2018-12-19 05:30


Spania, înglodată în datorii

 |  18:23
Spania, înglodată în datorii

Ajutorul european de 100 de miliarde de euro solicitat sâmbătă de Spania pentru recapitalizarea băncilor va urca datoria publică a ţării cu zece procente, până la 78,5% din PIB, iar dobânda împrumutului va afecta deficitul bugetar care a atins anul trecut 8,9% din PIB.

Ministrul economiei,  Luis de Guindos, a anunţat sâmbătă la Madridcă ţarasa intenţionează să ceară finanţare europeană pentru salvarea sistemului bancar. Spania devine astfel  a patra ţarădin zona euro care a cerut un ajutor financiar extern de la declanşarea crizei datoriilor suverane în urmă cu doi ani.

Ajutorul financiar european se va realiza prin intermediul Fondului spaniol pentru Restructurarea Băncilor şi nu vor fi condiţionate de noi măsuri de austeritate. Responsabilitatea rambursării va reveni  guvernului de la Madrid.

De la colapsul pieţei imobiliare în 2008,  Spania a făcut numeroase  încercări de reformare a băncilor, printre acestea aflându-se  înăsprirea prevederilor referitoare la provizioane şi încurajarea fuziunilor.

Potrivit FMI, abordarea graduală a reformelor a permis ca băncile vulnerabile să submineze stabilitatea financiară. Fondul Monetar Internaţional  va supraveghea restructurarea băncilor din Spania, dar nu va contribui cu fonduri.

Credibilitatea guvernului de la Madrid  a fost afectată luna trecută când Bankia, ca mărime a treia bancă din Spania, a cerut un ajutor financiar de stat de până la 23,5 miliarde de euro.

Temerile investitorilor legate de împrumuturile şi activele neperformante ale băncilor spaniole au urcat costurile împrumuturilor ţării la nivelul-record, de peste 6%, luna trecută.

Ajutorul european va proteja Spania, a patra mare economie din zona euro, în cazul în care alegerile din Grecia, programate pe 17 iunie, vor provoca o nouă rundă de turbulenţe pe pieţele financiare.

În prezent,  Grecia, Irlanda şi Portugalia beneficiază deja de fonduri de salvare cumulate în valoare de 386 miliarde de euro, din partea UE şi FMI.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-10-03

TAGURI: criză, bancă, Spania, datorie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...