2017-01-19 21:40

POLITICA


Societatea civilă spune NU comasării alegerilor

 |  14:04
Societatea civilă spune NU comasării alegerilor

“Atât alegerile locale, cât şi cele parlamentare trebuie să se desfăşoare defalcat şi la termen, la datele previzibile”. Aceasta este principala concluzie la care au ajuns cele mai importante organisme civice din România. Potrivit unui comunicat de presă semnat Alianţa pentru o Românie Curată “este contrar bunei practici stabilită de Consiliul Europei a se aduce modificări importante legislaţiei electorale în mod unilateral şi cu mai puţin de un an înainte de data acestora”. Mai mult, “comasarea ar crea un abuz prin sfidarea regulilor democraţiei şi ar antrena tot statul în campanie electorală, la sfârşit de an”.

ARC atrage atenţia că există riscul scăderii gradului de transparenţă, deoarece comasarea celor două tipuri de alegeri poate influenţa şi mecanismul de finanţare a partidelor politice, mai ales că sumele folosite pentru fiecare campanie în parte nu se vor putea identifica distinct. “Nu trebuie ignorat nici riscul afectării procesului electoral prin producerea unei confuzii în rândul electoratului obligat să folosească un număr mult mai mare de buletine de vot”, se mai spune în comunicat.

ARC consideră drept false calculele privind realizarea unor economii în cazul simultaneităţii scrutinelor. "În ciuda desfăşurării concomitente a ambelor scrutine, alegerile se vor desfăşura în circumscripţii diferite fiind, astfel, evident faptul că vor exista cheltuieli diferite pentru organizarea birourilor electorale, ceea ce înseamnă că şi costurile pentru organizarea secţiilor de votare, tipăririi buletinelor de vot şi plata resurselor umane ramân aceleaşi. Economia de resurse invocată nu este susţinută de date şi, chiar dacă ar fi, ar reprezenta mult mai puţin decât un plan de austeritate realizat prin tăierea numărului parlamentarilor, parcului auto sau mutării înapoi în clădirea istorică din Dealul Mitropoliei şi închirierea Casei Poporului unui operator comercial", mai precizează comunicatul ARC.

Comunicatul este semnat de Alianţa pentru o Românie Curată, mai exact de: Societatea Academică din România - Alina Mungiu Pippidi, CNS Cartel ALFA - Bogdan Iuliu Hossu, Academia de Advocacy - Corina Dragomirescu, Centrul Român de Politici Europene - Cristian Ghinea, Alma Mater - Anton Hadăr, Asociaţia Edu-Cer - Ştefan Vlaston, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul - Nicuşor Dan, Societatea Timişoara - Florian Mihalcea, Centrul pentru Jurnalism Independent - Ioana Avădani, Asociaţia Pro-Do-Mo - Roxana Wring.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-05

TAGURI: alegeri comasate, alegeri 2012, alianta pentru o romaine curata, frauda electorala, impotriva comasariiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CETATEANUL
09 Dec 2011

CARE SOCIETAT E CIVILA??? CINE A CERUT CUIVA PAREREA??? DL PIRVULESCU??? EL ESTE SOC? CIVILA???? Lasati populatia sa----si aleaga conducatorii pe masura lor ca oricum tot ei vor plinge dupa alegeri..
UN OM
11 Dec 2011

@ CETATEANU ... - nu toata lumea este asa de informata ca d-ta , d-le ... CETATEANU ! - GUVERNUL asta nu are interes sa stim pre multe chiar si la propriu .

Adauga un comentariu

Random image