2017-01-20 16:04

POLITICA


Show-ul lui Putin de sfârşit de an

 |  21:00
Show-ul lui Putin de sfârşit de an

A zecea conferinţă anuală de întrebări-răspunsuri alui Vladimir Putin  nu a avut drept scop atragerea opoziţiei, ci consolidarea imaginii de lider competent şi singurul candidat serios la alegerile prezidenţiale din martie. Timp de peste patru ore de dialog cu publicul, Putin a încercat să se prezinte ca un conducător rezonabil, dispus la concesii, dar în anumite limite controlabile, şi a dat mai multe semnale de viitor.

Tentativă de schimbare

Premierul a făcut aluzie la liberalizarea sistemului politic prin alegerea prin vot popular a guvernatorilor regionali, deşi numai după aprobarea preşedintelui, şi prin promisiunea unor schimbări legislative care să permită partidelor de opoziţie mici să fie înregistrate. El a respins protestele privitoare la presupusele fraude în legislativele din 4 decembrie ca fiind minore şi a sugerat instalarea de camere web la secţiile de vot în alegerile prezidenţiale din martie pentru că opoziţia trebuie să aibă deplin control asupra desfăşurării votului. Totodată, Putin s-a declarat un „angajat” al poporului şi că, în cazul în care va pierde susţinerea electoratului, va renunţa imediat la conducere. Întrebat pe al cui sprijin mizează la alegerile prezidenţiale din martie 2012, al căror favorit este, cel mai puternic om al Rusiei a replicat: „Monarhii se bazau pe elită. Eu mă pot baza pe popor”.

URSS de tip nou

Vladimir Putin consideră că ar fi trebuit să se lupte pentru integritatea URSS în mod constant, fără teamă. „Ar fi trebuit lansate din timp reforme oportune, de natură economică, ce ar fi trebuit însoţite de schimbări democratice”, a explicat el. În viitor, Putin spune că Rusia, Belarusul şi Kazahstanul ar putea introduce o monedă unică în viitor, în cadrul Uniunii economice eurasiatice, o nouă entitate menită să promoveze cooperarea cu Europa şi cu regiunea Asia-Pacific. „Aceasta este o integrare reală, cu transferul unor funcţii către un organism supranaţional. Aceasta nu este o reînviere a Uniunii Sovietice, acesta este un proces pentru a menţine deplin independenţa acestor state, dar cu obiectivul de a spori competitivitatea noastră în economia globală, oferind un nou impuls dezvoltării şi asigurării de standarde mai bune de trai pentru cetăţenii noştri“, a declarat Putin.

Duşmanii vechi, dar noi

Omul forte din Rusia a avertizat că, dacă SUA vor continua să-şi impună voinţa, cum a făcut URSS cândva, îşi vor pierde aliaţii. „Am impresia că SUA nu au nevoie de aliaţi, ci de vasali. Dar noi vrem şi vom construi relaţii cu SUA, pentru că văd că şi în societatea americană se produc anumite transformări. Americanii, în cea mai mare parte, nu mai vor să apară în rol de jandarm internaţional”, a precizat Putin. În context, el a afirmat că Washingtonul promovează o politică externă ineficientă şi costisitoare şi l-a acuzat că adoptă deciziile fără a-şi consulta aliaţii. „Au atacat şi apoi au început să-i împingă pe toţi, spunând - cine nu este cu noi este împotriva noastră. Aceasta este alianţă? Nu există nici o alianţă”, a spus Vladimir Putin. Printre altele, el a acuzat forţele speciale americane de implicare în uciderea fostului  lider Muammar Gaddafi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-14

TAGURI: Vladimir Putin, întrebări-răspunsuri, alegeri, URSS, proteste, SUAComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image