2018-12-11 13:24


Serial PUTEREA. Alegerile locale 2012: Flutur şi Ţâbuleac vor Botoşanii încă o dată

 |  21:00
Serial PUTEREA. Alegerile locale 2012: Flutur şi Ţâbuleac vor Botoşanii încă o dată

Gradul de absorbţie a fondurilor europene de la Botoşani, de peste 40%, este impresionant, faţă de restul judeţelor din zonă, dar şi faţă de media din ţară. Reşedinţa judeţului are şi mai mult, spre 60%. Miza electorală este mare, la fel va fi şi bătălia pentru principlalele funcţii din judeţ.

La Botoşani s-au înscris la Biroul Electoral Judeţean opt candidaţi pentru primăria municipiului şi şapte pentru preşedinţia CJ. PDL merge pentru încă un mandat cu echipa aflată la conducere acum, respectiv, atualul primar, Cătălin Flutur, vărul vicepreşedintelui PDL, şi Mihai Ţâbuleac, preşedintele CJ. La rândul său, USL mobilizează un tandem format din liberalul Florin Ţurcanu şi social-democratul Ovidiu Portariuc la primărie.

Un sondaj comandat de USL prin martie arăta că Uniunea devansează PDL la alegerile locale din iunie. Potrivit sondajului, 58,6% din opţiunile electoratului local ar merge spre USL şi doar 19,8% spre PDL. În schimb, la funcţia de primar, Flutur conducea cu 49,5%, în timp ce Portariuc (PSD) ar fi avut 42,1%.

Vărul lui Gheorghe

Primarul în funcţie, Cătălin Flutur, văr cu vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, va candida din partea alianţei Mişcarea pentru Botoşani, formată din PDL, PNŢCD şi PER. Flutur se laudă cu absorbţia fondurilor europene de care vorbeam mai sus, anunţând o cotă de peste 60%. „Avem cel mai mare grad de absorbţie al fondurilor europene la nivel naţional. Cererile de rambursare de la organismele intermediare se întorc rapid pentru decontare, lucrările avansează. Datorită absorbţiei de fonduri europene, mii de oameni lucrează, sunt plătiţi din fonduri europene şi guvernamentale“, se laudă primarul Cătălin Flutur.

Proiectele de la Botoşani însumează 130 de milioane de euro faţă de doar 14 milioane cât are sectorul din Capitală situat cel mai bine la acest aspect, sectorul 2, mai spune primarul PDL.

Flutur a devenit primar în Botoşani în 2004, pe când era în PNL. În 2006, când s-a declarat partizan al „platformei Stolojan”, el a fost suspendat din partidul liberal, pentru ca înainte de alegerile locale din 2008 să fie exclus din organizaţie, deoarece a fost numit coordonator special al filialei locale a PD. De altfel, după excluderea din PNL a candidat din partea democrat-liberalilor pentru un nou mandat de primar şi a câştigat. Este preşedintele PDL Botoşani. Interesant este că primarul Flutur nu s-a sfiit să se contreze nici cu vărul său pe tema viitoarei capitale a Regiunii Bucovina de Nord. Flutur-SV crede că Suceava este mai indicată pentru acest rol, în timp ce Flutur-BT, vrea ca municipiul pe care îl păstoreşte să preia conducerea regiunii.

Primarul Flutur este cercetat penal în cazul eutanasierii a 200 de câini, în urma plângerii depuse de mai multe organizaţii pentru protecţia animalelor. Uciderea acestor animale a fost justificată prin faptul că ar fi fost bolnave de jigodie. Judecătoria de la Botoşani a dispus începerea urmăririi penale în martie.

Cătălin Flutur (49 de ani) este căsătorit şi are trei copii. De profesie este inginer, ieşit de pe băncile Facultăţii de Mecanică de la Iaşi. De prin 1998 a fost directorul societăţii „Locativa”, până în 2004, când a candidat şi a fost ales primar din partea PNL.

Ţâbuleac-Vinalcool

Colegul de echipă al lui Cătălin Flutur este Mihai Ţâbuleac, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean. Şi acesta îşi atribuie meritul pentru cota de peste 40% în absorbţia fondurilor europene. Judeţul Botoşani se clasează primul între judeţele din Regiunea de Nord-Est, la distanţă de Suceava, care avea doar 27,91%.

