2017-01-17 15:15

POLITICA


Spionajul american a apăsat butonul roşu

 |  15:57
Spionajul american a  apăsat butonul roşu

Directorul Comunităţii naţionale de informaţii americane a făcut o declaraţie-şoc în faţa Congresului SUA. James Clapper a declarat că unii oficiali iranieni şi-au schimbat strategia şi sunt dispuşi să susţină atacuri asupra unor ţinte aflate chiar în SUA. Audierile au oferit şi altă surpriză: vizita secretă a şefului Mossad în Statele Unite.

Potrivit oficialului, complotul care îl viza pe ambasadorul saudit într-un restaurant din Washington în spatele căruia s-ar afla Garda Revoluţionară din Iran „arată că unii oficiali iranieni, probabil inclusiv liderul suprem Ali Khamenei, au schimbat strategia şi sunt acum dispuşi să efectueze un atac în Statele Unite, ca răspuns la „percepţia liderilor iranieni privind ameninţarea pe care SUA o reprezintă la adresa regimului“. În raportul anual privind ameninţările globale, el a mai avertizat şi cu privire la posibile comploturi iraniene împotriva intereselor americane din afara graniţelor SUA. În conformitate cu spusele lui Clapper, „dificultăţile economice ale Iranului ca urmare a sancţiunilor asupra petrolului nu vor pune în pericol regimul“ şi nu vor schimba politica sa. Totodată, el a adăugat că Teheranul are capacitatea tehnologică să producă arme nucleare, dar serviciile de informaţii americane nu deţin date despre când s-ar putea întâmpla acest lucru.

Pentru unii experţi independenţi, evaluarea sa a sugerat că Iranul ar putea avea capacitatea de a riposta. „Ceea ce el spune este practic că toate opţiunile sunt pe masă şi că trebuie să fim pregătiţi pentru un scenariu al escaladării“, a spus Vali Nasr, un fost oficial al Departamentului de Stat şi un specialist în Iran, de la Universitatea Tufts”. Iranul, într-un efort aparent de a uşura tensiunile, găzduieşte o delegaţie în această săptămână de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Agenţia nu a lansat deocamdată concluziile sale.

Vizită clandestină a Mossad

„Cred că 2012 va fi un an critic pentru a preveni dezvoltarea unei arme nucleare în Iran“, a declarat Dianne Feinstein, preşedintele Comisiei pentru informaţii din Senat. Feinstein şi David Petraeus, directorul CIA, au dezvăluit că s-au întâlnit cu Tamir Pardo, şeful Mossad, serviciul de informaţii israelian. În timpul audierilor, Feinstein l-a întrebat pe Clapper dacă Israelul intenţionează sau nu să lovească facilităţile nucleare ale Iranului, iar oficialul american a spus că mai bine ar discuta despre subiect în spatele uşilor închise. În replică, Feinstein a spus că la începutul săptămânii s-a întânit la Washingtoncu şeful Mossad, iar Petraeus a adăugat că şi el s-a întâlnit cu oficialul israelian, care i-a spus că Israelul este tot mai îngrijorat de ambiţiile nucleare ale Iranului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-17

TAGURI: James Clapper, servicii de informaţii, Iran, Mossad, Senat, SUA, Dianne Feinstein, atacuri, terorism, nuclearComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

NANA MARRY
02 Feb 2012

Dupa virsta lui imi dau s eama ca omul inca mai cre de ca este pe vremea razb oiului rece. Vreau sa sti u cite investitii au facu t SUA in Iran in ultimii 5 ani pentru a imbunatati i nivelul de trai al iran ienilor de rand? Sau ei n u conteaza?

Adauga un comentariu

Random image