2017-01-21 12:37

POLITICA


Ţărăniştii adună semnături pentru monarhie. Victor Ciorbea: „Am o părere foarte bună despre Alteţa Sa Margareta”

 |  19:13
Ţărăniştii adună semnături pentru monarhie. Victor Ciorbea: „Am o părere foarte bună despre Alteţa Sa Margareta”

Victor Ciorbea a câştigat la congresul de sâmbătă postul de preşedinte alPNŢCD - ca unic candidat, susţinut însă de Ion Diaconescu, Radu Sârbu şi de Gheorghe Ciuhandu -, cu moţiunea intitulată "Calea dreaptă - Naţional-Ţărănismul Creştin Democrat, Civic şiMonarhic, întemeiat pe Moralitate, Dreptate Socială şi Justiţie". Aceasta cuprinde zece obiective, între care, cum spune şi titlul, se remarcăiniţiativa strângerii de semnături pentru organizarea unui referendum pe tema monarhiei constituţionale, "formaistorică naturală“ potrivită României, care ar putea fi reinstaurată, conform ţărăniştilor, odată cu reorganizareaadministrativ-teritorială, prin aceeaşi revizuire a Constituţiei. Campania electorală de anul viitor apartidului se va axa, deci, pe ideea unui proces al comunismului, început prin „procesul a douămomente” din acelaşi an, 1947: 15 august -interzicerea PNŢ, şi 31 decembrie, abolirea monarhiei – cele două forţe care „auîntârziat comunizarea forţată” a ţării.

Comentând iniţiativa, preşedintele Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), Vasile Dâncu, îi dă "şanse foarte mici", dat fiind că, statistic, numai 10-15% dintre respondenţi au „o oarecaresimpatie pentru ideea monarhică”, în timp ce „o opţiune cuintensitate au mai puţin de 10%”. De aceea,i se pare „o opţiune mai mult nostalgică, de stil, nuuna legată de exercitarea puterii”. ”Prezenţa PNŢCD înParlament ar fi fost necesară în actuala confuzie politică, daracest demers îi îndepărtează şi mai mult de el. Ţinând contde procentul prezent al partidului, e de înţeles că încearcă să se agaţe de o idee mai puternică decât ei. Dar, pentru 5% trebuie să se definească prin altceva, fiindcă publicul a optat oarecum pentru republică. Îlcunosc bine pe Principele Radu, îl respectfoarte mult pentru ceea ce a făcut la integrarea în NATO şi UE,dar şi pentru felul în care înţelege monarhia: ca reprezentare simbolică astatului." Dâncu mai explică de ce opţiunea monarhică nu depăşeşte planul de estetic: ”50 de ani de educaţie comunistă în spiritul unuirepublicanism agresiv populist au deformat imaginea monarhiei, au transformat-oradical prin falsificarea istoriei casei regale. Forma de guvernământ din aceşti50 ani a schimbat şi ea opţiunile. Şi mai mult au contat cele două formule antimonarhice de după Revoluţie: cea de stânga, neocomunistă, a lui Ion Iliescu, dar şi cea apartidelor istorice - pentru că şi acestea au respins monarhia.” Sociologul nu crede în explicaţiile date la vremea respectivă, conform cărora ţărăniştii au evitat să compromită ideea în lipsa unui curent de opinie suficient de puternic."Adevărul e că nimeni nu vrea să împartă puterea cu regele. De aceea au împins mai mult sau mai puţin discret subiectul spre periferie. Între 1997şi 2000 regele nu şi-a reprimit nimic din proprietăţile sale. Tot Iliescu şi Năstase au făcut acest lucru",mai remarcă Dâncu.

Acuzaţia abandonării ideii monarhice e respinsă în timpul guvernării de preşedintele de onoare al PNŢCD, IonDiaconescu. „Noi de fapt nu am fost la putere niciodată, într-o alianţă cu 20 departide în care nu puteam face ceea doream. Pentruretrocedare, n-am avut timpul necesar”. În prezent, însă, seniorul ţărănist nu este sigur că momentul e potrivit. „Noi, eu şi cu Coposu, eram la vremea aceea regalişti. Dar, drept să văspun, în ultimul timp n-am mai studiat problema şi n-aş vrea să mă pronunţ. Nuspun că ideea de la Congres nu e plecată dela mine sau e de la mine, dar nu am discutat în partid treaba asta. Orientările celorlalte partide văd că sunt spre republică.Şi Iliescu şi Băsescu. Aşa şansele mi se par mai puţine ca înainte.”

Proaspătul preşedinte ţărănist VictorCiorbea, fost premier al României (1996-1998), ne-a detaliat următorii paşi: „Vom începe să strângem cele25.000 mii de semnături necesare fiecărui partid în fiecare an de dinainteaalegerilor şi ne vom mobiliza mai mult, pentru500.000 semnături, împreună cu o serie de asociaţii, inclusiv Alianţa Civică. Vrem unreferendum care să aducă subiectul în mod serios în dezbaterea publicului, pebaza unei informări temeinice. Sperăm că şi PNL ne va ajuta, în frunte cu Crin Antonescu.” Deşi spune cănu mai ştie cât are partidul în sondaje, liderul PNŢCD respinge ideea unei stratageme electorale. „Nu ne agăţăm de această ideeacum, ci este opţiunea consecventă a PNŢ încă de la constituirea sa, în 1926. Eu însumi am făcut lucruri concrete: am anulatdeciziile aberante prin care regelui i-aufost luate cetăţenia şi chiar naţionalitatearomână, l-am primit la palat cu onoruri de şefde stat, şi atunci s-a dat acel drept de folosinţă a Palatului Elisabeta. Se începuse lucrul şi la modificarea legilor proprietăţii în general, şi în particular ale familiei regale”, mai spune Ciorbea, care nu leagă totuşi,a priori, ideea de monarhie de Mihai I, sau deo anume succesiune. "Deocamdată vorbim despre instituţie. