2017-01-21 19:30

POLITICA


Soldatul-monstru din Afganistan, condamnat pe viaţă

 |  14:36
Soldatul-monstru din Afganistan, condamnat pe viaţă

Un juriu militar l-a condamnat la închisoare pe viaţă pe sergentul Calvin Gibbs, în vârstă de 26 de ani, după ce l-au găsit vinovat pentru 15 capete de acuzare, inclusiv uciderea cu premeditare a trei civili în Afganistan. Militarul american şi-a asumat rolul unei adevărate „brigăzi a morţii” care a scăpat de sub control timp de mai multe luni, la începutul anului 2010.

După ce s-a alăturat Brigăzii a 5-a Stryker, Gibbs a condus mai multe raiduri în regiunea Kandahar, în urma cărora au fost comise mai multe atrocităţi din dorinţa de „distracţie” a sergentului american. Soldaţii americani au ucis, printre alţi, trei civili pe care i-au făcut ulterior să pară că sunt inamici combatanţi, aşezând arme lângă cadavrele acestora. Mai mulţi soldaţi care au făcut parte din patrula anarhistă a trupelor americane din Afganistan au fost acuzaţi că au cooperat la realizarea crimelor de război şi a altor infracţiuni. Trei dintre aceştia au pledat vinovaţi, iar doi au depus mărturie împotriva lui Gibbs. Investigaţiile au fost demarate după ce un membru al brigăzii, Adam Winfield, le-a povestit părinţilor săi despre uciderea primului civil, alertându-i că şi alte crime au fost plănuite. El a pledat vinovat la acuzaţiile de omor involuntar şi a mărturisit că a simţit că Gibbs îl va ucide dacă nu va lua parte la violenţe, primind o pedeapsă cu închsioarea de trei ani.

De la sosirea în Brigada a 5-a Stryker, sergentul condamnat a fabricat scenarii în urma cărora civilii ar putea fi ucişi fără ca soldaţii să aibă de suferit consecinţe. El a folosit grenade pentru a ucide două dintre victime, plasând o mitralieră AK-47 lângă una dintre acestea pentru a dovedi că este vorba de un inamic. Gibbs le tăia degetele afganilor ucişi, pe care le păstra drept trofee, motivând colegilor de brigadă că acest gest este „ca şi cum ai păstra coarnele unei căprioare pe care ai vânat-o”.

Opinia internaţională a fost şocată după ce au fost postate poze în care soldaţii americani apăreau lângă cadavrele însângerate ale civililor afgani, fapt care a provocat un val de proteste la nivel internaţional, iar reprezentanţii armatei Statelor Unite au oferit scuze pentru starea creată de imagini. Ulterior, procesul împotriva brigăzii conduse de Gibbs a ajuns la o conlcuzie, sergentul de 26 de ani urmând să fie închis pe viaţă. Acesta ar putea fi eliberat însă condiţionat peste 9 ani. Alţi cinci soldaţi au fost condamnaţi la termene cu închisoarea pentru crimă, în timp ce alţi şapte soldaţi au fost condamnaţi pentru infracţiuni mai puţin grave, doar doi dintre aceştia urmând să fie închişi pentru termene mai scurte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image