2018-12-12 11:53


SUA cer o intervenţie militară în Siria

 |  13:09
SUA cer o intervenţie militară în Siria

Reprezentantul permanent al SUA la Naţiunile Unite, Susan Rice, a cerut încă o dată de la tribuna ONU recurgerea la forţă împotriva regimului sirian, sub motivul protejării populaţiei civile.

Susan Rice a subliniat necesitatea unor măsuri mai semnificative în sensul creşterii presiunii asupra preşedintelui Bashar al-Assad, nu doar prin sancţiuni, ci şi prin recurgerea la capitolul şapte al Cartei ONU, care prevede utilizarea forţei în scopul menţinerii păcii. Textul însă condiţionează o astfel de acţiune de o autorizare din partea Consiliului de Securitate.

Consiliul de Securitate al ONU a suferit un eşec în ceea ce priveşte protejarea populaţiei civile în Siria, a subliniat ambasadorul american la Naţiunile Unite.

Miniştrii de externe din UE, reuniţi luni la Luxemburg, au adoptat o rezoluţie în care au reiterat condamnarea regimului sirian, pe care l-au acuzat de violenţă brutală împotriva propriului popor. Documentul menţionează, între altele, bombardarea oraşului Hula, pe 26 mai, a localităţilor Qubeir şi Maarza din provincia Hama, pe 6 iunie, soldate cu numeroase victime, inclusiv femei şi copii. Uniunea Europeană s-a arătat revoltată că în Siria copiii sunt utilizaţi de forţele de securitate ca scuturi umane.

Miniştrii de externe din ţările UE s-au pronunţat pentru demisia preşedintelui Bashar al-Assad şi asigurarea unei tranziţii paşnice a puterii în interesul ţării.

Protestele antiguvernamentele continuă în Siria de peste un an. Potrivit ONU, aproximativ 12.000 de civili şi-au pierdut viaţa în această perioadă. Din luna aprilie a.c., în conformitate cu planul emisarului ONU şi Ligii Arabe Kofi Annan, a fost declarat un armistiţiu, însă părţile implicate în conflict raportează periodic noi incidente armate şi victime.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-04-06

TAGURI: siria, sua, onu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...