2017-01-22 16:13

POLITICA


Simptomele Greciei în “Cizmă”. Un plan de salvare pentru italieni produce fiori în UE

 |  16:34
Simptomele Greciei în “Cizmă”. Un plan de salvare pentru italieni produce fiori în UE

PreşedinteleConsiliului European Herman van Rompuy a convocat pentru luni dimineaţă oreuniune de urgenţă a oficialilor la vârf din UE care se ocupă de crizadatoriilor din zona euro în contextul temerilor că această crizăs-ar putea răspândi şi în Italia.

Purtătorul de cuvânt al lui VanRompuy a refuzat să comenteze cu privire la abordările din cadrul întâlnirii. Cutoate acestea, surse au declarat că discuţiile au vizat blocajul intervenit înproiectul privind implicarea sectorului privat într-un al doilea pachet deajutor financiar pentru Grecia, dar şi îngrijorarea în creştere referitoare laItalia, după ce vineri a fost înregistrată o vânzare masivă de active italiene. Dat fiind că Italia are cea maimare rată a datoriei suverane în raport cu economia din zona euro după Grecia,ar putea fi următoarea ţară care ar intra în criză. Potrivitcelor mai recente estimări, datoria Italiei va ajunge anul acesta la 120% dinPIB şi ar putea scădea cu doar 2% până în 2016. Dacă până acum s-a mers peideea că cei mai puternici contribuabili UE pot salva ţări mai mici, ca Grecia,care are datorii de 200 de miliarde de euro plătibile în următorii 5 ani, cazulItaliei ar da peste cap orice calcul, comentează Bloomberg. Spre deosebire deGrecia, Italia are datorii restante de 2.000 de miliarde euro, iar în caz decriză, UE şi FMI nu ar putea susţine un program de salvare pentru a protejacreditorii ţării şi a acoperi datoria în totalitate. Un astfel de împrumut arnecesita garanţii de aproximativ 1.000 de miliarde de euro, o sumă mult preamare pentru situaţia economică la nivel global. Presiunea de piaţă este cauzată în parte de datoriasuverană mare a Italiei şi de economia care are o creştere slabă, dar şi dincauza îngrijorării că prim-ministrul Silvio Berlusconi l-ar putea submina peministru de finanţe, Giulio Tremonti, chiar să-l împingă spre demisie, după ce apromovat o reducere drastică a cheltuielilor pentru a controla deficituluibugetar. În aceste condiţii, investitorii nu vor mai fi de acord săcumpere obligaţiuni guvernamentale fără o creştere a randamentelor, lucruri deja întâmplate în Grecia,Portugalia şi Irlanda în ultimele 18 luni.

Neînţelegeri

Oficialiieuropeni încearcă să ajungă la un consens pentru a stimula încredereainvestitorilor în legătură cu planul de salvare pentru greci. Iniţial, Germania, Olanda, Austria şi Finlanda au dorit să determinebăncile, companiile de asigurări şi alţi deţinători de obligaţiuni private că artrebui să suporte o parte din costurile ajutorului dat Atenei. Dar, după maibine de două săptămâni de negocieri cu bancherii reprezentaţi de InstitutulInternaţional de Finanţe (IIF) nu s-a înregistrat nici un progres privind oformulă acceptabilă pentru toate părţile. După care Germania a propus cumpărareaînapoi a titlurilor de stat greceşti. Fondul european de stabilitate financiară,ar putea cumpăra obligaţiuni greceşti de pe piaţă, sau EFSF ar putea acordaGreciei bani pentru a cumpăra obligaţiuni. Prin urmare, aceste sisteme arnecesita modificări suplimentare la normele EFSF şi ar trebui, prin urmare, camăsurile să treacă prin intermediul parlamentelor naţionale, ceea ce ar fidificil, a declarat o sursă oficială. Un factor de instabilitate în spatele pieţelor de obligaţiunieste sentimental în creştere că strategia de bază din zona euro pentru a facefaţă problemelor legate de datorii - menţinerea pe linia de plutire a ţărilorcu probleme cu împrumuturi de urgenţă în speranţa că acestea pot găsi o cale săiasă din zona datoriilor, în termen de câţiva ani - este eronată. Mai multe măsuriradicale ar putea fi necesare pentru a reduce datoriile ţărilor sau pentru stimulareacreşterii economice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image