2017-01-23 08:44


Summitul Ligii Arabe a fost amânat de către Libia. Regimurile din Orientul Mijlociu sunt asaltate de revolte şi răspund cu represalii

 |  17:38
Summitul Ligii Arabe a fost amânat de către Libia. Regimurile din Orientul Mijlociu sunt asaltate de revolte şi răspund cu represalii

Evenimentele care afectează mai multe ţăridin lumea arabă au determinat Libia, care asigură preşedinţia Ligii Arabe, să amânesine die summitul, din cauza evenimentelor din mai multe ţări arabe, relateazăRIA Novosti. Al 23-lea Summit al Ligii era iniţial prevăzut pentru 29 martie laBagdad. Liderul libian Muammar Gaddafi urma să transmită preşedinţia Ligiişefului de stat irakian Jalal Talabani. Libia, condusă din 1969 de celsupranumit “Regele Regilor”, Muammar Gaddafi, este o nouă ţară lovită de valuride proteste, alături de Irak, Iordania,Bahrain, Yemen. Un apel a fost lansat pe Facebook pentru a participa la o"zi a mâniei" împotriva regimului colonelului Gadhafi, după ce maimulte ciocniri violente au avut loc în al doilea oraş ca mărime, Benghazi,situat în estul ţării. Legăturile culumea au fost tăiate. Organizaţia HumanRights Watch (HRW) a indicat un total de 24 de morţi, dintre care opt înBenghazi, unde se concentrează opozanţii cei mai vehemenţi împotriva regimuluicolonelului Gaddafi. În afara blocării reţelelor de telefonie mobilă şi ainternetului, autorităţile libiene le-au interzis jurnaliştilor din capitalaTripoli să ia avionul către Benghazi.

În Bahrein, forţelede ordine au folosit gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi gloanţe cufragmentaţie. Mii de oameniau participat la funeraliile celor patru victime ale ciocnirii de joi. Mulţi din mulţime audeclarat că sunt gata să moară pentru schimbare. Zeci de blindate au fost amplasate în zonapieţei şi armata a anunţat că va lua toate măsurile pentru a restabili ordinea.Revoltele din Bahrein au pornit prin intermediul Facebook pentru a cere reformepolitice şi sociale împotriva guvernării de o dinastie sunită.

Peste 25 de oameni au fost răniţi în noiciocniri între studenţii şi partizanii pro-putere, urmate de alte 22 depersoane rănite după ce o grenadă a fostaruncată în piaţa Libertăţii din oraşul yemenit Taiz. Ciocnirile dintreopozanţii şi partizanii preşedintelui Ali Abdullah Saleh, la putere din 1978,au început duminică. Preşedintele Ali Abdullah Saleh conduce de aproape 32 deani Yemenul, cea mai săracă ţară arabă. El a anunţat deja că nu va candidapentru un nou mandat şi nici nu îi va transfera puterea fiului său.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-06-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image