2017-01-19 00:13

POLITICA


Strategie sau probleme grave de sănătate pentru socialistul Hugo Chávez?

 |  18:34
Strategie sau probleme grave de sănătate pentru socialistul Hugo Chávez?

Există o incertitudine în creştere în Venezuela asuprasănătăţii preşedintelui Hugo Chávez,la două săptămâni după ce a suferit o operaţie în Cuba pentru ceea ceautorităţile au spus că ar fi îndepărtarea unei tumori în zona pelviană. Potrivitversiunii oficiale, tumoarea nu era canceroasă. Cu toate acestea,în ţară s-au înteţit zvonurile că Chávez ar suferi de cancer la prostată. Absenţa informaţiilor oficiale şităcerea lui Chávez, în general omniprezent în presă, au alimentat speculaţiilelegate de starea sa de sănătate.

Hugo Chávez, operat de urgenţă în Cuba în 10 iunie unde efectua o vizităoficială, se află într-o stare critică, susţine cotidianul de limba spaniolă ElNuevo Herald, din Miami, informaţie dezminţită imediat de autorităţile de la Caracas,dar care nu au emis până acum nici un buletin oficial despre starea de sănătatea acestuia. Intervenţia chirurgicală pentru un abces pelvin nu estede obicei dificilă, cu toate că pot apărea complicaţii în cazul în care mediciidescoperă o boală digestivă. Preşedintele Chávez este „în stare critică. Nu este înpragul morţii, dar într-o stare critică şi, de fapt, complicată”, spunecotidianul, care citează surse neidentificate din serviciile americane secrete.„Dreapta naţională şi internaţională se comportă ca nebunii şi îşi freacă mâinilede bucurie (...) vorbind despre moartea preşedintelui”, a replicat vicepreşedinteleVenezuelei, Elias Jaua. Acesta a făcut o paralelă cu tentativa de lovitură de stat în aprilie 2002, cândChávez a fost înlăturat de la puteredoar pentru a se reîntoarce două zile mai târziu într-un spectacol populartriumfător. La rândul său,ministrul de externe, singurul autorizat să discute situaţia medicală apreşedintelui, a omis să amintească tocmai despre evoluţia medicală apacientului. „Este la curent cu tot ce se întâmplă în ţară, este în continuarela conducere. Ceea ce ne rămâne nouă de făcut este să ţinem legătura cu preşedintele,să-l susţinem pe comandantul Chávez,să-l susţinem omeneşte, din suflet, cu cel mai pur devotament până ce va trecepeste această încercare şi se va putea întoarce în Venezuela pentru a-şicontinua măreaţa luptă”, a declarat Nicolas Maduro, ministrul de externe alVenezuelei.

Semne de întrebareChávez, în vârstă de 56 de ani, a amuţit după efectuareaunui apel telefonic la televiziunea de stat, la 12 iunie, pentru a spune că serecuperează rapid şi că testele medicale nu au arătat nici un semn de boalămalignă. Preşedintele venezuelan este în mod normal un utilizator obişnuit al reţelei desocializare Twitter, dar el nu a mai postat mesaje de 19 de zile. Vineri,mesajele au reapărut pentru a transmite felicitări militarilordin ţară cu ocazia zilei forţelor armate, fără a face nici o menţiune legată destarea sa de sănătate sau de revenirea în Venezuela. Corespondenţiispun că reluarea de tweet-uri este o acţiune insignifiantă pentru a pune capătspeculaţiilor. Pe internet circulă mai multe zvonuri, unele evocând oboală în stadiu final sau o operaţie de chirurgie estetică, altele susţinând cătoată tăcerea este un subterfugiu al preşedintelui pentru a-şi creşte cota depopularitate înainte de alegerile prezidenţiale din 2012.

Politicienii dinopoziţie s-au plâns că Chávez acţioneazăneconstituţional, guvernând din străinătate. Şi comentatorii spun că absenţa acestuia a ridicat problema găsirii unuisuccesor, în lipsa oricărui candidat evident cu charisma lui Chávez şi capacitatea de a se conecta cususţinătorii săi. Analiştii cred că, în ciuda crizeisociale din Venezuela şi a proastei gestionări a economiei, preşedintele ţăriirămâne figura cea mai populară politic. Venezuelanii au fost deosebit de tulburaţi detăcerea lui Chávez, crescând spirala infracţionalităţii. În absenţa lui s-adeclanşat una dintre cele mai mari revolte care au avut loc într-o închisoarevenezuelană în ultimul deceniu. Trupeleîncearcă să recâştige controlul asupra penitenciarului El Rodeo, familiileacuzând faptul că soldaţii comit adevărate atrocităţi pentru a înăbuşi revolta.Unii comentatori susţin că imaginile sfâşietoare cu masacrul de la El Rodeo vorfi folosite cu siguranţă de adversarii preşedintelui în campanie.

Chávez s-aremarcat prin gesturile sale excentrice şi ca un neobosit critic al capitalismului,în special al neoliberalismului, şi ca unul dintre cei mai importanţi adversariai politicii „imperialiste” propovăduite de SUA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-05-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image