2017-01-18 12:09

POLITICA


Sistemul de urmărire american care nu uită niciodată o faţă

 |  18:15
Sistemul de urmărire american care nu uită niciodată o faţă
Armata americană şi oficialităţilelocale din Afganistan şi Irak s-au implicat într-una dintre cele mai îndrăzneţeşi controversate operaţiuni de identificare şi gestionare a unor baze de datede identificare a persoanelor. Printr-un sistem biometric de scanare a retineişi identificare facială, fiecare cetăţean care este inclus în această bază dedate este reţinut permanent şi nu mai poate păcăli sistemul prin prezentareaunor acte false. Cel mai mare succes al sistemului l-a reprezentat capturarearapidă a multora dintre cei 475 de talibani care au reuşit să evadeze în urmăcu câteva luni dintr-un centru de detenţie din sudul ţării. În doar câtevazile, nu mai puţin de 35 dintre aceştia au fost identificaţi şi rearestaţi cuajutorul sistemului de identificare biometric. Costurile programului sunt de3,5 miliarde de dolari, pentruintervalul 2007-2015, conform Oficiului de Contabilitate Guvernamental al SUA.

Informaţiidespre mai mult de 1,5 milioane de cetăţeni afgani au fost colectate în bazelede date operate de forţele americane şi NATO din zonele în care opereazăacestea. Cifrele echivalează cu faptul că unul din 20 de afgani au fost incluşiîn baza de date, iar în privinţa bărbaţilor cu vârste cuprinse între 15 şi 64de ani, care sunt urmăriţi în mod special pentru că pot fi recrutaţi de cătretalibani, procentul este de unul la şase. În Irak, numărul persoanelor trecuteprin sistemul biometric de identificare este chiar mai mare, ajungând la 2,2milioane, adică unul din 14 cetăţeni, sau unul din patru bărbaţi eligibilipentru a fi inamici combatanţi. Pentru a obţine informaţii, soldaţii şi ofiţeriide poliţie strâng date precum scanarea ochilor, fotografii ale feţei şi iauamprente. În Irak şi Afganistan, toţi deţinuţii şi prizonierii sunt supuşiacestei operaţiuni. De asemenea, rezidenţii care doresc să aplice pentru ofuncţie guvernamentală, în special în cadrul forţelor de ordine, trebuie sătreacă prin această procedură. Practic, un cetăţean din aceste state ar trebuisă trăiască toată viaţa în satul său natal şi să nu aplice niciodată pentru unbeneficiu din partea statului pentru a evita scanarea biometrică.

Afganistan este un stat cu otradiţie inedită: acolo nu există certificate de naştere, permise de conduceresau date de identificare pentru evidenţa populaţiei. Unii cetăţeni afgani suntîngrijoraţi că, în viitor, datele biometrice ar putea să fie folosite în abuz,drept o armă în conflictele etnice, tribale sau în luptele politice. Chiar şioficialii afgani care sprijină programul vor să îl gestioneze şi să nu-i lasepe americani să o facă, dar sistemul aparţine SUA. Potrivit unui oficialamerican, „poţi să prezinţi o carte de identitate falsă sau îţi poţi radebarba, însă nu îţi poţi schimba datele biometrice”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image