2018-11-19 05:48


Sondaj: Cetăţenii sunt confuzi în privinţa formei de guvernământ

 |  21:01
Sondaj: Cetăţenii sunt confuzi în privinţa formei de guvernământ

Peste un sfert (27,2%) dintre români sunt în favoarea monarhiei, iar mai puţin de jumătate sunt republicani convinşi, în cazul unui referendum privind schimbarea formei de guvernare. De menţionat este că aproape o treime dintre cetăţeni (31,8%) nu au o opinie formată pe acest subiect. Datele sunt cuprinse într-un sondaj INSCOP, dat marţi publicităţii.

Numărul mare de non-răspunsuri indică, în opinia experţilor care au realizat sondajul, faptul că lipsesc informaţiile necesare pentru exprimarea unei opţiuni, dar există şi o reală dilemă cu privire la tipul de regim potrivit României. Pe de altă parte, procentul celor care ar lua în calcul opţiunea monarhică este apropiat de cifrele din cercetările anterioare, spun specialiştii menţionaţi, ceea ce ne indică un potenţial de „piaţă politică” şi pe acest segment.

Sursa de informaţii: şcoala

Şcoala şi manualele sunt principala sursă din care românii au aflat tot ce ştiu despre monarhie: 50,6% dintre români declară că cele mai multe fapte le-au aflat din şcoală şi din manualele şcolare; 13,7% au obţinut cele mai multe informaţii despre acest subiect de la diferite persoane din familie; 11,8% din lecturi personale; 11% din ştiri/presă scrisă şi audio-vizuală şi 7,6% din filme documentare. În ciuda faptului că monarhia şi inclusiv Casa Regală a României au fost destul de mult mediatizate în ultimii ani şi în mod curent în contexte pozitive, pentru cei mai mulţi români monarhia pare a fi în primul rând o realitate istorică, de „manual”.

Abdicarea şi bogăţiile

 

Cei mai mulţi dintre români (41%) cred că Regele Mihai, la abdicare, nu a plecat „cu bogăţii” din ţară. Un sfert (25%) cred că a plecat cu mulţi bani şi cu obiecte de valoare, în timp ce 34% nu au răspuns, deci nu au o opinie formată asupra subiectului. Este o schimbare semnificativă în una dintre componentele puternice ale imaginii Regelui, aşa cum era ea percepută la începutul anilor ’90. Atunci era răspândită imaginea trenului regal plin cu bani şi obiecte de valoare.

 

Rege vs preşedinte

Aproape jumătate (43,5%) dintre români consideră că „monarhia are avantajul că Regele nu depinde de partide şi astfel poate arbitra viaţa politică”, în timp ce 32,5% nu sunt de acord cu acest aspect (non-răspunsuri 24%). De cealaltă parte, 51,7% dintre români cred că „republica are avantajul că preşedintele este votat periodic şi nu există riscul să capete prea multă putere”. Dezacordul la acest punct este în proporţie de 26,6%. 45,4% dintre români sunt de acord că „un şef de stat ales de cetăţeni este mai bun decât un şef de stat monarh care deţine poziţia prin naştere”. Sunt în dezacord cu această afirmație 30% dintre cetăţeni.

Simpatia pentru Casa Regală

 

În ipoteza că România ar deveni monarhie, 29,9% dintre români cred că Mihai ar trebui să fie Rege, 19% optează pentru principesa Margareta, 3% altcineva. Un zdrobitor 48,1% nu are o opinie formată în această privinţă, ceea ce este justificat, având în vedere că opţiunea monarhică este totuşi una minoritară în rândul electoratului românesc, subliniază experţii INSCOP. Ei menţionează că simpatia pentru Casa Regală şi monarhie în România îl are ca vector pe Regele Mihai.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda „Adevărul”, în perioada 12 - 21 iulie. Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-30

TAGURI: sondaj, monarhia, Romania
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SOR
31 Iul 2013

Nu cred in sondaje!!! Monarhia e mai periculoasa de cat Dictatura!!!
SOR
31 Iul 2013

Monarhia= Dictatura
@SOR
15 Ian 2014

republica ce ne-a trimis in lagare si puscarii comuniste a fost buna nu? de 24 de ani avem republica cu presedinti de tot rasul...
Random imageUltimele stiri


loading...