2017-01-16 19:55

POLITICA


Grupul parlamentarilor găinari

 |  21:00
Grupul parlamentarilor găinari

Cinci deputaţi au fost daţi ieri în vileag de Agenţia Naţională de Integritate că au comis o găinărie: şi-au angajat odraslele, consoartele sau părinţii la propriile birouri parlamentare. Ei sunt: Oana Niculescu Mizil (PSD), Mate Andras Levente (UDMR),  Stelică Iacob Strungaru (PDL), Sonia Maria Drăghici (PSD) şi Mihai Radan (minorităţi naţionale). ANI susţine că faptele lor reprezintă un conflict de interese care încalcă legile. Prin urmare, Agenţia i-a dat pe mâna Parchetului, care, la rândul său, ar putea să-i aducă în faţa justiţiei. Cei cinci au început deja să-şi pregătească apărarea. Cum anume, citiţi în cele ce urmează.

Oana Niculescu Mizil, deputată PSD de Bucureşti, a instalat-o pe mama sa, Lidia, în biroul său parlamentar, iar apoi a fugit din Bucureşti. La propriu. Surse ale ziarului „Puterea” au declarat că Mizil nu mai are cum să ofere audienţe bucureştenilor, deoarece cabinetul său nu se mai află în Capitală, ci tocmai la Călăraşi. Contactată de noi pentru a-i cere un punct de vedere legat de angajarea mamei sale, ea a promis că va transmite un comunicat de presă. Până la închiderea acestei ediţii, comunicatul nu a mai apărut, iar telefonul deputatei a rămas închis.

Mihai Radan, deputat al minorităţii croate, i-a găsit un loc călduţ la cabinetul său parlamentar tocmai fiului, Liubomir Mile Radan. Întrebat de noi de ce l-a angajat, deputatul s-a eschivat într-un mod mai mult decât hilar. Redăm în continuare dialogul cu el: “Radan: Păi, nu eu l-am angajat./ Rep: Dar cine?/ Radan: Camera Deputaţilor./ Rep: Dar dumneavoastră l-aţi propus./ Radan: Păi nu doar pe el. Pe toată lumea. Ce pot să fac acum? Să iau Kalashnikov? Nu pot. Aşteptăm ca legiuitorul să-şi spună cuvântul. Păi ce, scrie undeva că nu am voie să-mi angajez fiul? Vă spun eu că nu scrie”.

Deputatul PDL Stelică Iacob Strungaru are şi el un fiu, Radu, care lucrează la cabinetul său de deputat. Atunci când îl întrebăm de ce şi-a angajat fiul, el adoptă o atitudine cu totul diferită de cea a colegului Mihai Radan. „Nu mi-a spus nimeni că nu trebuia să-l angajez. Eu am avut încredere în el, a mers tot timpul cu mine în campanie, nu l-am angajat director la o companie, are un salariu de 1.700 de lei. Ce-o să decidă Curtea de Justiţie, aia e. Nu-s doar eu în situaţia asta, mai sunt şi alţii”, spune Strungaru.

Mate dă vina pe ANI

Mate Adras Levente (UDMR), a cărui soţie lucrează la cabinetul său de deputat, susţine sus şi tare că nu e nimic ilegal în a-ţi angaja ruda la Parlament. Mai mult, el lasă de înţeles că nu e deloc întâmplător faptul că inspectorii de integritate au ales tocmai acum momentul de a face sesizarea. „Cei de la ANI s-au trezit cam târziu pentru că foarte mulţi colegi, inclusiv de la UDMR, de la PDL, au avut asemenea angajări, legea nu interzice. (...) ANI a ajuns să fie o instituţie care nu mai reprezintă absolut nimic, a ajuns în faza în care apar nişte zvonuri, apar nişte informaţii, nu se finalizează nimic”, susţine Mate. 

Un fleac de 50.000 de euro

Suma pe care rudele celor cinci parlamentari au obţinut-o laolaltă din activitatea lor de angajaţi ai Parlamentului este sub 50.000 de euro. „Beneficiul patrimonial total, obţinut de rudele celor cinci deputaţi în urma angajării prin nerespectarea regimului juridic al conflictul de interese, este de 196.332 de lei (aproximativ 46.745 de euro)”, afirmă un comunicat al ANI.

Ce spune legea

Conform prevederilor Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, „prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”, iar, potrivit dispoziţiilor art. 2531 din Codul Penal al României, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act, ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image