2017-01-19 04:36

POLITICA


SUA au deschis Cutia Pandorei

 |  21:00
SUA au deschis Cutia Pandorei

Războiul modern a intrat într-o nouă eră. Aeronavele fără pilot (dronele) pot acoperi mii de kilometri de supraveghere şi pot distruge ţinte (implicit umane) cu precizie. Din păcate, această precizie nu împiedică daunele colaterale, termen militar pentru decesele neintenţionate civile. Experţi militari prezic că acest lucru va fi modelul pentru viitoarele conflicte militare, scrie Global Research.

Marele dezavantaj al acestui tip de război ar fi că depersonalizează conflictul şi îl reduce la un joc video. Astfel, decizia de a porni un război ar putea fi luată cu mult mai mare uşurinţă. Percepţia populară este că, din cauza tehnologiei avansate, Statele Unite ale Americii au un monopol virtual asupra dronelor. Dar CNN spune că peste 50 de ţări sunt în curs de dezvoltare sau de achiziţionare a acestor sisteme, inclusiv China, Rusia, India, Pakistan, Iran. În Palestina, Hezbollah a folosit deja o dronă mică pentru supraveghere. Ea a zburat atât de lent încât avioanele israeliene nu au putut reduce viteza suficient pentru a o doborî. Dronele sunt acum disponibile şi în comerţ. Fermierii le-ar putea folosi în scopul de a stropi culturile. Această aplicaţie pare să deschidă uşa şi pentru distribuirea armelor biologice într-o zonă metropolitană de către un inamic. Teroriştii ar putea cumpăra teoretic o versiune comercială. Nu există nici un dubiu că drona de spionaj americană capturată de ieranieni anul trecut va ajuta programul de dezvoltare a dronelor din alte ţări.

Pe lângă aceste inconveniente, există şi probleme juridice. Personalul militar este autorizat să opereze în timpul războiului cu drone, dar acestea sunt folosite şi de membrii civili ai CIA în cadrul programelor lor de spionaj, fapt care previne orice control din partea publicului. În aceste condiţii, organizaţiile non-guvernamentale din SUA (precum influenta ACLU - Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile) se tem că dronele ar putea fi utilizate fără discriminare, ceea ce ar duce la monitorizarea constantă a publicului, în orice locaţie, în loc de colectare a probelor numai în cazuri specifice.

De ce convine Pentagonului

Pentagonul  trebuie să-şi reducă bugetul cu peste  450 miliarde de dolari, având în vedere criza datoriilor. Cu un buget strict, Pentagonul îşi va pierde capacitatea de a lupta împotriva celor două războaie susţinute la sol dintr-odată, dar va avea suficientă putere pentru a lupta într-un război major. Tăierile bugetare, care ar putea fi şi mai mari în cazul în care Congresul nu ajunge la un acord, vor „decima” forţele militare de la sol, potrivit analiştilor. Cu provocările actuale - fiscale şi militare -, SUA au nevoie de forţe de elită mai mici, adaugă specialiştii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-09-21

TAGURI: războiul nou, drone, SUA, spionaj, PentagonComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image