2017-01-17 23:31

POLITICA


Suedia: muncă până la moarte

 |  19:35
Suedia: muncă până la moarte

Premierul suedez Fredrik Reinfeldt doreşte ca populaţia să aibă posibilitatea de a munci până la vârsta de 75 de ani. Şeful guvernului de la Stockholmcrede că persoanele în vârstă trebuie să îşi poată schimba orientarea profesională şi cere angajatorilor să favorizeze noile cariere ale seniorilor.

Pensionarii – forţa viitorului

Într-un interviu pentru cotidianul “Dagens Nyheter” premierul Reinfeldt a declarat: “A angaja pe cineva în vârstă de 55 de ani care spune «da, sunt gata să muncesc până când voi împlini 75 de ani» înseamnă 20 de ani şi aceasta constituie o foarte lungă şi foarte interesantă relaţie de muncă în raport cu o persoană care, la aceeaşi vârstă, se gândeşte să se retragă peste cinci sau şase ani”.

În prezent, vârsta maximă de pensionare în Suedia este de 67 de ani, dar salariaţii pot primi pensie de la 61 de ani. Fredrik Reinfeldt a precizat că generozitatea statului şi a sistemului de pensii suedez ar putea fi menţinută numai dacă suedezii ar munci mai mult timp, ţinând cont de creşterea speranţei de viaţă.

Oamenii trebuie să fie pregătiţi să-şi schimbe orientarea carierei începând din momentul în care profesia lor devine împovărătoare din punct de vedere fizic sau psihic, consideră premierul suedez.

Mai multă muncă la pensie

Premierul suedez a lansat ideea că oamenii ar trebui să continue să muncească într-un nou domeniu, nu să se refugieze în pensie în momentul în care profesia devine împovărătoare. “Stânga consideră că atunci când munca devine prea grea, oamenii trebuie să se pensioneze anticipat sau să obţină indemnizaţii sociale. Eu consider că, atunci când munca devine prea dură, ea trebuie să fie schimbată”, a declarat Fredrik Reinfeldt. Premierul suedez propune, de exemplu, ca persoanele vizate să fie ajutate să se recalifice în vederea unei noi munci. În Suedia, 7,8% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani ocupau un loc de muncă în 2010, potrivit Biroului central de statistică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-26

TAGURI: suedia, moarte, muncaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

C-TIN
08 Feb 2012

Propun sa se aplice si la noi formula de iesire la pensie cu trei conditii: 1) 65 ani......in campul muncii 2) 30 Kg 3) Acordul, scri s al si autentificat, al ambilor parinti.

Adauga un comentariu

Random image