2017-01-18 04:06

POLITICA


SUA şi-au spionat partenerul israelian

 |  18:28
SUA şi-au spionat partenerul israelian

Un caz în instanţă împotriva unui traducător de la FBI, Shamai Leibowit, condamnat la 20 de luni de închisoare pentru dezvăluirea de informaţii secrete, riscă să producă scântei de culise între SUA şi Israel.

Cazul a fost ţinut secret, dar Richard Silverstein, un blogger căruia Leibowitz i-a transmis informaţii sale, a dezvăluit că americanii au desfăşurat acţiuni de spionaj împotriva Israelului, un aliat important al Washingtonului. Translatorul i-a dat aproximativ 200 de pagini cu stenogramele convorbirilor telefonice şi ale conversaţiilor între oficialii ambasadei, spunând că el credea că documentele arătau că oficialii israelieni încearcau să influenţeze în mod ilegal politica SUA faţă de acţiunile militare împotriva Iranului. Leibowitz a primit condamnarea în temeiul Legii spionajului american pentru scurgerea de informaţii clasificate. Chiar şi după ce Leibowitz a pledat vinovat, judecătorul a spus că nu ştie cu exactitate ce informaţii ar fi dezvăluit. Dar, după dezvăluirile blogger-ului, motivul secretomaniei din jurul cazului este cât se poate de clar. Leibowitz a transmis informaţii legate de interceptările convorbirilor ambasadei israliene din Washington de către FBI. Printre persoanele interceptate se numară activişti proisraelieni şi membri ai Congresului. Potrivit stenogramelor, oficialii israelieni se temeau că ar putea fi interceptaţi.

Un fost ofiţer CIA a declarat că israelienii spionează în mod regulat oficiali ai serviciilor secrete americane şi că nu este deloc surprinzător că americanii fac la fel. Dezvăluirile ar putea ajuta israelienii în demersul lor de a-l elibera pe Jonathan Pollard, unanalist al marinei, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a furnizat Israelului, din mai 1984 până la arestarea sa, în 1985, mii de documente clasificate despre activităţile de spionaj ale SUA, mai ales în ţările arabe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image