2017-01-20 20:10

POLITICA


Spovedania la Unchiul Sam. Documentele WikiLeaks: o radiografie a relaţiei România - SUA

 |  19:50
Spovedania la Unchiul Sam. Documentele WikiLeaks: o radiografie a relaţiei România - SUA

Politicienii români şi-au făcut un obicei din a treceperiodic pe la Ambasada SUA pentru a-şi da cu părerea despre adversari saucolegii de partid. Asta rezultă din documentele WikiLeaks, publicate de HotNews, care prezintă modul în carese spovedeau vârfurile politicii dâmboviţene în faţa diplomaţilor americani. Până în momentul de faţă, lista celor care au făcut potecă pe la AmbasadaSUA îi cuprinde pe Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, Victor Ponta, GeorgianPop, Călin Popescu Tăriceanu, Vasile Blaga, Sebastian Lăzăroiu, Bogdan Olteanu,Valeriu Stoica. De asemenea, apar informaţii despre întâlnirile avute depreşedintele Traian Băsescu cu oficialii de peste Ocean.

Geoană se visa numărul unu

Mircea Geoană a recunoscut într-o discuţie avută cuambasadorul SUA în 2007 că s-a întâlnit în secret cu preşedintele Băsescuînainte de suspendarea acestuia pentru a ajunge la o înţelegere. Întrevederea aavut loc la cererea fostului lider PSD. Telegrama: „Liderul PSD Mircea Geoana despre suspendareapreşedintelui: Sunt number one astăzi în România!”.

“Sunt numărul unu în România astăzi şi sunt îndreptăţit să-mi folosescputerea.” „Geoană a remarcat că n-ar mai trebui tratat ca băiatul rău alRomâniei: Geoană le-a spus americanilor că s-a întâlnit în secret cu TraianBăsescu de două ori, pe propriul risc, şi că oamenii din partid l-ar omorî dacăar afla de întâlniri.”

Geoană a adăugat căeste de departe mai bun decât oricare alt expert în probleme de politicăexternă din cabinetul Tăriceanu şi că doreşte să-şi pună expertiza în slujbaRomâniei.”

Viitorulprim-ministru

Fostul lider al PSD susţinea, în 2007, că va ajunge prim-ministruîn locul lui Călin Popescu Tăriceanu. Subiectul telegramei: ”Acelaşipat, vise diferite. Întâlnirea ambasadorului cu preşedintele PSD, MirceaGeoană”.

“Geoană a adăugat că el crede că va fi viitorul prim-ministru şi şi-amanifestat speranţa că va încheia un acord public cu preşedintele Băsescu în cepriveşte întocmirea unui program naţional comun pentru şase ani, nu doi.”

“Geoană şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorările că Băsescu va trăda, căar putea încuraja PSD să răstoarne guvernul Tăriceanu, dar că nu va respectaacordul de a sprijini un guvern condus de PSD. Geoană a adăugat că speră săexiste «un feedback şi o încurajare» pentru Băsescu dinspre Washington princare preşedintele să fie încurajat.”

Ambasadorul s-a întâlnit pe data de 5 iunie cu liderul PSD, care şi-aprezentat punctul de vedere referitor la o întâlnire avută cu o zi înainte cupreşedintele Traian Băsescu. Geoană a susţinut că s-a înţeles cu el ca PSD săconducă următorul guvern”.

Ambasada SUAtransmitea, în 2009, că Mircea Geoană s-a deplasat la Moscova cu avionul luiSorin Ovidiu Vîntu. Subiectul telegramei clasificate: ”Alegerile prezidenţialedin România: Candidatul favorit Mircea Geoană - cu mare experienţă în politicaexternă, dar puţină substanţă”.

Unşi mai mare mister este modul cum abordează Geoană Rusia. Geoană l-a criticatpublic pe Băsescu pentru o poziţie prea dură faţă de Moscova, cu argumentul căGuvernul României trebuie să nu permită ca disputele din politica externă peanumite subiecte să împiedice un dialog pe alte chestiuni.”

