2017-01-20 18:05

POLITICA


Spionaj cu bolovani falşi în Rusia

 |  17:04
Spionaj cu bolovani falşi în Rusia

Autorităţile britanice au recunoscut în sfârşit, la şase ani după un incident diplomatic, că au folosit elemente de interceptare asemănătoare unor bolovani pentru a spiona în capitala Rusiei, Moscova, scrie „Daily Mail“.

Acuzaţiile au fost negate iniţial de premierul britanic de la acea vreme, Tony Blair, care a făcut o serie de glume pe marginea acestora. Patru diplomaţi britanici aflaţi în Rusia au fost expulzaţi după ce au fost acuzaţi că sunt spioni. Pentru prima dată, un oficial britanic din acele vremuri a recunoscut unul dintre cele mai stânjenitoare episoade în care au fost implicate serviciile secrete britanice.

Jonathan Powell, fostul şef al staffului premierului britanic, a confirmat într-un documentar realizat de BBC că pietrele descoperite de autorităţile ruse într-un parc din Moscova erau de fapt echipamente de intercepţie camuflate. Acesta a recunoscut şi faptul că ruşii descoperiseră cu mult timp în urmă prezenţa acestora, însă au preferat să facă totul public într-un moment politic convenabil. Ruşii i-au ridiculizat apoi pe britanici, după ce au prezentat la posturile tv imagini video cu spionii care se plimbau în parc, culegeau pietrele-interceptori, apoi îşi continuau drumul.

Kremlinul a profitat ulterior de acest episod pentru a intensifica şi înăspri o serie de prevederi folosite în special asupra protestatarilor şi grupurilor prodemocraţie din Rusia. Marea Britanie şi Rusia continuă să aibă relaţii diplomatice tensionate, în ciuda unor tentative de ameliorare a situaţiei şi a unui acord oficial prin care cele două state se angajează că nu spionează unul împotriva celuilalt.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-13

TAGURI: spion britanic, spionaj Rusia, spionaj Marea Britanie, relatii Rusia Marea Britanie, spionaj bolovani, pietre false interceptie,Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image