2017-01-19 17:10

POLITICA


SUA au vrut să scape de fratele corupt al preşedintelui afgan. Talibanii au revedicat asasinarea lui Ahmed Karzai

 |  19:05
SUA au vrut să scape de fratele corupt al preşedintelui afgan. Talibanii au revedicat asasinarea lui Ahmed Karzai
AhmedWali Karzai, fratele cel mic al preşedintelui afgan Hamid Karzai şi o figură-cheie în comerţul ilegal cu opiu, a fost ucis ladomiciliul din Kandahar, în sudul ţării, de către un agent de pază. Talibanii au revendicat asasinatul, salutând"cel mai mare succes" al lor de la anunţul privind reluarea ofensiveilor în primăvară.

Un oficialde rang înalt din cadrul Ministerului de Interne a povestit că"responsabilul de protecţia sa s-a apropiat (...) a deschis focul asupralui Ahmed Wali Karzai şi l-a ucis". "Scopul său nu este foarte clar,nu este clar dacă acesta avea vreo legătură cu insurgenţii sau dacă gestul săuse explică prin alte motive", a adăugat el sub acoperirea anonimatului.Potrivit lui Yousuf Ahmadi, un purtător de cuvânt al talibanilor, asasinul luiWali Karzai, numit Sardar Mohammad, a fost desemnat recent de talibani să îlucidă pe acesta.

Duşmani mulţi

Există o mulţime de oameni care ar fi dori să omoare un personajdespre care se spune că a reprezentat tot ce este mai urât pentru clasa conducătoare: corupţia înrădăcinată,poziţia dominantă a anumitor triburi şi capacitatea unei clici mici de acontrola economia provinciei în folosul propriu. Provincia Kandahar,frontalieră cu Pakistanul, este leagănul istoric al talibanilor şi una dintreregiunile cele mai instabile din Afganistan. În mai 2009, Ahmed Wali Karzai aanunţat că a scăpat dintr-o ambuscadă organizată împotriva coloanei saleoficiale în provincia Kabul. La începutul anului, pe surse a apărut în media că fratele său, HamidKarzai, ar fi primit un ultimatum de şase luni de la forţele occidentale pentrua scăpa de fratele său vitreg din zona puterii. Iar în martie Washington Post cita un oficialamerican militar care a spus că l-a ameninţat personal pe Ahmed Wali cuintroducerea numelui său pe o listă de suspecţi NATO care pot fi capturaţi sauucişi în mod legal. În privat, diplomaţii de la Kabul l-au comparat cucăpetenia unui sindicat de tip mafiot. Dar foarte puţini oameni au îndrăznit săîl critice în public. SUA au încercat să ia măsuri prin crearea unui comitetamerican coprezidat de către un diplomat şi un general din zona serviciilorsecrete ale SUA. Comitetul avea învedere să schimbe comportamentul oficialilor afgani corupţi şi să pună capăt sprijinului tacitamerican pentru autorităţile corupte din Afganistan. Dar fără vreun rezultat.

„Lord al războiului”, corupt

Ahmed Wali Karzai a fost acuzat în mod periodic înultimii ani de serviciile de informaţii americane şi de presă că este corupt şiimplicat în trafic de droguri, acuzaţii pe care el le-a dezminţit permanent,subliniind că nu există nici o dovadă care să îl incrimineze. Ahmed a declarat că forţele internaţionale s-au folosit deaceste acuzaţii pentru a acoperi eşecurile lor în Afganistan. El a fost acuzatşi că ar fi pe statul de plată al CIA. Potrivit informaţiilor din media,fratele preşedintelui controla spălarea de bani, companiilede securitate private care au servit intereselor personale prin folosirea de vehiculecamuflate pentru rachetele de protecţie în contrabanda din construcţii,transport şi consumul de droguri. Ahmed a utilizat fondurile de ajutorarepentru un număr impresionant de afaceri ilicite. Devenind din ce în ce maiputrenic, el a încercat să creeze şi o armată privată regională pentru a seproteja de la rivali.

Moartea celui mai putrenic om din sudul Afganistanului esteo lovitură grea pentru Kabul, el fiind un susţinător indiscutabil al frateluisău în această regiune instabilă şi strategică în care forţele NATO încearcă sărespingă rebelii talibani. Karzai a fost văzut ca o piatrăde temelie a securităţii în sud şi asasinarea lui va ridica temeri cu privirela un posibil vid de putere în regiunea insurgenţilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image