2017-01-19 00:30

POLITICA


SUA luptă de aceeaşi parte cu duşmanul al-Qaeda în Libia

 |  18:38
SUA luptă de aceeaşi parte cu duşmanul al-Qaeda în Libia
Comandantul forţelor rebele anti-Gaddafi din Libia arecunoscut că în rândurile celor care luptă împotriva guvernului sunt militanţiislamişti, care au luptat împotriva trupelor americane în Irak, cunoscuţi subnumele de luptătorii al-Qaeda. Altfel spus, forţele Statelor Unite duc înprezent un război în Libia în numele unor rebeli aliaţi cu un vechi duşman alamericanilor, relatează The Daily Telegraph.

Abdel-Hakimal-Hasidi a declarat cotidianului italian Il Sole 24 Ore că a recrutat circa 25 de libieni caresă lupte împotriva forţelor americane din Irak. Unii dintre ei, a spus el, "astăzi sunt pe linia frontului laAdjabiya". Acest oraş tocmai a fost recâştigat de rebeli, sâmbătă, cuajutorul loviturilor aeriene ale coaliţiei internaţionale, care au determinatforţele pro-Gaddafi să se retragă. Al-Hasidi a insistat că luptătorii săi sunt"patrioţi şi buni musulmani, nu terorişti", dar a recunoscut că şi"membrii al-Qaeda sunt buni musulmani şi luptă împotrivainvadatorului".

Dezvăluirile liderului rebel intervin în condiţiile încare preşedintele Ciadului, Idriss Deby Itno, a spus că al-Qaeda a reuşit săpună mâna pe arsenalul militar din zonele controlate de rebeli în Libia şideţine inclusiv rachete sol-aer pe care militanţii le duc în fiefurileorganizaţiei teroriste. La începutul acestei luni, al-Qaeda a lansat un apelcătre susţinătorii săi, cerându-le să sprijine revolta libiană. Şi islamiştii britanicişi-au exprimat sprijinul pentru rebelii libieni, notează Daily Telegraph.

Cotidianul britanic relatează că Abdel-Hakim al-Hasidi,unul dintre liderii forţelor pe care SUA le sprijină în Liban, a fost înAfganistan în 2002 pentru a lupta împotriva "invaziei străine" -adică a trupelor americane care au atacat în Afganistan ca răspuns la atacuriledin 11 septembrie, înainte de a fi "capturat în 2002 în Peshwar, înPakistan". Ela fost ulterior predat forţelor SUA şi apoi ţinut în Libia, unde a fosteliberat în 2008.

SUAşi surse din guvernul britanic au declarat că al-Hasidi a fost membru alGrupului libian de luptă LIFG, care a ucis zeci de trupe libiene în atacuri degherilă în jurul Derna şi Benghazi, în 1995 şi 1996. Chiar dacă LIFGnu este parte a organizaţiei al-Qaeda, Statele Unite au stabilit că există orelaţie de strânsă cooperare între cele două. În 2007, documente capturate de forţelealiate în oraşul Sinjar au arătat că membrii LIFG au alcătuit cea de a douamare forţă de combatanţi străini în Irak, după Arabia Saudită.

Nu este prima dată când occidentul ajută al-Qaedaîmpotriva lui Gaddafi. În 2002, experţi din cadrul serviciilor de informaţiifranceze au dezvăluit modul în care agenţiile de informaţii occidentale aulăsat cale liberă unei celule libiene al-Qaeda, controlată direct de Bin Laden,pentru a urzi un complot ce viza uciderea lui Gaddafi, dejucat în martie 1996.După acest eveniment, Libia condusă de Gaddafi a emis primul mandat Interpolpentru arestarea lui Bin Laden în 1998. Agenţiile de informaţii occidentale aublocat mandatul de a fi urmărit şi au permis lui Bin Laden şi al-Qaeda să-şicontinuie acţiunile.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-11-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image