2018-12-19 01:32


Speranţa Europei, în mâinile unui italian

 |  21:00
Speranţa Europei, în mâinile unui italian

Începând de săptămâna aceasta, atenţia va fi îndreptată asupra unui nou reprezentant al grupului decizional care încearcă să rezolve criza datoriilor suverane din Europa: noul preşedinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi. Italianul de 64 de ani, fost bancher în cadrul Goldman Sachs, îi succede de mâine francezului Jean-Claude Trichet la timona unei instituţii care a căpătat în ultimii ani o importanţă decisivă în problemele financiare ale Uniunii Europene. Draghi a negat că ar fi fost implicat în tranzacţionarea de instrumente financiare în cadrul Goldman Sachs în perioada 2002-2005, banca americană fiind anchetată în prezent pentru operaţiunile desfăşurate pe pieţele financiare.

BCE a fost constituită iniţial pentru a controla ratele inflaţiei în statele membre ale zonei euro, suferind transformări masive în timpul mandatului lui Trichet. Poreclit „ayatollahul francului puternic” pe vremea când a fost guvernatorul Băncii Franţei, acesta a luat o decizie istorică în mai 2010, când a hotărât ca BCE să achiziţioneze obligaţiuni ale ţărilor cu dificultăţi în a reuşi să se împrumute de pe pieţele financiare. Directorul adjunct al think-tankului Bruegel, Guntram Wolff, a subliniat că Banca Centrală Europeană şi-a extins atribuţiile de la controlarea inflaţiei în zona euro prin competenţe noi şi transformarea într-o autoritate executivă care i-au permis să joace un rol principal în asigurarea stabilităţii financiare a eurozonei. Pentru noul director al instituţiei, provocările sunt multe. O primă decizie aşteptată din partea BCE este reducerea ratelor dobânzii pentru a combate încetinirea creşterii globale, precum şi anunţarea unor măsuri pentru controlarea ratei inflaţiei. Mario Draghi va conduce prima şedinţă din funcţia de preşedinte al băncii peste doar trei zile, însă nu este de aşteptat să fie anunţate măsuri revoluţionare la doar câteva ore după preluarea mandatului.

Pe de altă parte, economia europeană nu arată deloc bine. Ultimele informaţii indică o stagnare sau chiar începutul unei contracţii, în condiţiile în care activitatea economică din cele 17 state membre ale zonei euro s-a redus pentru prima dată în octombrie de la recesiunea din 2009. Comisia Europeană a anunţat că încrederea consumatorilor din eurozonă a scăzut la minimul ultimilor doi ani, iar analiştii lucrează la scenariul conform căruia creşterea economică a zonei euro în cel de-al treilea trimestru, care va fi anunţată pe 15 noiembrie, va fi mai mică decât cea de 0,2% înregistrată în perioada anterioară.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-03-06

TAGURI: speranta, italian, Mario Draghi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...