“Deşi Geoană se confruntă cucritici după dezvăluirea a două vizite secrete la Moscova în 2009, campania san-a fost afectată de subiect. Călătoria cea mai recent dezvăluită a implicatfaptul că Geoană s-adus la Moscova cu avionul oligarhului Sorin Ovidiu Vîntu.”

PreşedintelePSD l-a criticat în faţa americanilor pe Viorel Hrebenciuc pentru modul în carea negociat legea electorală. Telegramă din 2007: "Reformauninominală în Parlament: Omorâtă din faşă?".

“VictorPonta, unul dintre susţinătorii reformei electorale uninominale, a sugerat că,deşi PSD susţine public reforma, cinci membri PSD din Comisia codului electoralvor vota împotriva legii. (...) Ponta a mai spus că oamenii vechi din partidconduşi de liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, ar fi lucrat în spatelescenei să descurajeze aplicarea legii uninominalului, având în vedere căabandonarea sistemului pe liste ar eroda statutul lor în partid”.

Strategul PSD, Viorel Hrebenciuc, le-a prezentat diplomaţilor americani,în 2007, scenariul cu Titus Corlăţean în postura de contracandidat alpreşedintelui Băsescu. Telegrama - “Deputatul Hrebenciuc: Avem voturilepentru suspendare, deşi eu nu aş face-o”.

“Rezervelelui Hrebenciuc în legătură cu continuarea planului suspendării preşedintelui,pe care ni le-a exprimat iniţial acum câteva săptămâni, s-au accentuat se pareîn urma ameninţărilor lui Băsescu că va demisiona dacă Parlamentul va votasuspendarea sa. În acelaşi timp, Hrebenciuc a insistat că are în minte un potenţial«dark horse candidate» care l-ar putea înfrunta cu succes pe Băsescu într-obătălie electorală pentru preşedinţie: Titus Corlăţean.”

DeputatulGeorgian Pop descria, în decembrie 2008, negocierile dintre PSD şi PNL pentruformarea guvernului. Telegrama: "Busculadă spre coaliţie, poate chiarspre o capcană: Parlamentar PSD despre negocierile interpartide pentruguvern".

Pop aconfirmat că o busculadă a început între membrii PSD pentru a face parte dinurmătorul executiv. Alăturarea de PDL este ca şi cum ai intra într-o capcanăpusă de preşedintele Traian Băsescu: multe persoane proaste şi lacome dinpartid s-ar putea să nu reziste tentaţiei şi să revină la obiceiurile corupte.”

Consilierullui Geoană, Georgian Pop, îl critica pe Victor Ponta în 2008.

“Pop a respins prospectele lui Victor Ponta cafiind imposibile - e doar gura de el şi nimeni din partidul nostru nu areincredere în el.”

Popîl apăra în 2009 pe Geoană în faţa americanilor, spunând că susţine achiziţiaavioanelor F-16. Telegrama: Deep Throat: Parlamentar PSD dăîn vileag tensiuni interne ale partidului, intrigi prezidenţiale".

ParlamentarulPSD Georgian Pop le-a declarat consilierilor politici pe 26 februarie cădisputa verbală dintre Mircea Geoană şi ministrul apărării Stănişoară asupraachiziţionării de avioane de luptă a fost doar o chestiune de imagine politicăînaintea anului electoral. Geoană este de fapt în favoarea achiziţionăriiavioanelor americane de luptă F-16, dar a vrut să obţină nişte puncteelectorale contrazicându-l pe Băsescu în problema achiziţionării de echipamentemilitare în timpul unei crize financiare.”

Preşedintele Românieivrea pe teritoriul ţării mai mulţi contraspioni americani. Cam tot atât demulţi câţi spioni SUA avem. Premierul României se întâlneşte cu ambasadorul SUAşi îi sugerează acestuia să păstreze secretă întâlnirea. Ministrul de externe alRomâniei le detaliază oficialilor americani ce au discutat între patru ochi preşedinteleRomâniei şi cel al unui alt stat. Consilieriipreşedintelui le spun ofiţerilor ambasadei americane ce urmează să facă şefulstatului român. Liderii partidelor politice îi vorbesc de rău americanilor peliderii partidelor adversare. Membrii partidelor politice îşi dau în gât şefiiîn faţa americanilor. Acesta este tabloul relaţiei politicienilor români cuStatele Unite ale Americii, conturat de telegramele WikiLeaks citate de HotNews.ro.

