2017-01-17 12:59

POLITICA


Sindicatele germane cer ca angajaţii să îşi facă siesta după masa de prânz

 |  17:06
Sindicatele germane cer ca angajaţii să îşi facă siesta după masa de prânz

CancelarulAngela Merkel i-a făcut „leneşi” nu demult pe muncitorii statelor din sudulEuropei, însă liderii sindicali din Germania au venit recent cu o cerinţă carear putea să contrazică afirmaţiile politicianului german. Confederaţia DGB aconcluzionat că o pauză de prânz care să includă şi un somn scurt îmbunătăţeşteperformanţele şi ajută la sănătatea angajaţilor.

„Chiar dacă siesta nu mai este atât de întâlnită chiar şiîn statele din sudul Europei, aceasta este o idee excelentă din motive desănătate”, a afirmat Annelie Buntenbach, membru al conducerii executive a DGB.„Un somn scurt de după-amiază reduce, de exemplu, riscul de infarct şi produceun exces de energie”, a mai afirmat aceasta într-un interviu pentruTageszeitung. Studiile sprijină de asemenea iniţiativa sindicatelor germane.Cercetătorii de la Şcoala de Sănătate Publică de la Harvard şi de laUniversitatea de Medicină din Atena au descoperit că muncitorii greci care îşifac în mod regulat siesta au un risc de mortalitate cu 37% mai scăzut în cazulafecţiunilor coronare, în comparaţie cu colegii care nu trag un pui de somndupă masa de prânz. Ideea a prins deja contur în Germania, acolo undecompaniile BASF, Opel, Hornsbach şi Lufthansa au asigurat camere specialepentru muncitori, în timp ce angajatorii se declară mulţumiţi de oproductivitate crescută a angajaţilor mai bine odihniţi. „Un somn dedupă-amiază poate să ne ajute să reacţionăm mai rapid, să avem un ritm maialert, să ţinem minte unele lucruri mai uşor şi să avem o stare de spiritbună”, a declarat Jurgen Zulley, profesor de biologie şi psihologie laUniversitatea Regensburg.

În Germania, obiceiul siestei a existat până laînceputurile erei industriale. Cererea de forţă de muncă, în special dindomeniul manufacturier, a făcut ca obişnuinţa somnului de după-amiază sădispară în majoritatea statelor din centrul şi nordul Europei. Odihna dedupă-amiază nu mai este la fel de obişnuită nici în ţările din sudul Europei,chiar dacă se încearcă o readucere în prim-plan a siestei. Totuşi, nu toatălumea este de acord cu revenirea acestui obicei. „Avem deja o jumătate de orăpauză pentru micul dejun şi încă o jumătate de oră pentru prânz. Dacă am avea opauză mai lungă pentru somn, am pleca de la servici mult mai târziu, ceea ceeste mult mai rău. Este ceva diferit de Spania şi Italia, unde trebuie să teodihneşti pentru că este foarte cald, dar aici în Germania, nici măcar nu avemveri în adevăratul sens al cuvântului”, afirmă Frank Pahlow, un electrician dinBerlin.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image