2017-01-20 01:32

POLITICA


SUA au deschis războiul cu marii giganţi bancari

 |  13:56
SUA au deschis războiul cu marii giganţi bancari

Marile bănci americane plătesc tributul bubble-ului imobiliar care a declanşat criza din 2008.Agenţia federală care supervizează piaţa creditelor imobiliare a SUA (Federal Housing Finance Agency, FHFA) va depune plângere împotriva a 10 mari instituţii bancare, printre care Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs si Deutsche Bank, arată New York Times. Acestea sunt acuzate că au denaturat valoarea creditelor imobiliare obţinând compensanţii de miliarde de dolari.Bank of America, Goldman Sachs şi JPMorgan au refuzat să comenteze.

Băncile sunt acuzate de autorităţile americane de prejudicierea agenţiilor ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac în 2008. Se crede că bancile au vândut celor două agenţii titluri care nu reprezentau o siguranţă optimă. Efectul imediat a fost că, odată cu izbucnirea în SUA a crizei creditelor ipotecare cu risc ridicat, când debitorii nu au mai putut să plătească ipotecile şi valorile lor au scăzut rapid, Fannie Mae şi Freddie Mac au pierdut în total aproximativ 30 miliarde de dolari. Înainte de criza subprime, Fannie Mae Şi Freddie Mac gestionau aproximativ 5.200 miliarde de dolari pe o piaţă ipotecară evaluată la 12.000 miliarde de dolari. Pentru a scăpa de faliment, Fannie Mae a beneficiat de un ajutor din partea statului american de 104 miliarde de dolari , iar Freddie Mac de 66,2 miliarde de dolari. Deţinătorii de valori mobiliare ipotecare încearcă deja să forţeze marile bănci să cumpere înapoi zeci de miliarde în obligaţiuni ipotecare garantate, dar acest efort federal este un nou capitol într-o luptă juridică imensă, care a alarmat investitorii în acţiuni bancare.În cazul de faţă, agenţia financiară nu doar că cere băncilor să rascumpere creditele iniţiale, ci are în vedere o despăgubire pentru pierderile suferite de Fannie şi Freddie.

Pe lânga investitorii furioşi, 50 de procurori generali se află în faza finala a negocierilor pentru corectarea abuzurilor marilor instituţii din domeniul serviciilor ipotecare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-02-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image