Traian Băsescu îimărturisea directorului FBI că ar dori să vadă o prezenţă FBI în România la felde robustă ca cea a CIA.

„Într-oîntâlnire de 30 de minute cu preşedintele Băsescu, Muller (directorul FBI,contraspionajul american - n. red.) şi-a exprimat recunoştinţa pentrucooperarea excepţională în privinţa aplicării legii şi faptul că este pregătitpentru a aprofunda această relaţie pe mai departe. Băsescu a comentat că şi elsimte că relaţia poate fi extinsă şi a subliniat că ar dori să vadă o prezenţăFBI în România la fel de robustă ca cea a CIA”, scrie într-o telegramă a AmbasadeiSUA la Bucureşti.

Călin PopescuTăriceanuse întâlnea cu ambasadorul american, considerând el însuşi întâlnirea ca fiind „confidenţială”. Tăriceanu se plângea ambasadorului că americanii pariazăprea mult pe Băsescu, neglijându-l pe el însuşi. Totodată, fostul prim-ministrudădea vina pe PSD pentru criza politică.

„Ambasadorul s-a întâlnit cu premierul CălinPopescu Tăriceanu pe 23 aprilie, la cererea premierului. Tăriceanu s-a plâns că a fost ţinut în umbră de preşedintele Băsescu şi deministrul de atunci de externe Ungureanu cu privire la Summitul NATO. În pofidaacestui lucru, el s-a declarat «mai mult decâtun susţinător» al summitului (n. red. - Summitul NATO din aprilie 2008). Tăriceanu a pus pe seama PSD responsabilitatea pentru criza politică,remarcând că «situaţia actuală nu a fost provocată de guvern, ci de PSD». El aspus că preşedintele Băsescu se află într-o «poziţie dificilă». El a adăugat că«impresia» sa este că americanii «şi-au pus toate ouăle într-un singur coş».Tăriceanu şi-a mai exprimat speranţa că relaţia ar putea fi «mai echilibrată»în viitor, deoarece «vina nu este a unei singure părţi»”, conform telegramelorambasadei americane.

Pe vremea când era ministru de externe, Mihai Răzvan Ungureanu, actualul director al SIE, îi relata ambasadorului american detaliileîntâlnirii dintre Traian Băsescu şi Vladimir Putin la Moscova:

Ungureanu i-a spus ambasadorului Crouch că Putin a propus, aparent spontan,o «unitate navală comună» formată din vase aflate sub drapele naţionale, carear acţiona coordonat împotriva crimei organizate care tranzitează Marea Neagră.Românii nu şi-au asumat vreun angajament (şi interlocutorii din GuvernulRomâniei ne-au spus separat că Guvernul României se opune unei extinderi«poliţieneşti» a BLACKSEAFOR, preferând o prezenţă de securitate sub egida NATOîn Marea Neagra)”, transmiteau în telegrame angajaţiiAmbasadei SUA.

Sebastian Lăzăroiu, consilier prezidenţial, le mărturisea americanilor într-o întâlnire cum plănuieşte el să dezbinePSD şi PNL şi să reducă din influenţa pe care Dan Voiculescu o are în PC. Întâlnirea avea loc pe 10 decembrie 2008 cuconsilierii politici ai ambasadei, la scurt timp după formarea guvernuluiPDL-PSD.

-„Nu esteîncredere între partenerii coaliţiei. Poate putem să atingem partea bună dinPSD şi să-i dezbinăm.”

-„În 2-3luni, s-ar putea să pot să determin o treime până la jumătate din liberali sădezerteze.”

-„Credem căDaniela Popa va accepta să părăsească partidul lui Voiculescu şi să se alăturePSD. Voiculescu are mari probleme financiare şi s-ar putea să fie terminat, lafel ca partidele de extremă dreaptă.”

Vasile Blaga seîntâlnea în 2009 cu un oficial al Ambasadei SUA şi îi prezenta acestuiacaracterizări personale negative despre Crin Antonescu, Ludovic Orban şi MarianVanghelie.

