2017-01-18 08:11

POLITICA


Studiu GfK: Cum a scăzut încrederea în politicienii români de la 16% la 8% în ultimii 5 ani

 |  15:28
Studiu GfK: Cum a scăzut încrederea în politicienii români de la 16% la 8% în ultimii 5 ani
Avemcea mai slabă clasă politică din întreaga Europă. Cel puţin aşarelevă o amplă cercetare făcută de compania GfKla nivel internaţional. Studiul afirmă că românii sunt populaţiaeuropeană care are cea mai mică încredere în politicienii săi.Ceea ce înseamnă că, indiferent că au avut sau nu intenţii bune,aleşii noştri nu au reuşit să ne câştige încrederea. Ba dincontră, şi-au pierdut-o de la an la an. Aceleaşi cercetări,făcute în anii anteriori, arată că încrederea noastră înpoliticieni s-a degradat de la 16% în 2006 până la 8% în prezent.Pentru o imagine cât mai relevantă, încrederea de care beneficiazăpompierii este de aproape doisprezece ori mai mare, de 93%.
Studiu GfK: Cum a scăzut încrederea în politicienii români de la 16% la 8% în ultimii 5 ani
zoom

GfK,o multinaţională care sondează opinia publică, scoate la ivealăun adevăr pe care îl intuiam, dar nu eram convinşi de el: clasapolitică românească este pe ultimul loc în Europa la nivelulîncredere. Politicienii români mai beneficiază doar de 8% dinîncrederea noastră în acest moment. Scorul îi plasează peultimul loc în Europa, după cum arată datele comparativeprezentate de GfK. Fenomenul neîncrederii în politicieni esteprezent însă peste tot. „Deşi politicienii au fostcapabili să-şi îmbunătăţească oarecum imaginea pe parcursulultimului an, ei rămân în partea de jos a clasamentului, cu ungrad de încredere, per ansamblu, de 17%. Stima pentru politicienieste cea mai crescută în Suedia (39%), în vreme ce în Cehia şiRomânia (8% în fiecare caz), precum şi în Germania şi Italia(9%), politicienii au o problemă de imagine serioasă”,conţine concluzia cercetării referitoare la politicieni.

Nune mai conving cu nimic

CercetareaGfK are loc anual în mai toate ţările din lume. Comparativ cu aniianteriori, se poate constata că încrederea românilor înpoliticienii lor a scăzut de la an la an. Datele studiilor arată căaleşii noştri beneficiau de 16% încredere în 2006, de 14% în2008 şi de 11% în 2010. Rememorând sumar câteva evenimentepolitice majore de la noi şi corelându-le cu aceste date, rezultăun singur lucru: nimic din acţiunile politicienilor nu a putut salvadin declinul imaginii pe care o avem despre ei. Nici “duduiala”economică din mandatul de premier al lui Tăriceanu, nici câştigareacelui de-al doilea mandat de preşedinte de către Traian Băsescu,nici formarea alianţei PSD-PNL.

Băsescu,în locul lui Berlusconi

Înurmă cu o săptămână, şeful guvernului Italian, SilvioBerlusconi, a făcut o glumă, spunând că beneficiază de mai multăîncredere din partea locuitorilor ţării sale decât încrederea pecare o are preşedintele Băsescu în rândul românilor. CercetareaGfK pare să confirme afirmaţiile premierului din peninsulă. Italiaera cea care anul trecut era codaşa clasamentului privind încredereaîn politicieni, cu 7%.

Luaţiexemplu de la pompieri!

Politicieniiar putea lua exemplu de la pompieri, a căror imagine este extrem debine văzută. „Lanivel internaţional, reputaţia tuturor grupurilor profesionale s-aîmbunătăţit. În aceeaşi privinţă, serviciile de pompieri suntîn poziţia fruntaşă, cu o medie de 94% a populaţiei din toateţările studiate care îşi plasează încrederea în ei. Un procentasemănător - 93% dintre români - au încredere în pompieri.Valoarea s-a stabilizat la un nivel foarte înalt şi aceastăprofesie este investită cu încredere de către cel puţin 90%dintre respondenţii din toate ţările europene, cu excepţiaBulgariei (89%). Cea mai mică valoare a fost înregistrată înIndia, unde doar 81% din populaţie are încredere în pompieri.Următorii în clasament sunt doctorii (86% la nivel internaţionalşi 79% în România), profesorii (85% atât la nivel internaţional,cât şi în România), poştaşii (84% la nivel internaţional şi85% în România) şi armata (82% la nivel internaţional şi 88% înRomânia)“, mai relevă cercetarea făcută de GfK.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-02-01

Mai multe imagini:
Studiu GfK: Cum a scăzut încrederea în politicienii români de la 16% la 8% în ultimii 5 ani
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILE
18 Iun 2011

Problema politicienilor d in Romanika nu tine de im agine ci de realitate.Inc ompetenti , mincinosi , u mblind exclusiv dupa prop riile interese.Si nu cred ca astfel de teste facut e publice ii vor scoate d in chestia,,lasa ca merge si asa".Asa cum nici pe Ceasca avertismantele occ identului nu l-au scos di n ale lui.Numai ca daca v a exploda mamaliga ce-a p atit Ceasca va fi floare la ureche. O zi buna !
ARGATU
19 Iun 2011

Imi pare rau ca GFK face evaluarea doar din 2006. Totul trebuia luat din 1 989. De peste 20 de an i Iliewscu,Nastase ,Taric eanu si chiar din PDL au jecmanit cu intentie sau din prostie tara,au vandu t tot,a impartit pamantul in zeci de fasii pentru a nu putea fi utilizat. In DDR(Republica democ rata Germana) CAP nu s-au desfiintat,era o comasar e buna pentru o ferma cap italista.Cine insista sa- si ia pamantul il putea l ua cu doua conditii:sa ai ba si sa dovedeasca ca ar e unelte,masin si apoi sa

Adauga un comentariu

Random image