2017-01-23 14:53


SUA aplică embargoul pe savanţii iranieni

 |  15:40
SUA aplică embargoul pe savanţii iranieni

Statele Unite ale Americii au arestat şi inculpat un savant iranian specializat în semiconductori, acuzat că a încălcat embargoul american impus Teheranului achiziţionând echipamente sofisticate de cercetare de producţie americană.Arestarea unui om de ştiinţă într-un caz de embargo american este rară. Dezvăluirea ar putea agrava tensiunile dintre Iran şi SUA.

Seyed Mojtaba Atarodi, în vârstă de 54 de ani, profesor-asistent la Universitatea Tehnică Sharif din Teheran, se află în detenţie într-un centru de lângă San Francisco. Iranienii au cunoştinţă despre acest fapt. Audierile au început joi la un tribunal districtual din San Francisco şi s-au desfăşurat cu uşile închise, cu excepţia rudelor şi a avocatului lui Atarodi. Savantul iranian a fost ridicat la 7 decembrie, la sosirea sa pe aeroportul din Los Angeles şi urmează să fie judecat în stare de libertate din motive medicale.

Autorităţile americane au refuzat să ofere detalii privind cazul Atarodi, însă un reprezentant al universităţii din Teheran a indicat că profesorul este acuzat de cumpărarea unor echipamente de cercetare din SUA. Această situaţie se produce în contextul tensionării relaţiilor SUA şi ale aliaţilor acestora cu Iranul, aflat în centrul mai multor sancţiuni europene şi americane, din cauza refuzului Teheranului de a suspenda controversatul său program nuclear. Atarodi este autor sau coautor al zeci de lucrări ştiinţifice, care aparent nu au nici  o legătură cu cercetarea militară.SUA interzic exportul de echipamente tehnologice ce pot fi utilizate atât pentru scopuri civile, cât şi pentru obiective militare.

În ultimii ani, cercetătorii iranieni au devenit figuri centrale în lupta dintre Teheran şi Occident legată de programele nucleare. Cel puţin patru savanţi iranieni şi-au pierdut viaţa în împrejurări neelucidate, despre care Teheranul susţine că ar implica agenţiile de spionaj americane şi israeliene.  În acelaşi timp, mai mulţi experţi politici şi militari consideră că SUA şi Israelul recrutează oameni de ştiinţă iranieni în calitate de agenţi sau îi încurajează să dezerteze.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-06-14

TAGURI: SUA, arestare, savant, iran, arme nucleare, Seyed Mojtaba AtarodiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image