2017-01-19 08:42

POLITICA


SUA au schimbat tactica militară în Libia – semnal de sprijin pentru rebeli

 |  17:42
SUA au schimbat tactica militară în Libia – semnal de sprijin pentru rebeli
Miniştrii de externe şireprezentanţi din mai mult de 40 de ţări şi organizaţii implicate în conflictuldin Libia s-au reunit la Londra pentru a discuta următorii paşi în condiţiileavansului rebelilor, cu obiectivul asumat de a "consolida" coaliţiainternaţională care intervine în această ţară din nordul Africii şi pentru aaborda problemele tranziţiei post-Gaddafi. Întretimp, SUA dau semne clare de sprijin pentru forţele rebele, fapt care excede RezoluţiaONU.

StateleUnite ale Americii şi mai multe state europene, printre care Marea Britanie şiFranţa, cele trei naţiuni care formează tridentul ofensiv al intervenţieimilitare din Libia, vor fi reprezentate la nivel de miniştri de externe laLondra. Printre participanţi figurează secretarul de Stat american HillaryClinton, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi secretarul general al NATO,Anders Fogh Rasmussen, precum şi reprezentanţi ai Ligii Arabe şi UniuniiAfricane. Premierul britanic David Cameron a spus că principalul obiectiv esteasigurarea "unei unităţi politice şi diplomatice maxime". Înainte desummit, Cameron şi Nicolas Sarkozy le-au cerut susţinătorilor lui Gaddafi sărenunţe "înaintre de a fi prea târziu".

Sprijin militar pentru rebeli

Washingtonulnu exclude posibilitatea de a înarma rebelii libieni, a declarat ambasadoareaSUA la ONU, Susan Rice, pentru postul de televiziune ABC. Ea a subliniat şi căStatele Unite vor "acţiuni" din partea celor care îl înconjoară peGaddafi, adăugând că nu există dovezi că liderul libian este dispus să renunţela putere. Autorităţile americane au declarat în repetate rânduri că misiuneaSUA nu are ca obiectiv îndepărtarea de la putere a lui Gaddafi. Cu toateacestea, anumite acţiuni contrazic evident declaraţiile oficiale. Pe lângă sprijinul de care se bucură rebelii din partea americanilor, SUA auschimbat şi tactica militară.

Deşi americanii au dat impresia căse distanţează de campania de bombardamente din Libia şi au scăzut intensitateaatacurilor aeriene la mare altitudine şi a atacurilor cu rachete de croazieră,acum SUA au desfăşurat zboruri la joasă altitudine, cu aeronave puternic-armate,ceea ce este o desfăşurare de forţe departe de conceptul iniţial de intredicţiede zbor deasupra Libiei. Pentagonul a dezvăluit că aeronavele AC-130 şi A10, detipul celor utilizate în Irak şi Afganistan, au fost trimise în Libia.Aeronavele sunt mai potrivite decât cele de vânătoare care zboară pentru aataca ţinte în zonele construite, potrivit oficialilor armatei. Cu toate acestea, se pot înregistra victime civile, cum audemonstrat atacurile asupra oraşului irakian Falluja după invadarea Irakului în2003. Aeronava AC-130 este un avion de transport Hercules,puternic modificat, înarmat cu tunuri de 20 mm, 40 mm şi 105 mm. A10 este un avion pentru a oferi suport aerian de apropiere forţelor terestre,prin atacarea de la joasă înălţime a tancurilor, a vehiculelor blindate sau aaltor ţinte de la sol. Acest avion poate avea, de asemenea, şi un rol de a creainterdicţie aeriană limitată. Acesta este echipat cuun tun de 30 mm multiţeavă care produce aproape 4.000 de focuri pe minut.Utilizarea acestor aeronave a alimentat ideea că SUA îşicoordonează tacticile cu rebelii. Conştient de controversele pe care le-ardezlănţui o astfel de recunoaştere, Pentagonul a declarat că acţiunile StatelorUnite sunt pentru a proteja civilii libieni, în conformitate cu Rezoluţia ONU."Noi nu sprijinim opoziţia, care nu face parte din mandatul nostru şi nu necoordonăm cu opoziţia", a susţinut un oficial. Cu toate acestea, semnalelepar clare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image