2017-01-19 17:31

POLITICA


Americanii au pus pe lista neagră 60 de oficiali ruşi

 |  21:00
Americanii au pus pe lista neagră 60 de oficiali ruşi

Statele Unite ale Americii au dat o palmă Rusiei prin impunerea unei interdicţii de călătorie pentru un grup de oficiali-cheie ruşi, care se presupune că ar fi implicaţi în moartea suspectă în închisoare a lui Sergei Magnitsky, un avocat rus.

Potrivit unui document al Departamentului de Stat american obţinut de Washington Post, Rusia a ameninţat că se va retrage din cooperarea cu privire la aspectele-cheie internaţionale, în cazul în care proiectul de lege în discuţie ar fi adoptat, ridicând perspectiva unei rupturi diplomatice grave.  Într-o mişcare neaşteptată care riscă să dăuneze resetării relaţiilor SUA - Rusia, Departamentul de Stat american a luat măsuri unilaterale şi ar fi impus o interdicţie de intrare în SUA pentru zeci de oficiali ruşi într-o încercare aparentă de a obţine de la Kremlin o anchetă adecvată privind moartea lui Magnitsky, un avocat reţinut de către Marea Britanie în legătură cu un fond de investiţii Hermitage. Înainte de decizia Casei Albe, Senatul SUA examinase deja un proiect de lege introdus în luna mai care ar impune o interdicţie de călătorie şi îngheţarea activelor pentru 60 de funcţionari implicaţi în acest caz - judecători, anchetatori şi funcţionari fiscali. Moscova ameninţă să diminueze cooperarea privind Iranul, Coreea de Nord, Libia şi tranzitul de provizii pentru Afganistan în cazul în care Senatul ia măsuri de instituire a unor sancţiuni.

Magnitsky a murit în noiembrie 2009, la vârsta de 37 de ani, după ce a stat un an în arest preventiv la Moscova. Britanicii şi americanii au acuzat autorităţile ruse că avocatul nu a beneficiat de tratament medical esenţial şi ar fi fost torturat, acţiuni care ar fi dus la deces. Potrivit acuzării ruse,Magnitsky a fost autorul unei scheme infracţionale ce a permis ca mai multe companii controlate de fondul de investiţii Hermitage Capital Management să nu plăteascăimpozitele datorate statului rus. Pe de altă parte, el a acuzat că anumiţi oficiali ruşi s-ar fi folosit de fond pentru a deturna bani.Avocatul a lucrat pentru o firmă din SUA şi a fost consilier al fondului de investitii Capital Schitul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-07-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image