2017-01-19 21:47

POLITICA


Spionul care a salvat vieţile lui Stalin, Roosevelt şi Churchill

 |  17:52
Spionul care a salvat vieţile lui Stalin, Roosevelt şi Churchill

Spionul sovietic Gevork Vartanian, considerat un erou al Uniunii Sovietice după ce a împiedicat uciderea liderilor aliaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a murit la Moscova după o luptă lungă cu cancerul.

Vartanian a avut o viaţă incredibilă. Născut în 1924 în Rusia, el a călcat pe urmele tatălui său, devenind agent sovietic la frageda vârstă de 16 ani. Tatăl lui a fost cetăţean iranian, director al unei rafinării de petrol şi spion. Având numele de cod „Amir”,  Vartanian a avut sarcina să identifice spionii germani din Iran. Echipa sa a reuşit să-i deconspire pe 400 dintre aceştia între 1940 şi 1941, în conformitate cu SVR, serviciul de informaţii externe al Rusiei. Vartanian a izbutit să obţină şi informaţii din zona serviciilor britanice, infiltrându-se la un curs de formare britanic pentru spionii de la Teheran. Cu toate acestea, operaţiunea pentru care a devenit celebru a fost de mare ajutor pentru aliaţii britanici.El a împiedicat tentativele de ucidere a trei mari lideri politici, Winston Churchill, Franklin Roosevelt şi Iosif Stalin, comandate de Adolf Hitler. Cel mai amplu plan al lui Hitler de a-i omorî a fost în cadrul Conferinţei de la Teheran din 1943, lovitura, numită „Operaţiunea Long Jump”, fiind înăbuşită de grupul condus de Vartanian, care avea doar 19 ani.

Şi soţia sa fost spion sovietic, iar după război au lucrat împreună pentru următorii 30 de ani. SVR, serviciul de informaţii externe al Rusiei, a declarat că cei doi s-au căsătorit de mai multe ori în locuri diferite, ca parte a muncii sub acoperire. Gevork Vartanian s-a retras din SVR în 1992, după care a instruit agenţi tineri.

Oferind condoleanţe soţiei lui Vartanian, preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a descris ca un patriot adevărat care a participat la "operaţiuni strălucite care au devenit parte din istoria serviciilor de informaţii", potrivit AP.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-22

TAGURI: Gevork Vartanian , spionaj, URSS, Churchill, Roosevelt, Stalin, erou, TeheranComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image