2018-07-18 06:18


UPDATE. Spania cere oficial ajutor european de 100 de miliarde de euro

 |  13:03
UPDATE. Spania cere oficial ajutor european de 100 de miliarde de euro

UPDATE, ora 16.15: Secretarul de stat în Ministerul spaniol al Economiei, Fernando Jimenez Latorre, a declarat luni că băncile spaniole ar putea beneficia în termen de trei-patru luni de ajutor financiar în cadrul programului convenit cu Uniunea Europeană, transmite Reuters.

În schimb, băncile spaniole cu necesităţi urgente de finanţare vor trebui să fie ajutate prin mecansimele temporare de lichiditate, susţine Fernando Jimenez Latorre.

UPDATE, ora 15.10: Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat luni, la încheierea Adunării generale a principalei organizaţii patronale, CEOE, că de-a lungul acestui an vor fi luate noi măsuri economice care, oricât de dificile vor fi, vor avea drept obiectiv creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă. Potrivit portalului de ştiri al radioteleviziunii spaniole şeful executivului de la Madridnu a dat alte detalii privitoare la noi reforme sau reduceri şi tăieri.

“Se va corecta ceea ce trebuie corectat şi se va reforma ceea ce trebuie reformat”, a spus premierul Rajoy, subliniind totodată faptul că “trăim vremuri pentru decizii mari, unele s-au luat şi altele vor urma” şi arătându-se convins că “tulburenţele fac parte inevitabilă din procesul de ieşire din criză”.

Anunţul făcut de Rajoy are loc luni, când Spania a cerut oficial ajutorul european de până la 100 miliarde de euro pentru băncile sale, oferit de Eurogrup, însă nu a specificat suma şi nici nu a dat publicităţii condiţiile primirii liniei de credite.

Spania a cerut oficial luni ajutor european de până la 100 miliarde de euro pentru băncile sale, se arată într-o declaraţie a Ministerului Economiei de la Madrid.

Luis De Guindos, ministrul spaniol al economiei, a afirmat într-o scrisoarea adresată lui Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului, că valoarea finală a asistenţei financiare va fi stabilită ulterior, dar ar trebui să fie suficientă pentru a acoperi toate necesităţile băncilor plus un capital tampon suplimentar.

De asemenea oficialul spaniol a confirmat că intenţionează să semneze un memorandum de înţelegere pentru ajutorul financiar, care va include detaliile complete, până în 9 iulie.

Vineri, Luis de Guindos afirmase că există un acord prin care prima tranşă a ajutorului va ajunge direct la băncile cu cele mai grave probleme, care deja au fost preluate de Madrid prin intermediul Fondului public spaniol de sprijinire a sectorului bancar (Frob).

Spania a dat publicităţii joi rezultatul auditului independent în care se estimează că sectorul său bancar are nevoie pentru recapitalizare de o sumă totală maximă cuprinsă între 52 şi 62 de miliarde de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-03-26

TAGURI: spania, ajutor, oficial

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova