2018-12-15 07:07


SRI intră în pădure. Iohannis cere serviciilor verificări și vrea ca Ponta să răspundă dacă minte despre presupusul trafic de influență făcut de liberali

 |  21:01
SRI intră în pădure. Iohannis cere serviciilor verificări și vrea ca Ponta să răspundă dacă minte despre presupusul trafic de influență făcut de liberali
Răzvan Mateo Mateescu

Pădurile devin subiect de scandal între președintele și premierul României, după ce Victor Ponta a susținut într-o emisiune că are informații despre întâlniri care ar fi avut loc între liberali influenți, apropiați actualului șef al statului, și reprezentanți ai companiei din Austria, acuzată că exportă lemn furat din țara noastră. Iohannis implică Serviciul Român de Informații, căruia îi cere să verifice vorbele aruncate de Ponta și amenință că, dacă minte, premierul trebuie să răspundă.

Înainte de a pleca în Italia, Klaus Iohannis i-a cerut oficial, joi, directorului SRI să analizeze cu maximă seriozitate și eficiență afirmațiile făcute de Ponta deoarece „sunt foarte grave”. „Nu mai sunt în campanie, nu mai tolerez aşa ceva”, a avertizat președintele și a precizat că a cerut de la „departamentul juridic din Administraţia Prezidenţială (…) încadrarea unor astfel de afirmaţii” şi ce „demersuri” ar putea face „în cazul foarte probabil în care se dovedesc a fi nesusţinute de dovezi”, cu alte cuvinte e hotărât să îl tragă la răspundere pe Ponta pentru minciună.

„Luând act de declaraţiile premierului de aseară, am rugat organele abilitate să verifice de ce fel de informaţii dispunea premierul, dacă ele se confimă sau nu. Dacă se confimă, să se ia măsurile de urgenţă care se impun, şi dacă nu, premierul va răspunde pentru aceste afirmaţii. Astfel de afirmaţii de insinuare a unui trafic de influenţă la nivelul preşedintelui nu pot fi clasificate ca simple afirmaţii, prin care vrea să pară interesant la televizor. Sunt mult mai grave şi vor fi tratate ca atare. Sper ca această scăpare să nu însemne o revenire la logica din campanie, promovată atunci de candidatul Ponta”, a declarat Iohannis.

Președintele a mai spus că i se pare „o declaraţie foarte curioasă” de care a „luat act cu surprindere”. „Afirmă la televizor tânărul prim-ministru că ar avea el informaţii de la servicii cum că oameni din anturajul meu s-ar fi întâlnit cu diferiţi reprezentanţi ai unor procesatori de lemn, şi lasă să se înţeleagă că ar exista un fel de trafic de influenţă la nivelul preşedintelui”, a spus Iohannis, adăugând că faptul susținut de premier este „surprinzător și fals”, cu atât mai mult cu cât a verificat „la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, şi nu a existat nici un fel de discuţii, nici cu lobbyişti sau foşti colegi din PNL”. În același context, președintele României a mai declarat că demersul „onest și bineintenționat” al unor organizații neguvernamentale de a protesta și a lupta pentru salvarea pădurilor „este pe cale de a fi deturnat politic de PSD”.

Acuzele lui Ponta

Prim-ministrul a declarat la postul B1TV, miecuri seara, că „lideri din PNL au avut întâlniri private şi pe baza funcţiei publice ocupate anterior cu reprezentanţi ai companiei austriace Holzindustrie Schweighofer pe tema proiectului Codului Silvic, dezinformându-l ulterior pe preşedintele Klaus Iohannis”. El nu a vrut să dea numele liberalilor în cauză, dar a susținut că are „informații concrete”. În plus, Ponta s-a declarat convins că instituțiile statului vor informa Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) la ședința din iunie, când se va dezbate și problema Codului Silvic. Premierul a susținut că „100%”este vorba despre trafic de influență. Când moderatorii au arătat că Preşedinţia a prezentat opinia Consiliului Concurenţei, din care rezultă că această instituţie a propus eliminarea pragului de 30% la comercializarea masei lemnoase, Ponta a continuat cu acuzele de trafic de influență, tot nenominalizate: „Nu aţi văzut că oameni din conducerea Consiliului acum lucrează la Schweighofer?“. Apoi a dat imediat înapoi spunând că nu vrea să lanseze acuzații (deși deja o făcuse) fără probe, insistând însă că în privința întâlnirilor liberalilor ar avea asemenea dovezi concrete.

Gorghiu: Premierul să facă sesizări, dacă nu minte

Și copreședintele PNL, Alina Gorghiu, a reacționat la susținerile premierului invitându-l „să facă sesizări la organele competente dacă nu minte”. „În caz contrar, voi fi nevoită să-l acuz că favorizează infractori“, a transmis Gorghiu pe Facebook. Gorghiu a amintit că protectul de lege privind limitarea exporturilor de lemn ca materie primă și favorizarea exportului de mobilă și produse obținute din prelucrarea lemnului a fost propus de Lucia Varga, de la liberali, în schimb, acum, Ponta își însușește din nou o inițiativă a PNL.

