2017-01-21 15:30

POLITICA


Strategii PSD se tem de vectorul Traian Băsescu

 |  21:00
Strategii PSD se tem de vectorul Traian Băsescu

Ziarul „Puterea” continua astăzi prezentarea documentului „Perspective ale anului politic 2012”, care a făcut furori în PSD. După ce admit că există o mare probabilitate de a nu lua majoritatea la următoarele alegeri, strategii social-democraţi analizează propunerea PDL de comasare a alegerilor. În plus, sondajul realizat de noi în rândul membrilor de vază ai PSD a arătat că aproape toţi au aflat din presă despre documentul-incendiar. De aici rezultă intenţia clară a unor lideri PSD de a ţine secrete concluziile studiului.

Un capitol special a fost dedicat de cei de la Institutul „Ovidiu Şincai” proiectului comasării alegerilor. Iniţial, aceştia apreciază că, legal, se poate face doar prin procedura alegerilor anticipate, soluţie care nu ar fi dorită de PDL. Ulterior, se admite însă că ar exista şi varianta amânării alegerilor locale, însă doar invocându-se existenţa unei catastrofe. Esenţa este că toată această încercare ar trebui să ajungă la Curtea Constituţională, iar răspunsul poate fi unul neaşteptat.

Partea interesantă se referă la avantajele pe care cei de la PSD le văd în legătură cu această comasare. „Neavând resursele financiare şi logistice ale PDL, USL va avea de câştigat din concentrarea resurselor într-o singură campanie”, susţin cei de la institut. Mai mult, având aproape jumătate din primari, cel puţin în acest moment, USL va avea din start un avantaj.

Mugur Isărescu, noul preşedinte al României?

Aceasta este o altă teorie lansată de studiul PSD. Se susţine că Traian Băsescu a început deja să se gândească serios la numele celui ce îi va lua locul. Această preocupare ar fi la fel de serioasă şi pentru Statele Unite, care au nevoie de o stabilitate politică la noi în ţară. „S-ar putea merge pe o eventuală trecere de ştafetă către lideri din afara actualei Coaliţii, care să aducă în prim-plan personalităţi transatlanticiste atestate. O asemenea logică pune în discuţie figura lui Mugur Isărescu”. Dar în continuare, cei de la PSD apreciază că acesta nu are apetenţă de tribun şi nici vocaţie pentru a se arunca în lupta politică.

USL: slăbiciuni organizatorice şi de comunicare

Analiza critică făcută de pesedişti Uniunii Social Liberale arată că: „în timpul scurs de la fondare, Uniunea a arătat un set de slăbiciuni organizatorice şi de comunicare, care se pot transforma în vulnerabilităţi capitale dacă nu vor fi soluţionate”. Dacă această chestiune va fi remediată şi dacă USL va câştiga peste 50 la sută din mandate, atunci se prognozează următorul scenariu.

Traian Băsescu va refuza un premier din partea Uniunii şi se va lăsa cu o nouă suspendare. Se precizează că în mintea opiniei publice momentul suspendării ar putea fi asociat cu o veritabilă lovitură de stat venită din partea lui Traian Băsescu. Concluzia este cea prezentată şi ieri, extrem de tristă pentru USL, şi care se repetă de cel puţin 3 ori pe parcursul documentului: „Probabilitatea ca USL sau un alt competitor la alegerile parlamentare din 2012 să obţină majoritatea absolută a mandatelor rămâne încă redusă”.

Motivul pentru care nici PSD şi nici PNL nu au bătut monedă pe această analiză prezentată de ziarul „Puterea” ar putea fi „riscul de demoralizare”. Sursele noastre spun că aceast analiză ar fi demoralizat o bună parte din membrii USL din teritoriu, care ar putea fi tentaţi acum să treacă la UNPR sau la o altă formaţiune care să le garanteze accesul la beneficiile viitoarei rămâneri la guvernare. Reacţiile membrilor USL pe această temă au fost extrem de variate.

