2017-01-18 12:28

POLITICA


Social-democraţii lansează operaţiunea „bătălia pentru premier”. Trei strategii ale PSD concepute pentru cucerirea Palatului Victoria

 |  18:22
Social-democraţii lansează operaţiunea „bătălia pentru premier”. Trei strategii ale PSD concepute pentru cucerirea Palatului Victoria

Strategiile gândite în PSD sunt subordonate unuisingur ţel: instalarea unui premier social-democrat la Palatul Victoria. PreşedinteleVictor Ponta şi-a antamat deja această funcţie, considerându-se potrivit pentrua conduce viitorul Guvern. Pesediştii au ales trei căi prin care pot atingeacest obiectiv: modificarea Constituţiei, alianţa cu PNL şi suspendareapreşedintelui Traian Băsescu.

Pentru a evita episodul 2004, când deşi a luat cel maimare număr de voturi la alegerile parlamentare a fost trimis în Opoziţie, PSDvrea să se asigure că după următorul scrutin se va regăsi la Palatul Victoria.Social-democraţii vor să deţină şi funcţia de premier, pentru a nu se repetaepisodul guvernării Boc, când nu au avut toate pârghiile Puterii în mână. StrategiaPSD se concentrează astfel pe câştigarea poziţiei de prim-ministru, toate acţiunilepartidului fiind subordonate acestui scop, considerat primordial.

Alianţa cu PNL

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, unul dintreiniţiatorii alianţei cu liberalii, le-a explicat colegilor de partid că potobţine “48% la viitoarele alegeri, dar, cu toate acestea, pot rămâne înOpoziţie”. Social-democraţii sunt conştienţi că propunerea de premier va venidin partea lui Traian Băsescu, iar dacă PSD nu reuşeşte să treacă de pragul de50%, preşedintele poate nominaliza o persoană de la PDL. Pentru a contracaraaceastă strategie a Cotrocenilor, pesediştii au ales varianta alianţei cu PNL,înregistrată la tribunal. Participarea pe liste comune la viitoarele alegeriparlamentare va asigura obţinerea unui scor de peste 50%, ceea ce le deschideautomat drumul spre Palatul Victoria. Victor Ponta a anunţat deja că sepregăteşte pentru această funcţie şi că îşi doreşte să conducă viitorul Guvern.Pentru a-i mulţumi pe partenerii liberali, pesediştii au propus ca structuraviitorului Executiv să fie bazată pe paritate între PSD şi Alianţa deCentru-Dreapta (PNL-PC). Funcţia de premier a devenit astfel esenţială pentruformarea alianţei dintre PNL şi ACD. Victor Ponta şi-a ameninţat colegii cădacă se împotrivesc acestei construcţii politice, vor fi excluşi din partid. Social-democraţiipun presiune pe liberali, transmitându-le acestora că termenul-limită pentruîncheierea acestei alianţei îl constituie 1 martie. Unii liberali s-au grăbitînsă şi au declarat că viitoarea construcţie va fi anunţată pe 24 ianuarie,ziua “micii Uniri”.

Suspendarea preşedintelui

În cazul în care, alianţa PNL-PSD obţine majoritateadupă viitoarele alegeri parlamentare, pesediştii doresc să îl suspende pepreşedintele Traian Băsescu. Victor Ponta a declarat că nu poate guverna alăturide actualul şef al statului. „Înmomentul în care putem forma Guvernul, înseamnă că avem majoritatea înParlament, iar dacă avem majoritatea în Parlament, atunci înseamnă că ne putemgândi şi la suspendarea preşedintelui. Aşa că eu văd o colaborare directă,foarte clară în această direcţie, pentru că eu nu cred că Traian Băsescu poatesă colaboreze cu cineva. Nu cred că el este în stare să înţeleagă ce înseamnăcoabitare, nu cred că acest cuvânt l-a folosit vreodată sau i-a înţelesvreodată sensul”, a declarat şi preşedintele Consiliului Naţional al PSD,Adrian Năstase. Social-democraţii vor să profite de o eventuală nominalizare aunui premier care nu este agreat de alianţa PNL-PSD pentru a-l debarca peTraian Băsescu. Surse din cele două partide au declarat pentru “Puterea” că sedoreşte cuplarea alegerilor parlamentare cu cele prezidenţiale, pentru asatisface astfel şi pretenţiile celor de la PNL.

Modificarea Constituţiei

Dacă alianţa cu PNL nu se realizează, social-democraţiimai au un plan de rezervă: modificarea Constituţiei în avantajul lor. Astfel,ei vor să treacă în Legea fundamentală prevederea ca partidul care obţine celemai multe mandate de parlamentar să dea automat şi premierul. O astfel demodificare a Constituţie le va da siguranţa că preşedintele Băsescu va fiobligat să desemneze, după viitoarele alegeri parlamentare, un prim-ministrusocial-democrat. În toate sondajele de opinie, PSD conduce detaşat, cota sasituându-se între 35 şi 40%. Pentru ca acest lucru să devină realitate,social-democraţii şi liberalii colaborează la un proiect de modificare aConstituţiei. „Nimeni nu şi-a pus problema în 1991 să spună că atunci când un partidsau o alianţă are o majoritate de locuri în Parlament, preşedintele poate săîşi aleagă el un prieten şi să îl pună prim-ministru şi acest candidat poate sămeargă prin restaurante şi să-şi facă o majoritate cumpărând voturile şi făcândGuvernul după aceea. Nimeni nu s-a gândit la aşa ceva. Acum, înConstituţie, o să punem foarte clar că dacă un partid câştigă foarte clar, elpune candidatul, iar dacă nu avem o astfel de situaţie, atunci partidul careobţine cel mai mare număr de voturi în Parlament, el stabileşte candidatul”, adezvăluit Adrian Năstase. Fostul premier a precizat că proiectul de revizuireare drept scop explicarea mai clară a prerogativelor prezidenţiale. Dacă trecde Parlament acest proiect, liberalii şi social-democraţii îl obligă pepreşedintele Traian Băsescu să nu mai nominalizeze un premier de la PDL.

Liberalii vorCotroceniul

Spredeosebire de partenerii de la PSD, liberalii îşi concentrează eforturile pentrucâştigarea Palatului Cotroceni. Crin Antonescu este considerat candidatul cucele mai multe şanse pentru a devenisuccesorul lui Traian Băsescu şi, de aceea, strategia PNL este subordonatăacestui scop. În tabăra PSD, ambiţii prezidenţiale nutreşte însă şi AdrianNăstase, care doreşte să-şi ia astfel revanşa pentru înfrângerea la limităsuferită în 2004.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image