- Blaga l-a catalogat pe Vanghelie drept «unealta»unei clici obscure din Ministerul de Interne, care îi include pe generalulIliescu, Toma Zaharia şi generalul Voicu. «Ei sunt adevăraţii şefi, Vanghelie este cel care la urmăplăteşte factura pentru ei.».”

- Blaga a răspuns că prim-vicepreşedintele LudovicOrban era «în mod evident» nerăbdător să-l înlocuiască pe Antonescu. El aadăugat: «Amândoi sunt îngrozitori. Orban ar trebui să fie arestat pentru că adepăşit bugetul ministerului cu 600 milioane de euro. Antonescu este un bunorator, dar este leneş şi lucrează doar două ore pe zi, iar asta numai dacă arechef».”

Valeriu Stoica, într-oîntâlnire cu oficiali ai ambasadei din 2007, la scurt timp după alegerilepentru Parlamentul European şi referendumul pentru introducerea votuluiuninominal. La acea vreme, Stoica era preşedinte al PLD şi le spuneaamericanilor că decizia lui Băsescu de a convoca referendum pe tema votuluiuninominal a fost o greşeală.

“Stoica a spus că referendumul lui Băsescu afost «o greşeală», a punctat că Băsescu ar fi trebuit să se fi concentratasupra modificării legii care reglementează referendumul (să elimine pragul de50% plus 1 pentru validare) înainte să declanşeze referendumul, pentru că eraclar încă de la început că Băsescu nu va reuşi să obţină o prezenţă mai mare de50% plus 1 a alegătorilor înregistraţi pe liste. Cartea referendumul, jucată deBăsescu, s-a degradat, iar Băsescu nu va mai fi dispus să joace aceeaşi carteîncă o dată, a concluzionat Stoica”, conform telegramelortransmise de angajaţii ambasadei americane.

Cristian Preda, actual europarlamentar, pe vremea când era consilier prezidenţial, le spunea şi el oficialilor dela Ambasada SUA că referendumul pentru votul uninominal a fost un eşec.

“Preda a fost direct în descrierea referendumului despre care a spus că afost un eşec, adăugând că referendumul nu poate fi folosit ca şi «instrument deguvernare» până când legea referendumului nu este revizuită.”

Cristian Adomniţei, deputat PNL, şi Adrian Cioroianu, pe atunci membru PNLşi el, apar într-o telegramă legată de anunţul lui Tăriceanu de retragere atrupelor din Irak. Adomniţei le spunea oficialilor de la ambasadă că nu susţinepoziţia lui Tăriceanu, Cioroianu le mărturisea că e de acord cu premierul.

„Senatorul PNL Adrian Cioroianu, care a participat la întâlnireaextraordinară a PNL din 29 iunie, a spus oficialilor ambasadei că ministrul apărăriia prezentat conducerii PNL un memorandum recomandând o retragere din Irak, darşi o contribuţie mai mare în Afganistan. Cioroianu a apreciat că decizia PNL «nuva mulţumi SUA», dar că era în linie - a susţinut el - cu politica UE. Totuşi, un alt parlamentar influent al PNL,deputatul Cristian Adomniţei, a spus că a fost surprins de decizia conduceriiPNL şi că nu o susţine”, este menţionat în telegramă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-06

Mai multe imagini:
Spovedania la Unchiul Sam. Documentele WikiLeaks: o radiografie a relaţiei România - SUA
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

NEGATIV
29 Mar 2011

Voiculescu e competent economic, spre deosebire de basescu; deci mai american.
PRIZEE
29 Mar 2011

Deci se vede clar cum i-o coceau lui Voiculescu...Ei , marii moralisti, Lazaroiu care ar fi instare sa arunce primul piatra..
PELERINUL
29 Mar 2011

Avem nevoie de o schimbare. Sistemul dictatorial impus de securistul Basescu trebuie inlaturat cat mai urgent posibil.
CAZUL39
29 Mar 2011

Crin si Voiculescu vor readuce tara la normalitate

Adauga un comentariu

Random image