„E foarte bine! Măcar să pună în aplicare iniţiativele noastre bune! Ţara ar avea de câştigat, nu doar colegii de partid ai domniei sale, implicaţi în retrocedările de păduri şi mafia despăduririlor. După cum se ştie, din dragoste pentru pădurile ţării, unii colegi din PSD de-ai dlui Ponta sunt cercetaţi penal, iar alţii se află acum după gratii, în dosare legate de mafia retrocedărilor de păduri“, observă, ironic, Gorghiu.

Băsescu: contractul cu austriecii e de la tata-socru

Peste acest scandal a intervenit și Traian Băsescu, fortul președinte, care a susținut pe Facebook, într-o postare, că în subiectul pădurilor, Ponta „încearcă să arunce mortul peste gardul Cotrocenilor” și profită de inabilitatea cu care Iohannis motivează de ce a cerut reexaminarea Codului Silvic. Apoi, Băsescu redă istoricul contractului cu austriecii, din care reiese că PSD este la originea lui, din vremea lui Adrian Năstase: „Tata-socru, fostul ministru al Agriculturii Ilie Sîrbu, a patronat semnarea, în 2003, a unui contract pe zece ani cu austriecii de la Schweighofer. La semnarea contractului, şeful Corpului de control era actualul premier, VV Ponta. Actualul director general de la ROMSILVA, domnul Adam Crăciunescu, protejat al lui tata socru, era secretar de stat, responsabil cu pădurile în Ministerul Agriculturii atunci când s-a semnat contractul cu austriecii. În 2013, când contractul pe zece ani al austriecilor a expirat, VV Ponta era prim ministru, Adrian Crăciunescu era director la ROMSILVA, iar tata socru devenise celebru samsar al codrilor şi terenurilor agricole ale României. Niciunul nu a făcut nimic pentru a pune frână lăcomiei austriecilor“.

În opinia lui Băsescu, „ticălosul plagiator şi mincinos” insinuează că are „argumente primite de la servicii de informaţii”, dar acest lucru este „absolut imposibil fără informarea simultană a preşedintelui, având în vedere magnitudinea subiectului”.

„Şi pentru că, urmare a reacţiei societăţii, se strânge laţul în jurul politicienilor care au patronat jaful pădurilor, ca orice ticălos, Ponta încearcă să arunce mortul peste gardul Cotrocenilor, profitând de faptul că preşedintele a fost suficient de inabil să nu explice public motivul întoarcerii la Parlament a Codului Silvic. Este drept că, dincolo de gardul Cotroceniului, se află şi sforarul Dan Mihalache, dar totuşi... Ponta, vezi că mortul este în familia ta, în administraţia ta şi în clientela ta politică, vezi Hrebenciuc, Adam, Ilie Sîrbu etc.“, a enumerat Băsescu, acuzator.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-14

TAGURI: sri, padure, klaus, iohannis, servicii, verificari, victor, ponta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


STRATEG
14 Mai 2015

Arunca pisica din curte in gradina . Parca ar fi geanta lui spioana tiganca Udrea .
CROCODILUL FLAMAND
14 Mai 2015

pana la urma sa-i investigheze pe toti...cine s-a bagat la paduri sa ramana fara cap...ce conteaza de la ce partid este respectivul...chiar neinteresant Dar popandaul Ponta are tot timpul grija sa distraga atentia cu tot felul de petarde....DUSA MIRCEA este sigur implicat....si nu este deloc liberal...
CROCODIL DE TABLA
14 Mai 2015

STATULE STAI SI TE UITA LA MAFIOTI . CU MIINILE IN BUZUNARE . CE TUPEU POATE SA AIBA NISTE FRITI , IN TARA NOASTRA . MAI ARE PUTIN SI NE DA AFARA DIN TARA . COLONIALISTI HRAPARETI , SPURCATI . LA FEL A FACUT SI CU PETROLUL TARI , CE NU A FACUT IN 2 RAZBOAIE , A FACUT PRIN TRADAREA PARLAMENTARILOR , JUSTITIEI SI SECURITATI . SE FAC CA NU STIU NIMIC . SI LE MIROASE BASINILE , LA FEL CA LUI SPIOANA DE UDREA , 10 ANI AU FURAT SUB CONDUCEREA LOR . OARE NOI NU AVEM JURISTI COMPETENTI ? 1000 ANI AU TOT FURAT DIN TARA NOASTRA NESIMTITI . AFARA DIN TARA , IMPERIULUI LUI MARIA TEREZA CURVA . BANCI HRAPARETE SI PETROLUL FURAT PINA LA EPUIZARE . DUCETI-VA LA VOI IN TARA SI FURATI CIT VREA GUVERNUL VOSTRU , CU LIBERA EXPRIMARE DE POPONARI GROFI .
JENNY KYZDA (OBSERVATOR FEDERA
15 Mai 2015

JOHĂNNEL E GATA SĂ LEȘINE, I S-AU ÎNCRUCIȘAT OCHII, DE LA ”MIASMA” PE CARE O EXALĂ DEJTUL LUI PONTA, DEJT PROASPĂT EXTRAS DIN COURRUL LUI BĂSOI!
Random imageUltimele stiri


loading...