2019-05-22 18:59


Sesizarea prim-ministrului Viorica Dăncilă pe tema remanierilor, dezbătută de Curtea Constituţională

 |  09:34
Sesizarea prim-ministrului Viorica Dăncilă pe tema remanierilor, dezbătută de Curtea Constituţională

Curtea Constituţională dezbate, miercuri, sesizarea prim-ministrului Viorica Dăncilă pe tema remanierilor. Dăncilă reclamă ”un blocaj” creat de preşedintele Klaus Iohannis prin amânarea numirii unor miniştri.

Curtea Constitiţională dezbate, miercuri, cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Preşedintele României, pe de-o parte, şi Guvernul României/prim-ministru, pe de altă parte.

Sesizarea a fost făcută în data de 7 decembrie de către premierul Viorca Dăncilă, care reclamă ”un blocaj”.

"Singura situaţie incertă pe care o avem în acest moment este creată de domnul preşedinte Klaus Iohannis prin blocajul numirii miniştrilor în două domenii importante, mă refer la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică, dar şi la Ministerul Transporturilor. Cred că nu jocul politic trebuie să fie cel care să dicteze în această perioadă, cred că este important interesul României", a afirmat atunci şefa Executivului.

Dăncilă a mai spus că exercitarea cu succes a preşedinţiei rotative pe care România o va prelua la 1 ianuarie se poate face doar "conferind întreaga autoritate şi legitimitate tuturor miniştrilor din cabinet".

"Nu ne putem permite să schimbăm miniştri după ce au fost preluate dosarele, după ce au fost stabilite priorităţile pe fiecare domeniu în parte. De aceea, astăzi am sesizat CCR pentru a soluţiona acest blocaj creat de domnul preşedinte. Nu ne-am dorit acest lucru, nu-mi doresc acest lucru dar, aşa cum am spus anterior, interesul României este mai presus de ambiţii, de joc politic sau de o campanie electorală", a subliniat Viorica Dăncilă.

La câteva ore după, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că răspunsul Curţii Constituţionale nu va rezolva problema, problema fiind, în opinia sa, că România nu are prim-ministru.

El a precizat atunci că, dacă s-a ajuns în acestă fază a sesizării unui posibil conflict de natură constituţională, în cazul remanierii va aştepta decizia Curţii, fără a mai face vreun alt demers.â

În 20 noiembrie, şeful statului a acceptat propunerea premierului privind schimbarea din funcţie a şase miniştri, dar a refuzat să o numească pe Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Transporturilor şi pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării. Klaus IOhannis a preciat că propunerile sunt ”nepotrivite”.

Ulterior, PSD a venit cu alte propuneri: Lia Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi Mircea Drăghici la Transporturi. Klaus Iohannis nu a dat încă un răspuns la aceste solicitări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-12-19

TAGURI: viorica dancila, klaus iohannis, ccr
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG