2018-12-16 17:17


Sondaj: partidul lui Iohannis ar câștiga. Liberalii în fața PSD, dar nu dacă s-ar înființa un partid susținut de președinte și Cioloș

 |  19:30
Sondaj: partidul lui Iohannis ar câștiga. Liberalii în fața PSD, dar nu dacă s-ar înființa un partid susținut de președinte și Cioloș

Un sondaj publicat de Agenția de Rating Politic sub titlul „Piața Politică - 2-6 decembrie 2015” arată că PNL ar obține 35% din voturi dacă ar avea loc alegeri acum. PSD se situează pe locul doi, foarte aproape, cu 34% dintre opțiunile alegătorilor.

Potrivit unui comunicat al autorilor sondajului, la un an de la prezidențiale și cu șase luni înainte de alegerile locale, cercetarea sociologică arată o „reașezare pe coordonate noi a pieței politice”, respectiv o nouă diversificare a spectrului politic, după „polarizarea specifică alegerilor prezidențiale”.

De asemenea, chiar dacă ne îndreptăm spre un Parlament cu mai multe partide, formațiunile mari revin „în matca obișnuită pentru partidele lider, cu scoruri în plaja 30-37%”. Sondajul, mai spun autorii lui, demonstrează că „noul discurs, în ton mai radical” al lui Traian Băsescu, „tractează Mișcarea Populară într-o zonă de relevanță” pe locul trei în opțiunile de vot ale cetățenilor, cu un scor de 7,5%. Rezultatele cercetării arată că și ALDE, rezultat din fuziunea PLR și PC, și „condus de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu”, s-ar situa peste pragul electoral, la 6,5%. Cu 5%, PRM vine pe a cincea poziție, cu șanse să intre în Parlament. Sub pragul electoral (2,5%) se află UNPR, un partid care în componența actuală a legislativului este în poziția de a hotărî majoritatea parlamentară. Nici UDMR nu stă mai bine, cu 4%. M10, formaține condusă de Monica Macovei ar fi votat, spune sondajul, doar de 1,5% dintre alegători și nu are cum să intre în Parlament. Este întrecut și de PNȚCD (2,5%), în ciuda prestației președintelui Aurelian Pavelescu. În fine, tot la 1,5% se situează și PSRO, partidul lui Mircea Geoană.

O altă idee cercetată a fost dacă un partid nou, susținut de Klaus Iohannis și Dacian Cioloș, ar fi receptat pozitiv de cetățeni: 35% dintre aceștia ar vota acest partid care, astfel, s-ar situa pe prima poziție, deoarece doar 41% ar mai vota cu altă formațiune în acest caz.

Părerea generală este că România are nevoie de partide noi. Peste jumătate (51%) dintre români cred acest lucru, potrivit sondajului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-08

TAGURI: sondaj, partid, iohannis, liberali, psd, dacian ciolos
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...