2017-01-17 11:27

POLITICA


Studiu IPP despre banii europeni: ''Cheltuiţi, oricum, numai cheltuiţi''

 |  19:49
Studiu IPP despre banii europeni: ''Cheltuiţi, oricum, numai cheltuiţi''
IPPa prezentat ieri un studiu privind şansele de dezvoltare prin fondurilestructurale europene. Au fost luate la puricat proiectele din cadrul a treiprograme, iar rezultatele sunt îngrijorătoare: la jumătatea exerciţiuluifinanciar, ratele de absorbţie nu depăşesc 20%.

“Dela liderii politici auzim sloganuri despre cum să creştem capacitatea deabsorbţie. Dar nu se face nimic pentru a nu se ajunge, din cauza ratei mici de absorbţie,la blocaje la nivelul întregii ţări”, a avertizat directoarea IPP, VioletaAlexandru.

Seascunde ce trebuie ascuns

Autoriistudiului s-au lovit de la început de o crasă lipsă de transparenţă. Au fost mereuîntrebaţi de ce îi interesează proiectele, li s-au invocat clauze deconfidenţialitate şi veşnicul “aşa cere Bruxelles-ul”. În final nu li s-auoferit date vitale privind firmele care fac evaluările, echipele de management,conţinutul contractelor, beneficiarii - practic orice ar fi putut ajuta ladepistarea conflictelor de interese sau la a verifica îndeplinirea obiectivelorvreunui proiect. “Lucrurile sunt ţinute sub obroc, pentru că oamenii doresc săascundă lucruri care sunt de ascuns”, crede directorul adjunct al IPP, AdrianMoraru.

Studiularată că, în România, cheltuirea banilor europeni e doar un scop în sine. “Nuexistă nici o ţintă, alta decât încadrarea în ţinta de deficit bugetarstabilită cu FMI. Se merge pe principiul «cheltuiţi, oricum, numai cheltuiţi»,doar ca să nu cadă capete de miniştri. Dar e ridicol să păpăm aceşti bani doarpentru a plăti salarii la stat şi la privat, în hoteluri, construcţii şi transporturi,făcându-ne că modernizăm România“, a mai observat Moraru. IPP sprijină crearea“unui minister care să gestioneze unitar absorbţia fondurilor”, fără competiţiapolitică între miniştri. În fruntea lui “trebuie un tehnocrat cu spirit demanager, nu dintre cei care spun că se pricep la fondurile structurale, darsunt goi pe dinăuntru”, a mai adăugat VioletaAlexandru

#POR îşi are Autoritatea de Management în cadrul MDRT. Din bugetul de 3,7miliarde euro s-au absorbit numai 7,3%. În privinţa eficienţei, Autoritatea deManagement “a dat tonul” contractând o firmă pentru trainingul angajaţilor, darexternalizând aceleaşi servicii către o altă firmă!

Programula finanţat “centre de afaceri”, care au rămas doar clădiri de închiriat,extinderea centrelor pentru persoanele cu dizabilităţi, deşi obiectivul asumatla nivel central era dezinstituţionalizarea lor. Nu se spune câţi dintre cei877 km de drumuri care trebuiau construiţi prin Program s-au făcut până acum.

#PODCA îşi are Autoritatea de Management în cadrul MAI. Programul are un bugetde 208 milioane euro, din care s-au făcut până acum plăţi reprezentând doar 12%.Cele mai acute nevoi în domeniu, recunoscute şi de guvernanţi se refereau la instituţiilede provincie. 74% din fondurile Programului au mers însă spre Capitală, maiales în Ministere. Dintre acestea jumătate au ajuns chiar la ministerul caremanageriază Programul. Primării şi Consilii Judeţene au luat sute de mii deeuro pentru întocmirea de strategii de dezvoltare - documentele păstrate lasertar. Proiectele de soft încep de la un milion de euro, fac ceea ce face şiExcel şi nici unul nu funcţionează. Alte titluri se referă la îndatoriri pecare beneficiarii le aveau oricum, prin Statutul de funcţionare. Nu suntdisponibile informaţii cu privire la creşterea gradului de colectare aveniturilor proprii în urma implementării PODCA - obiectivul era să ajungă la 95%.

#POSDRU îşi are Autoritatea de Management în cadrul MMFPS. Din cei 3,4 miliarde euro,s-au cheltuit până în prezent doar 19,1%

Înacest Program selecţia nu se face pe baza conţinutului proiectului, ci criteriuleste încărcarea cât mai rapidă pe site. Astfel, s-au creat reţele în zonafirmelor de consultanţă, care au reţete la minut despre cum se câştigă prinaceastă metodă.

Aceeaşicomunitate de romi sau de tineri apare în mai multe proiecte diferite, iartrainingurile cuprind, teoretic, toate persoanele cu handicap din România. AJOFMse suprapun şi ele cu proiectele firmelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image