Din punct de vedefe politic, Ţâbuleac a avut un traseu asemănător cu Flutur, în sensul că a fost liberal, după care a trecut spre PDL. A fost deputat de Botoşani în legislatura 2004-2008, ales pe listele Alianţei D.A. În 2006 a părăsit grupul liberalilor din Camera Deputaţilor şi a devenit independent, iar în 2008 a intrat în grupul parlamentar PDL din Cameră. Peste doar câteva luni, a demisionat din Parlament, fiind ales preşedinte al Consiliului Judeţean, funcţie pe care o deţine în prezent.

Ţâbuleac este cotat drept unul dintre cei mai bogaţi şefi judeţeni din ţară, ocupând locul patru după valoarea oficială a averii. Aceasta se ridică la aproximativ 800.000 de euro, conform declaraţiilor de avere şi actelor oficiale.

Mihai Ţâbuleac (55 de ani) este de profesie economist, expert contabil. Între 1990 şi 1994 a fost directorul economic al societăţii Vinalcool din localitate, apoi a devenit director general până în 2004. Numele său este legat de scandalurile cu contrabanda cu alcool peste graniţa cu Republica Moldova şi apoi de falimentul societăţii Vinalcool SA.

Ţurcanu,  finul lui Cepoi

Preşedintele PNL Botoşani, Florin Ţurcanu, contracandidatul lui Ţâbuleac, l-a acuzat pe acesta că duce tratative secrete, noaptea, târziu, cu candidaţii USL din judeţ. Ţurcanu este deputat de Botoşani din 2008. Este subiectul unui proces în care este judecat pentru fals şi uz de fals, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Politicianul a fost trimis în judecată în ianuarie 2011 pentru că ar fi falsificat mai multe documente cu care a exclus din Partidul Liberal mai mulţi membri. Scopul acţiunii a fost instalarea în funcţii publice a altor membri de partid susţinuţi de el.

FlorinŢurcanu (40 de ani) este căsătorit şi are trei copii. De profesie este jurist, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universităţii Ecologice „Dimitrie Cantemir” din Iaşi. Mai nou are şi naşul în Guvernul Ponta, pe ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi.

Portariuc, fermierul european

La Primăria municipiului Botoşani, cu primarul Flutur se va lupta social-democratul Ovidiu Portariuc, vicepreşedintele PSD local. Primarul l-a acuzat pe Portariuc încă din vremea Sărbătorilor Pascale de mită electorală. Flutur susţine cu fotografii „făcute de cetăţeni” cum Portariuc şi echipe de pesedişti, din cinci microbuze încărcate, au împărţit cozonaci la populaţia oraşului. Candidatul USL a replicat spunând că a fost vorba de „200 de cozonaci împărţiţi oamenilor sărmani în Vinerea Mare”.

Tânărul politician are veleităţi de manager în agricultură având un mare succes, se pare, cu ferma sa ecologică pe care o are în satul Vlăsineşti şi care se întinde pe 1.000 de hectare şi cu fabrica de procesare a laptelui. Le-a pus pe picioare cu bani europeni şi le-a făcut profitabile.

Ovidiu Portariuc (35 de ani) este absolvent de ASE (Finanţe, bănci, burse - 2001) şi Psihologie, la Titu Maiorescu.

Ei şi „restul lumii”

Pentru funcţia de primar al municipiului Botoşani concurează opt candidaţi: Cătălin Flutur (Mişcarea pentru Botoşani), Ovidiu Portariuc (USL), Mihai Luca (UNPR), Stelian Aivăncesei (independent), Marius Cristescu (PP-DD), Petru Mihăilă (Partidul Poporului), Vasile Bejan (Forţa Civică) şi Valeriu Apetrei (PRM).

Pentru preşedinţia Consiliului Judeţean s-au înscris şapte candidaţi: Mihai Ţâbuleac (Mişcarea pentru Botoşani), Florin Ţurcanu (USL), Dumitru Codreanu (PRM), Liviu Câmpanu (UNPR), Petrea Humelnicu (Forţa Civică), Florin Ciobanu (Partidul Poporului) şi Verginel Văcariu (PP-DD).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-14

Mai multe imagini:
Serial PUTEREA. Alegerile locale 2012: Flutur şi Ţâbuleac vor Botoşanii încă o dată
zoom

TAGURI: serial puterea, alegeri locale, flutur, tabuleac, botosani
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...