa pentru Vrancea este formată din PDL, PNŢCD, UNPR şi PER, în timp ce PNG-ul lui Becali nu este membru al alianţei, dar „colaborează la nivelul judeţului”.

Practic, Alianţa şi-a schimbat candidaţii la CJ de trei ori în ultima zi de înscriere. Pe la începutul lui aprilie, prefectul Sorin Hornea a anunţat că stă bine în sondaje şi că se va lupta cu Oprişan. Dar chiar pe 1 mai, în ultima zi în care se mai puteau depune candidaturi, Hornea a anunţat că se retrage din cursă. PDL-ul vrâncean s-a trezit în situaţia delicată de a găsi un nou candidat în doar câteva ore, până la închiderea BEJ.

Atunci a apărut numele lui Liviu Bostan, fost viceprimar ţărănist de Focşani. A fost anunţat de deputatul Alin Trăşculescu drept candidat la preşedinţia CJ şi amândoi declarau că sunt un cuplu câştigător. Dar până seara, roata avea să se mai învârtească o dată. Bostan a dispărut din peisaj şi a apărut Radu Ignat. Candidatura acestuia a fost înscrisă cu puţin timp înaintea închiderii Biroului Electoral Judeţean. Fostul şef al garnizoanei din Focşani s-a răzgândit vineri. El a explicat că nu ştie ce să facă. De curând a suferit un şoc anafilactic din cauza căruia şi-a dat peste cap sănătatea şi nu ştie dacă poate să reziste la o campanie mare consumatoare de energie.

Colonelul Ignat Radu a condus Brigada Mixtă 8 Artilerie Focşani, care este una dintre cele mai mari unităţi strategice ale României ca parte în NATO. Dar atuul pe care l-ar avea Ignat se pare că este acela de a fi fost comandantul lui Oprişan, pe când acesta a fost soldat în unitatea sa.

Rămâne să vedem dacă decizia lui Ignat rămâne definitivă, el încă mai poate să păstreze candidatura.

Organizaţia PDL Vrancea trece printr-o perioadă nefastă. De altfel este şi greu să ai o organizaţie prosperă în condiţiile în care nu a ajuns „la putere” în judeţ de 12 ani. Din organizaţie face parte şi senatorul Sorina Plăcintă, practic, finanţatoarea filialei, cel mai bogat om de afaceri din judeţ.

Însă preşedintele PDL Vrancea este deputatul Alin Trăşculescu. Acesta este acuzat de democrat-liberalii din judeţ de dezorganizarea filialei. Cu toate acestea, el şi-a depus candidatura la Primpăria Focşanilor din partea Alianţei pentru Vrancea.

Alin Trăşculescu (38 de ani), necăsătorit, este de profesie inginer, specializarea Autovehicule Rutiere. A fost numit în 2004 şeful RAR Vrancea. În 2008 a devenit consilier local şi apoi viceprimar, iar din decembrie acelaşi an, a fost ales deputat.

Baronul, tot ca stânca

De partea cealaltă este cel supranumit „baronul de Vrancea”, Marian Oprişan, un personaj care bate recorduri de dosare, dar de 12 ani nu poate nimeni să îl mişte de pe scaunul de preşedinte al Consiliului Judeţean.

Istoria scandalurilor legate de numele lui Oprişan merge mult înapoi în timp, când, prin 2002, a fost acuzat că încearcă prin presiuni administrative şi politice, să distrugă un ziar local. Tot pe atunci a fost învinuit că ar fi şantajat oamenii de afaceri locali cu controale ale Gărzii Financiare dacă nu contribuie cu sponsorizări la acţiunile şi evenimentele organizate de PSD.

Un alt caz care îi este pus în seamă este şantajarea unei ziariste care urma să publice dezvăluiri despre un om de afaceri cu care Oprişan realiza majoritatea lucrărilor din judeţ finanţate din fondurile Consiliului Judeţean.

Dar cel mai important dosar legat de Oprişan este cel cu care este în proces încă din septembrie 2006. Alături de alţi funcţionari, Oprişan este acuzat că a manipulat o licitaţie prin care a atribuit lucrări de aproape două milioane de dolari pentru repararea de drumuri din judeţ unor firme care nu erau eligibile, dar erau conduse de apropiaţi ai preşedintelui CJ. El este judecat şi pentru achiziţionarea ilegală a complexului Căprioara.

Marian Oprişan (47 de ani) necăsătorit (un copil), este politician get-beget, dacă ne luăm după studii. El a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice din Iaşi şi a obţinut un atestat de funcţionar public de la Fundaţia Academică „Petre Andrei” – Iaşi.

Un alt veteran PSD al judeţului este primarul de Focşani, Decebal Bacinschi. El ocupă această funcţie din 2000.

În îndelungata „carieră” de primar, Bacinschi a adunat mai multe scandaluri. În primul rând, cel în care este cercetat pentru fals şi uz de fals în legătură cu acordarea unor lucrări de asfaltare către firma Vega. Prin 2009 şi „colegii” liberali l-au acuzat pe primar de fals şi uz de fals în legătură cu nişte spaţii verzi atribuite aiurea.

Decebal Bacinski (65 de ani) este căsătorit, are un copil. În ciuda vârstei, Bacinski vrea încă un mandat de patru ani.

Olandezul, candidat verde

Un caz interesant la Vrancea este candidatura cetăţeanului olandez Bart Muris, la preşedinţia CJ, susţinut de Partidul Verde. El s-a mutat în România în 2009, împreună cu soţia sa, româncă. S-a stabilit în localitatea Câmpuri. Familia Muris a avut o afacere cu termopane, lucrând ca intermediari între firme olandeze şi o firmă din Focşani. Au dat faliment în 2010.

Virginia, soţia candidatului olandez, a fost colegă de şcoală cu Marian Oprişan.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-06-28

TAGURI: serial puterea, marian oprisan, alin trasculescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...