2017-01-20 08:01

POLITICA


Statele din BRIC, în rolul de salvatori pentru Europa

 |  21:00
Statele din BRIC, în rolul de salvatori pentru Europa

Schimbare dramatică a bogăţiei la nivel mondial. Brazilia, Rusia, India şi China - aşa-numitele ţări BRIC - ar putea să cumpere datoriile ţărilor europene. Vor acţiona ele pentru scoaterea zonei euro din criză? La sfârşitul anilor 1980, ţările dezvoltate au ajutat la salvarea unor state din America Latină şi altor pieţe emergente.Emiterea de aşa-numitele obligaţiuni Brady au făcut ca Brazilia şi alte ţări să găsească o cale de ieşire din abisul fiscal. Acum s-au inversat rolurile.

Grupul ţărilor din BRIC - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - se va reuni la 22 septembrie, la Washington, pentru a analiza cum ar putea ajuta Uniunea Europeană. Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, speră că se va stabili „un fel de plan comun” de răscumpărare a datoriei europene. Dar unii specialişti sunt sceptici cu privire la un rezultat concret, dat fiind că ţările din BRIC sunt mult prea diferite pentru a ajunge la  politici comune şi coordonate. Mai mult, numai două dintre ele ar avea mulţi bani: China, cu 30% din rezervele mondiale valutare, şi Rusia. Deşi China, prin vocea premierului Wen Jiabao, a confirmat în cadrul unei reuniuni a Forumului Economic Mondial că e posibil să-şi intensifice achiziţia datoriilor europene, nimic nu este bătut în cuie şi nu se ştie dacă BRICva lua această decizie. China şi ţările emergente vor fi în măsură să exercite presiuni asupra Europei pentru anumite facilităţi, ca o condiţie pentru investiţii. Analiştii spun că nu este un secret faptul că economiile emergente doresc să se diversifice dincolo de Statele Unite, dar întrebarea este ce sunt ele dispuse să cumpere şi cât să plătească pentru asta. Condiţiile Chinei

Premierul chinez Wen Jiabao a declarat că Europa va primi ajutorul Chinei. Dar, într-o mişcare fără precedent pentru Beijing, el a legat oferta de o cerere cu potenţial constrângător: ca Europa să clasifice China ca fiind o „economie de piaţă”. Potrivit normelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), statutul Chinei de economie de piaţă va fi recunoscut succesiv până în anul 2016. „Dacă ţările UE vor demonstra o relaţie sinceră şi vor acorda acest statut cu câţiva ani mai devreme, acesta ar fi modul în care un prieten tratează un alt prieten”, a spus premierul. Cu rezerve valutare estimate la 3.200 de miliarde de dolari, China este văzută ca un potenţial bancher global. Statul chinez cumpără deja datoriile europene în valoare de  miliarde de euro în fiecare lună, dar că nivelul de creditare a făcut prea puţin pentru a uşura criza din zona euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-07-14Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image