2017-01-24 13:10


Sezonul împerecherilor. După formarea Uniunii Social Liberale, PDL, UDMR şi UNPR şi-au jurat dragoste eternă

 |  20:18
Sezonul împerecherilor. După formarea Uniunii Social Liberale, PDL, UDMR şi UNPR şi-au jurat dragoste eternă
Liderii formaţiunilor din Coaliţia de guvernare au semnat ieri, mai multde formă, un Protocol de colaborare guvernamentală şi parlamentară prin careîşi propun măriri de pensii şi creştere economică de 4,5%, dar şi câştigareaalegerilor de anul viitor. Nici nu se uscase bine cerneala pe document că unuldintre semnatari a anunţat că şi-a luat libertatea de a nu respecta anumiteînţelegeri prevăzute acolo.

Preşedintele PDL Emil Boc, preşedintele executiv al UNPR Gabriel Oprea,preşedintele UDMR Kelemen Hunor şi liderul grupului minorităţilor naţionaleVarujan Pambuccian, au semnat ieri la Parlament un Protocol de colaborare princare spun ei vor să readucă echilibrul pe scena politică după ce Opoziţia s-aunit. Documentul care este destul de sec, Varujan Pambuccian recunoscând dupăsemnarea lui că nu are prea mare importanţă pentru cei din Coaliţie. Mai mult,Pambuccian a spus de faţă cu partenerii de Coaliţie că deşi a semnat documentulşi-a rezervat dreptul să nu respecte unul dintre punctele lui. “Există un punctasupra căruia probabil că vom avea o atitudine diferită de alţi colegi dinCoaliţie şi îmi fac datoria acum să punctez şi chestiunea aceasta. E vorba desprereforma constituţională. Dacă vom purcede în această direcţie, ne-am asiguratlibertatea ca în jurul ideii noastre de reformă constituţională să ne pliem peblocul care va fi cel mai apropiat de lucrurile pe care noi considerăm a fibenefice a le face acolo”, a spus Pambuccian. Cu toate acestea, liderulgrupului parlamentar al minorităţilor alăudat protocolul semnat cu PDL,UDMR şi UNPR, considerând că este caracterizat prin “pragmatism” şi oferăsoluţiile necesare pentru România.

Calendarul invizibil

Deşi premierul a vorbit despre un calendar alfinalizării principalelor obiective ale Protocolului documentul nu prevedenicăieri vreo dată, iar ministrul dezvoltării, Elena Udrea, a spus că nu existănici un fel de anexă la Protocol. Documentul semnat ieri de cei patru lideripolitici prevede menţinerea cotei unice, simplificarea fiscalităţii şi reducereacontribuţiilor la asigurările sociale, susţinerea programului de construcţie deautostrăzi cu accent pe Coridorul 4 (Nădlac - Constanţa), autostradaTransilvania şi Bucureşti - Braşov.Coaliţia şi-a mai propus, de asemenea, ca prin măsurile promovate, economiaromânească să aibă creştere de 1,5-2% la sfârşitul anului 2011 şi de 4- 4,5% lafinalul anului 2012. Un alt obiectiv extrem de ambiţios al Coaliţiei estecreşterea pensiilor în 2012 cu 100% din rata inflaţiei la care se adaugă 50%din creşterea reală a câştigului salariului mediu brut realizat pe anulprecedent. Protocolul mai prevede şi reforma constituţională cu accent care pereorganizarea regiunilor de dezvoltare ale ţării, continuarea decentralizăriiîn sectorul administraţiei publice centrale pe baza principiuluisubsidiarităţii, dar şi adoptarea legii minorităţilor naţionale şi modificarealegislaţiei electorale. La final, protocolul prevede că “obiectivul politic alCoaliţiei este asigurarea creşterii economice a României şi continuarea împreunăa guvernării după anul 2012”.

Fără entuziasm

Niciunul dintre cei patru lideri politici semnatari ai Protocolului nu părea foarteentuziasmat de evenimentul de ieri. În scurtul său comentariu de după semnare,preşedintele PDL Emil Boc a spus, nu foarte convingător, că formaţiunilecomponente ale Coaliţiei vor fi beneficiarele din punct de vedere politic alemăsurilor dure, dar necesare adoptate anterior. “Am fost împreună la greu, amluat cele mai dificile măsuri necesare acestei ţări, iar acum tot împreună vomfi aceia care vom reda românilor prosperitate, locuri de muncă şi creşterea economicăaşteptată”, a spus Boc. Puţin mai optimist, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, amenţionat că legea minorităţilor va fi adoptată în 2011 în Parlament şi că înProtocolul Coaliţiei nu se vorbeşte despre asumarea răspunderii Guvernului peacest act normativ, aşa cum ar fi vrut maghiarii. Despre proiectul de lege cuprivind reorganizarea teritorială a României, Hunor a susţinut că termenul esteanul viitor „pentru că şi la nivelul UE trebuie discuţii privitoarela proiecţia bugetară viitoare care începe din anul 2013”. Cugândul la viitoarele alegeri, liderul UNPR, Gabriel Oprea, a spus că semnarea Protocoluluieste “un pas firesc şi necesar pentru stabilitatea politică”. “Sunt convins căalegerile din 2012 vor fi câştigate de actuala Coaliţie”, a încheiatOprea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-02-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


FILIMON
03 Mar 2011

Ce ma asta e cauza pentru care nu s-au "aliat" mai repede ailalti in USL? Pentru ca nu era sezonul? Ha! Ce isi propun astia suna bine si daca le iese, eu zic ca oamenii ii vor vota.
Random image