2016-12-06 12:29

POLITICA


SUA ar pierde războiul cu Iranul

 |  21:00
SUA ar pierde războiul cu Iranul

Ameninţarea Iranului cu închiderea Strâmtorii Ormuz - o măsură replică împotriva sancţiunilor occidentale, în special legate de petrol - este văzută ca unul dintre cele mai fierbinţi riscuri economice în lume în acest moment.

Potrivit unor analişti, ar fi relativ uşor pentru Iran să închidă Strâmtoarea Ormuz, dar iranienii nu ar fi capabili să păstreze scenariul mai mult timp şi nici nu ar avea interes să o facă din punctul  de vedere al dezvoltării programului nuclear şi economic. Iranul ar avea nevoie doar de scufundarea unui vas petrolier sau a unei nave pentru a opri strâmtoarea. Dar aliaţii occidentali nu ar permite prelungirea în timp a unui astfel de eveniment. O întrerupere a fluxurilor de petrol ar putea fi considerată o ameninţare la securitatea naţională şi economică şi în acest caz ar putea folosi forţa militară pentru a redeschide căile navigabile în Golful Persic. Dar ar avea sorţi de izbândă? Unii comentatori spun că nu şi că, în loc de un război convenţional, Washingtonul ar opta pentru un război secret.

Duminica ameninţărilor

Ali Ashraf Nouri, comandant în cadrul Gărzii Revoluţionare din Iran, a declarat duminică faptul că guvernul iranian a decis să închidă Strâmtoarea strategică Ormuz, în cazul în care exporturile de petrol ale ţării sunt blocate. Secretarul Apărării, Leon Panetta, a declarat la CBS News că, dacă Iranul blochează Strâmtoarea Ormuz, armata americană va răspunde. La rândul său, generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major al SUA, a declarat că Iranul are capacitatea de a închide căile navigabile, dar  americanii sunt pregătiţi să răspundă unei astfel de provocări.

Importanţa geopolitică a Strâmtorii Ormuz

Pe lângă faptul că acesta este un punct de tranzit important pentru resursele energetice la nivel mondial, este şi un punct strategic esenţial. Dar de unde derivă problemele? Iranul are rol în coadministrarea strâmtorii, în conformitate cu dreptul internaţional şi cu drepturile sale suverane naţionale. Traficul maritim care trece prin Strâmtoarea Ormuz a fost întotdeauna în contact cu forţele navale iraniene care monitorizează traficul împreună cu Sultanatul Oman. Mai important, tranzitul se face prin apele teritoriale iraniene. Aproape toate intrările în Golful Persic sunt realizate prin apele iraniene şi cele mai multe ieşiri sunt prin apele Omanului.

Geografia este împotriva Pentagonului

Într-un scenariu real al conflictului militar cu Iranul, forţele navale americane sunt vulnerabile. Motivele sunt legate de realităţile geografice şi de capacităţile de apărare din Iran. Forţa US Naval are limite în Golful Persic. Supremaţia nu înseamnă invincibilitate.  Îngustimea relativă a Golfului Persic face ca portavioanele şi navele de război ale SUA să nu poată acţiona la capacitatea dorită. Acesta este motivul pentru care SUA au proiectat construirea unui sistem de scut antirachetă în Golful Persic. Chiar navele mici de patrulă iraniene în Golful Persic, care apar nesemnificative faţă de un portavion american sau distrugător, reprezintă o ameninţare. Aceste nave pot lansa cu uşurinţă un baraj de rachete care ar putea afecta în mod semnificativ şi eficient forţele navale ale SUA. De asemenea, ambarcaţiunile mici de patrulare sunt greu detectabile şi greu de ţintit. Chiar şi Institutul de la Washington pentru Politica Orientului Apropiat a recunoscut în 2008 ameninţarea din partea Iranului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-11-29

TAGURI: Iran, SUA, Ormuz, război, sancţiuni, petrol, forţe navaleComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Mapn majorează îndemnizațiile pentru veteranii de război Guvernul a adoptat, marți, o ordonanță de urgență prin care cuantumul îndemnizațiilor lunare... 29 Noi 2016 | (0)
30 sancțiuni date de ISU pentru Metrorex Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Dealul Spirii" București-Ilfov a aplicat S.C.... 26 Noi 2016 | (0)