Ce spun politicienii PSD şi PNL

Athanasiu se teme de plasele electorale

„Depinde foarte mult cum se vor mişca politic, şi PDL şi USL. PDL a greşit fundamental în guvernarea proastă făcută în dispreţul dreptului. Până acum, rata de absorţie a fondurilor europene a fost de 3,7 la sută şi nu cred că într-un an, cât mai e până la alegeri, Guvernul va reuşi să o mărească cu mai mult de un punct procentual. Cred  că abordarea Institutului «Ovidiu Şincai» este una unilaterală, dacă nu cumva una absolut unilaterală. Dacă mergem pe acest principiu, înseamnă că şi plasele electorale ar putea schimba soarta alegerilor, şi atunci suntem nu o naţiune de cetăţeni, ci una de clienţi mulţumiţi cu puţin atunci când primesc. Înseamnă că ne merităm soarta şi că PDL se va reproduce iar la Putere în 2012”, Alexandru Athanasiu, PSD.

Sârbu speră că sondajele arată altfel

„Această analiză nu concordă cu ce spun sondajele şi cu starea naţiunii, care este nemulţumită de cei de la Putere. Oamenii s-au convins cine sunt cei care îi guvernează, iar colacul de salvare pentru PDL, numit fonduri europene, a fost întotdeuna înţepat. Oamenii nu vot trăi mai bine peste noapte. Ne-am fi aşteptat ca acest institut să vină cu soluţii pentru că veşti din acestea auzim zilnic din partea celor de la Putere şi a ziarelor lor, dar nu ne sperie şi nu ne dezarmează. Ce-o să spună reprezentanţii Puterii, că USL va câştiga alegerile?”, Ilie Sârbu, senator PSD.

Negoiţă: “Institutul face jocuri neortodoxe”

„Acest institut mai face şi alte jocuri, mai neortodoxe. Măcar el să susţină PDL, că toată ţara e împotriva celor care conduc România. Iată că s-a găsit un institut, fie el şi pesedist, care să susţină Guvernul Boc. Dacă au spus aşa ceva, că USL nu poate obţine majoritatea şi că PDL poate câştiga, cei de la institut sunt ridicoli. Să fie sănătoşi!”, Robert Negoiţă, deputat PSD.

Ludovic Orban, pregătit de suspendare

„Nu ştiu despre acest studiu, dar dacă există un astfel de document, el nu este conform cu realitatea. Sondajele pe care eu le cunosc nu reflectă acest lucru (faptul că USL ar putea pierde alegerile – n.r.). Dacă ne prezentăm bine la alegeri, cu siguranţă le vom câştiga. Eu sunt convins că vom lua peste 50%, iar dacă preşedintele Băsescu nu ne va permite să guvernăm, cu siguranţă îl vom suspenda”, Ludovic Orban, deputat PNL.

Olguţa Vasilescu nu vede şi nu aude

“Nu ştiu nimic despre existenţa acestui document. Nu am fost informată, motiv pentru care nu pot comenta despre ceva ce nu am văzut”, ne-a declarat sec doamna Lia Olguţa Vasilescu, senator PSD.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-05-06

TAGURI: strategii psd, victor ponta, traian basescu, uslComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

AMAZON
29 Noi 2011

Penibilul este fara margini. Cum sa vrei sa tii secret un document care este postat pe un site, accesibil oricui? Nu sunt decat doua variante: ori autorul compilatiei este un bou patentat, ori a fost platit sa faca anumite jocuri interne in PSD. Tertium non datur!
SPECTATOR
30 Noi 2011

se prevede o viitura in PSD, si poate si in USL
FANE PREPELEAC
30 Noi 2011

PArca il vad pe boc cum s-a dus el la institutul Sincai sa_l mituiasca pe Nastase Adrian, Prezidentu' Institutiei....
CUCA MACAII
30 Noi 2011

Daaaa, s-a dus cu englezjii de la ziar ;))))))))
ZOTIC
30 Noi 2011

Cel mai nou banc Ce inseamna PSD? PONTA, SARBU, DACIANA :))))))))

Adauga un comentariu

Random image