2019-01-17 00:37


Sinuciderea din centrul Atenei şochează Grecia

 |  08:51
Sinuciderea din centrul Atenei şochează Grecia

Gestul farmacistului pensionar, în vârstă de 77 de ani, care şi-a tras un glonţ în cap la câţiva metri de parlamentul elen, pe un spaţiu verde din Piaţa Syntagma, a şocat Grecia. Sinuciderea acestuia a stârnit emoţii în rândul grecilor care au demonstrat spontan la locul tragediei.

Protestele declanşate de sinuciderea pensionarului au făcut ca întreaga clasă politică să reacţioneze faţă de o manifestare a disperării provocate de criză. 'Este tragic că unul dintre cetăţenii noştri şi-a pus capăt zilelor. În aceste vremuri dificile pentru societatea noastră, guvernul şi cetăţenii, noi toţi trebuie să îi sprijinim pe cei aflaţi în dificultate', a afirmat primul ministru Lucas Papademos.

Aproximativ o mie de persoane, mobilizate prin intermediul reţelelor sociale pe internet, s-au adunat la locul dramei la începutul serii şi au depus, la poalele unui chiparos, buchete de margarete sau anemone, lumânări şi zeci de mesaje scrise de mână chemând mai ales la revoltă. 'Sculaţi-vă, soarta lui va fi şi soarta noastră, a tuturor... Fie ca aceasta să fie ultima moarte de cetăţeni nevinovaţi... Sper că următoarele victime vor fi politicienii trădători', se putea citi în mesajele acestora.

Unii manifestanţi scandau cuvântul 'asasini', însă cei mai mulţi, tăcuţi, refuzau să vorbească cu mass-media. Bulevardul spre clădirea parlamentului a fost blocat de forţele de ordine, incidentul având loc cu puţin înainte de ora 9.00 locală /6.00 GMT/, oră de vârf de deschidere a birourilor şi magazinelor.

Potrivit poliţiei, a fost găsită o scrisoare scrisă de mână într-unul din buzunarele victimei, însă conţinutul nu a fost dezvăluit. Pensionarul, care suferea de cancer la pancreas, acuza guvernul de a-l fi lipsit de mijloace de trai, comparând executivul cu cel instalat de ocupanţii nazişti în 1941, potrivit unor diverse versiuni ale mass-media.

Circumstanţele exacte ale acestei tragedii umane nu erau încă cunoscute, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Pantélis Kapsis. Mai mulţi trecători l-au auzit strigând că el nu vrea să lase moştenire copiilor săi datorii, însă poliţia nu a confirmat aceste informaţii.

În Grecia, unde criza economică şi socială a condus la creşterea şomajului, reducerea salariilor şi a pensiilor, sărăcind o mare parte a populaţiei, mai multe studii au arătat creşterea depresiilor şi sinuciderilor în ultimele luni. Însă, faţă de ţările din nordul Europei, Grecia afişează o rată de sinucideri mult mai mică, la fel ca vecinii ei din sud.

Sinuciderea pensionarului a provocat reacţia întregii clase politice, ce vede în ea semnul disperării şi depresiei populaţiei Greciei, în contextul în care la începutul lunii mai sunt aşteptate alegerile legislative anticipate, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-04-04

TAGURI: sinucidere, Grecia, pensionar, criză, manifestant, victimă
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...