2018-12-12 12:08


Sesiune specială la cererea USL

 |  21:00
Sesiune specială la cererea USL

Liderii USL au avansat posibilitatea unei sesiuni parlamentare extraordinare în care să treacă legile care au rămas restante, până la încheierea sesiunii legislative, 30 iunie. Prioritară este Legea electorală, prin care s-a introdus votul uninominal pur pentru alegerile din toamnă. PDL a contestat adoptarea legii la Curtea Constituţională, urmând ca verdictul să fie dat pe 27 iunie. În funcţie de verdict, USL are posibilitatea să mai facă eventuale modificări la lege, dacă CCR va argumenta termeni de neconstituţionalitate.

Crin Antonescu a declarat că USL vrea ca în următoarele două săptămâni să treacă toate proiectele care au rămas restante în Parlament, urmând să convoace toţi parlamentarii USL, chiar dacă aveau de gând să îşi ia concediu. „E foarte probabil ca săptămâna viitoare să solicităm o sesiune extraordinară şi toţi parlamentarii noştri vor rămâne pentru a rezolva chestiunile legislative de pe agendă şi toate celelalte decizii care sunt de natura Parlamentului fie în plenul său, fie la nivelul comisiilor parlamentare”, a subliniat Crin Antonescu.

În schimb, liderul liberal a refuzat să dea un răspuns clar cu privire la suspendarea lui Băsescu, spunând că suspendarea nu este pe ordinea de zi, deşi este o solicitare legală şi constituţională. Menţionăm că USL are la dispoziţie mai multe instrumente prin care Băsescu poate fi suspendat uşor: a trecut legea prin care CCR nu se mai poate pronunţa asupra hotărârilor luate de Parlament, suspendarea lui Băsescu fiind o hotărâre parlamentară, iar Legea referendumului prin care şeful statului poate fi suspendat cu jumătate plus 1 din sufragiile celor care au votat, a obţinut deja un vot favorabil de la Comisia juridică a Camerei. Totodată, USL mai are nevoie de doar 3 voturi de ale altor parlamentari pentru a iniţia procedura de suspendare, voturi ce pot fi obţinute chiar de la parlamentari independenţi, nu neapărat de la partide.

Ponta vrea alegeri devansate

Ponta rămâne ferm pe poziţie şi spune că vrea ca alegerile parlamentare din toamnă să fie organizate mai devreme, astfel încât noul legislativ să aibă timp să adopte în mod corect bugetul pe anul 2013, fără a se grăbi. Deşi premierul doreşte ca alegerile să aibă loc în noiembrie, el a admis că este necesar un acord între forţele din Parlament, mai ales cu PDL, care este împotriva devansării alegerilor. Dacă nu se va ajunge la un acord, atunci alegerile vor avea loc pe 2 decembrie.

Totodată, Ponta a adăugat că pe 27 iunie este aşteptată decizia CCR cu privire la Legea electorală şi a arătat că „este obligaţia Guvernului şi a Parlamentului să îndrepte existenţa vreunui element de neconstituţionalitate” dacă acesta există, pentru a nu se face în toamnă ultimele modificări la lege.

Anastase: Cererea e constituţională

Preşedinta Camerei Deputaţilor a declarat că cererea USL de convocare a unei sesiuni extraordinare este o procedură constituţională la care cele două partide pot apela, putând fi introdusă pe ordinea de zi.

Despre faptul că USL nu exclude o sesiune extraordinară pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, preşedintele Camerei a spus că, din declaraţiile publice ale liderilor USL, este vorba despre priorităţi economice, iar până la suspendarea lui Băsescu sunt mai multe etape.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-03-26

TAGURI: sesiune extraordinar, USL, parlamentari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...