2017-01-24 23:24


SUA, UE şi ţările emergente, pe tabla de şah a finanţelor. Europa vrea să impună viitorul şef al FMI din zona UE

 |  18:11
SUA, UE şi ţările emergente, pe tabla de şah a finanţelor. Europa vrea să impună viitorul şef al FMI  din zona UE
Demisia lui DominiqueStrauss-Kahn, pe fondul acuzaţiilor de tentativă de viol şi agresiune sexuală,a făcut oficială cursa pentru desemnarea unui succesor la conducerea FonduluiMonetar Internaţional (FMI). Instituţia cu sediul la Washington este condusă,în mod tradiţional, de un european, secondat de un american, în cadrul unuiacord neoficialce impune şi ca un american săse afle la şefiaBăncii Mondiale, sora FMI. Însă acest acord istoric este contestat în prezentde economiile emergente, care vor un rol mai mare după criza globală şi dupăconsolidarea grupului G20.

Cererile puterilor emergente sunt susţinute de faptul căacum China este a doua economie din lume, iar India şi Brazilia au intrat în Top10. Aceste ţări au stocuri de numerar şi au devenit forţe de stabilitatefinanciară, în timp ce ţările bogate sunt copleşite de datorii. "Trebuie să restabilim meritocraţia, astfelîncât persoana care conduce FMI să fie selectată pentru meritele sale şi nupentru că este european", a spus ministrul de finanţe brazilian, GuidoMantega, făcând un apel pentru "noi criterii" de conducere. ŞiChina a sugerat că este timpul să se agite apele la FMI,astfel încât conducerea instituţiei să se bazeze pe „echitate, transparenţă şimerit". SUAau un cuvânt greu de spus în determinarea persoanei care va conducefondul, în parte deoarece deţin cel mai mare număr de voturi. Opinia dominantăîn rândul analiştilor şi a foştilor funcţionari ai Trezoreriei pare să fie căWashingtonul ar susţine un candidat puternic european, care ar putea fi aprobatîntr-un proces lin. SUA este puţin probabil să obţină sprijinul european pentru un altamerican care să-l înlocuiască pe actualul preşedinte al Băncii Mondiale, BobZoellick, în cazul în care americanii refuză să sprijine un european pentru şefiaFMI.Pe de altă parte, Comisia Europeanăa insistat ieri că următorul lider de la FMItrebuie să provină din cadrul celor 27 ţări membre ale UE, o poziţiesusţinută de către Germania, cea mai mare economie a Europei. Cancelarulgerman, Angela Merkel, nu a numit un candidat preferat, dara spus că este important să se acţioneze rapid, având în vedere problemele dinzona euro.

Posibilii candidaţi europeni1. ChristineLagarde. Ministrul de finanţe francez a apărut ca un potenţialcandidat. Considerată o minte ascuţită, o bună negociatoare şi o vorbitoare impecabilăde limbă engleză, trăind mai mulţi ani în Statele Unite, Lagarde are o solidăreputaţie internaţională. Cu toate acestea, Lagarde este membru al partiduluiconservator UMP al preşedintelui francez, iar în cazul în care Sarkozy punepresiune pentru candidatura ei, acest fapt ar putea hrăni credinţa largrăspândită în Franţa că acuzaţiile împotriva lui Strauss-Kahn au fost partedintr-o conspiraţie pentru a nu candida la preşedinţia franceză.

2. Gordon Brown. Fostministru de finanţe şi premier britanic, Brown nu este foarte popular în ţară,însă este respectat în străinătate. El a pus la punct planul în valoare demiliarde de euro pentru salvarea băncilor britanice, în 2008, înplinăcriză economică, şi şi-a asumat principalul rol în evitarea prăbuşiriisistemului internaţional bancar şi financiar. Cu toate acestea, are unimpediment major. Actualul premier al ţării, David Cameron, a anunţat căguvernul său nu îl va susţine pe Brown pentru conducerea FMI.

3. Kemal Dervis. Economistşi politician turc, care a condus Programul de Dezvoltare al ONU, Dervis esteconsiderat iniţiatorul planului pe trei ani ce a permis Turciei să îşi revinădupă criza economică devastatoare din 2001. Timp de 22 de ani a lucrat la BancaMondială şi, în prezent, ocupă poziţiile de vicepreşedinte şi director al Programuluipentru economia globală şi dezvoltare al infuentei Brookings Institution, de laWashington.

4. Axel Weber- Fost şefal Bundesbank, Weber a fost privit drept viitorul preşedinte al Băncii CentraleEuropene, până când a demisionat în mod neaşteptat la începutul acestui an. El esteprivit de pieţele financiare drept o figură dură în lupta împotriva inflaţiei,poziţia sa generând resentimente în UE, mai ales după ce a criticat publicdecizia BCE de a stabiliza moneda euro, achiziţionând obligaţiuni emise de Greciaşi de alte state cu probleme din zona euro. Mai degrabă ar avea suţinereaamericanilor, decât a europenilor.

5. Peer Steinbrueck. Ministru de finanţeîn ultimul guvern german de coaliţie, Steinbrueck este apreciat pe planinternaţional pentru experienţa sa financiară, mai ales după cesocial-democratul a jucat un rol crucial în stabilizarea Germaniei în timpulcrizei financiare. În ultimele săptămâni, numele luiSteinbrueck a apărut ca posibil contracandidat pentru Merkel, dar fostul ministrueste luat în calcul de mult timp şi pentru un rol internaţional important.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-12-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image