2017-01-19 06:38

POLITICA


Sigla Alianţei Civice se oglindeşte în sticlele lui Jean Valvis. Anticomunismul anilor '90 s-a scurs în picături de apă

 |  20:33
Sigla Alianţei Civice se oglindeşte în sticlele lui Jean Valvis. Anticomunismul anilor '90 s-a scurs în picături de apă
Alianţa Civică a ajuns astăzi doar o firavă amintire a influentuluiONG care în anii ´90 îi provoca insomnii lui Ion Iliescu şi îl propulsa pe EmilConstantinescu preşedintele ţării. O amintire care se scurge într-un pahar cuapă. Sigla A.C. seamănă izbitor de mult cu logoul de pe etichetele AquaCarpatica, apa minerală produsă de afaceristul Jean Valvis.

Ultimul evenimentconsemnat pe pagina de internet a Alianţei Civice e din 2006 - Congresul alVIII-lea al organizaţiei. Tot pe site sunt trecute şi telefoanele la care poatefi contactată Alianţa. La nici unul din cele două numere nu poate răspundenimeni. Pentru că nu mai sunt funcţionale. Organizaţia a devenit tăcută. DinONG-ul care la începutul anilor '90 îi dădea bătăi de cap lui Ion Iliescu a mairămas doar o amintire. Glorioasele momente anticomuniste ale Alianţei Civice nesunt readuse astăzi în memorie de o afacere cu apă minerală. Etichetele apeiminerale Aqua Carpatica produsă de afaceristul Jean Valvis seamănă izbitor demult cu sigla Alianţei Civice.

Sloganul, profitabil şi el. Pentru o bancă

ChristianMititelu, actualul preşedinte al Alianţei Civice, nu a observat asemănareasiglelor. Se amuză. A aflat în schimb de o altă similaritate, cea dintre unmesaj publicitar al unei bănci şi sloganul Alianţei Civice. „Ha ha ha, nu ştiamde asta, dar nu mă surprinde, se poate întâmpla. Mi-a spus cineva, la un momentdat, că sloganul nostru din anii '90, «Nu putemreuşi decât împreună», a ajuns să fie folosit de o bancă”,a declarat Mititelu pentru „Puterea”. Deşi Mititelu spune că banca este BCR, înrealitate există un slogan „Reuşim împreună” folosit de Raiffeisen Bank.

Cum explică Aqua Carpatica asemănarea

Producătorii apeiminerale neagă că ar fi vorba despre un plagiat şi pun asemănarea pe seama uneicoincidenţe. Asemănarea dintre eticheta mărcii de apă minerală cu siglaAlianţei Civice a fost surprinsă şi de blogul .Utilizatorul blogului publică un răspuns al celor de la Aqua Carpatica. „LogoulAqua Carpatica nu a fost sub nici o formă plagiat. Am mai spus-o şi în alterânduri, este un logo înregistrat la OSIM de foarte multă vreme. Existădocumente clare în sensul acesta şi este inspirat de creaţia unui designerstrăin care a participat la concursul de design “The Perfect Bottle”, organizatîn toamna anului trecut!! Este o simplă coincidenţă!!! Aşa se întâmplă cuideile mari în epocă - apar în mai multe colţuri ale lumii deodată. Logoul scosdin context pare să semene, dar dincolo de iniţialele brandului Aqua Carpatica,logoul are o semantică mult mai profundă. Este reprezentarea firească, naturalăa picăturii de apă, este întruchiparea ei grafică. Demersul artistic în acestcaz este mult mai firesc şi mai justificat, am zice noi”.

Alianţa Civică, în prezent

Actualulpreşedinte al Alianţei Civice a găsit cauzele care au făcut ca organizaţia sănu mai fie atât de influentă în spaţiul public. El spune că Alianţa Civică numai produce interes nici pentru tineri, nici pentru presă. „Nu maisuntem atât de activi, pentru că tinerii nu ni se maialătura atât de mult. Orice organizaţie trebuie să îşi reîmprospăteze cadrele.Aţi văzut că în Occident, la mitinguri, studenţii sunt cei care stau în primalinie nu în cămine, cum se întâmplă la noi. Apoi, mă gândesc că nu mai suntematât de prezenţi în spaţiul public şi din cauză că presa nu ne mai acordăatenţie. În general, subiectele de interes de acum sunt de tipul câţi kilometride autostradă s-au mai construit şi aşa mai departe. Chiar dacă noi mai ieşimcu comunicate, presa nu prea le mai preia”, a declarat Christian Mititelu.

În trecut a dat un preşedinte

Alianţa Civică afost poate cea mai puternică organizaţie nonguvernamentală postdecembristă. Eas-a născut din celebrele proteste din Piaţa Universităţii desfăşurate în anul1990 împotriva lui Ion Iliescu şi a FSN, proteste finalizate cu nu mai puţincelebrele „Mineriade”. Printre membrii marcanţi ai Alianţei Civice au fost AnaBlandiana, Ion Caramitru, Marian Munteanu, sau Stelian Tănase. Tot dinrândurile Alianţei Civice a făcut parte şi fostul preşedinte al României, EmilConstantinescu.

Stelian Tănase: A.C.aduna 1.000.000 de oameni în anii ´90

Stelian Tănase,fost membru al Alianţei Civice ne explică ce a însemnat organizaţia pentruRomânia postdecembristă. Cunoscutul realizator tv spune că importanţa Alianţeia fost vitală nu doar pentru acei ani, ci, pentru întreaga evoluţiedemocratică. „Nu ştiu câţi membri avea Alianţa Civică atunci, dar vă pot spunecă la mitingul din noiembri ’90, printre ai cărui organizatori eram şi eu, aufost aproape un milion de oameni pe străzi, care protestau la adresa puterii.Oamenii voiau atunci libertate, nu voiam Glasnost şi un nou Ceauşescu cu faţăumană. Nu ne putem imagina democraţia românească, bună-rea, aşa cum e ea, fără AlianţaCivică. Ea, practic, a fost organizaţia care a coagulat Opoziţia de atunci şi apregătit câştigarea alegerilor din 1996 de către CDR. Ea s-a diluat din simplulmotiv că s-au deschis pieţele, societatea a evoluat înspre democraţie”, adeclarat Tănase pentru “Puterea”. Realizatorulnu e indignat de similaritatea ce există între sigla A.C. şi eticheta apeiminerale. Ba, din contră. „Faptul că sigla (apei minerale, n.r.) e asemănătoarearată că Alianţa a fost şi rămâne un brand şi a devenit sursă de inspiraţiepentru unii. Simplul fapt că dumneavoastră mă întrebaţi acum, după 20 de ani deea arată cât de importantă a fost acestă organizaţie pentru democraţiaromânească, spune Tănase.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-11-23

Mai multe imagini:
Sigla Alianţei Civice se oglindeşte în sticlele lui Jean Valvis. Anticomunismul anilor '90 s-a scurs în picături de apă
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image