2017-01-20 05:53

POLITICA


Soarta lui Boc se decide pe 22 decembrie

 |  21:00
Soarta lui Boc se decide pe 22 decembrie

Guvernul Boc şi-a asumat ieri în Parlament răspunderea pentru un proiect de lege care stabileşte comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Potrivit normelor constituţionale, Opoziţia parlamentară are dreptul de a depune, ca reacţie, o moţiune de cenzură, care, dacă va fi adoptată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, va duce la demiterea Guvernului.

Pe 22 decembrie 2011 se împlinesc 22 de ani de la căderea regimului comunist în România. Pentru parlamentarii Opoziţiei, 22 decembrie poate fi considerată o zi cu dublă rezonanţă, fiindcă în acea zi plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului va vota o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc. Iar dacă această moţiune de cenzură ar fi aprobată, asta ar duce în mod automat la demiterea actualului Guvern şi la declanşarea procedurilor constituţionale pentru formarea unui nou Executiv condus de o persoană desemnată de preşedintele Băsescu. Teoretic, reprezentanţii Opoziţiei nu au majoritatea necesară votării unei astfel de moţiuni de cenzură, însă jocul majorătăţilor în Parlament a fost, cel puţin în acest mandat legislativ, unul foarte divers. Pe de altă parte, n-ar fi prima oară când un guvern condus de Emil Boc ar cădea la vot în Parlament în urma unei moţiuni de cenzură. S-a mai întâmplat pe 13 octombrie 2009, atunci când o moţiune de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR a fost adoptată cu 254 de voturi pentru şi 176 împotrivă.

„Îşi comasează alegerile pentru ei”

Preşedintele PSD Victor Ponta a anunţat joi că USL va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Boc şi că aceasta va fi dezbătută în Parlament pe 22 decembrie. „Printr-o împrejurare simbolică, moţiunea se va dezbate pe 22 decembrie, adică exact la 22 de ani după ce am reuşit să câştigăm un sistem democratic, peste 22 de ani tocmai îl îngropăm tot pe 22 decembrie. Nimeni nu poate să explice cu bun-simt şi cu realism de ce e nevoie să amâni alegeri locale, de ce e nevoie să încurci toate alegerile doar ca să limitezi o catastrofă electorală pentru PDL şi probabil pentru UDMR”, a spus ieri Ponta. Întrebat de ce parlamentarii Opoziţiei au părăsit sala când Guvernul şi-a asumat răspunderea, Ponta a spus că au vrut să demonstreze că cei din arcul guvernamental „mimează dialogul”. „Ieri, în timp ce noi eram la Palatul Cotroceni, chemaţi pentru un aşa-zis dialog, cei de la PDL şi UDMR îşi vedeau mai departe de afacerile lor politice murdare şi au votat tot bugetul în care pun bani pentru clienţii politici, dar nu pun bani pentru cei care creează locuri de muncă. Astăzi îşi comasează alegerile pentru ei. Ăsta este dialogul de care vorbeam ieri? Acest dialog doar se mimează. Dacă ăsta e dialogul aşa cum înţeleg domnul Băsescu şi PDL, adică să facem tot ce spun ei şi împotriva Constituţiei şi a legilor, nu pot să se bazeze pe noi şi, dimpotrivă, o să ne opunem din toate forţele”, a mai spus liderul PSD.

Ce se spune în moţiune

Agerpres a obţinut textul moţiunii de cenzură redactate deja de parlamentarii Opoziţiei. „Noi, parlamentarii Opoziţiei semnatari ai acestei moţiuni de cenzură, dorim să adresăm un mesaj tuturor parlamentarilor Puterii: Votaţi alături de noi această moţiune de cenzură! Ar trebui să vă simţiţi şi dumneavoastră jigniţi, ca şi noi, de modul total netransparent în care a fost adoptată această lege; ar trebui să fiţi revoltaţi, în calitate de parlamentari, că pentru a 14-a oară Guvernul ignoră Parlamentul şi recurge la procedura angajării răspunderii, ar trebui să refuzaţi să fiţi părtaşi la cea mai gravă lovitură dată democraţiei din România prin adoptarea acestei legi. Şi dacă nimic din toate astea nu vă determină să acţionaţi şi să daţi un vot favorabil moţiunii de astăzi, poate faptul că va trebui să daţi socoteală la viitoarele alegeri, fie ele comasate sau nu, cetăţenilor din colegiile unde veţi candida, iar pe aceia pe care nu veţi reuşi să-i cumpăraţi va trebui să-i priviţi în ochi când le cereţi votul, sperăm să vă pună pe gânduri în următoarele minute, până începe procedura de vot a moţiunii”, se arată în textul moţiunii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-14

TAGURI: alegeri 2012, motiune de cenzura, opozitia, PSD, victor ponta, guvernul boc demis



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image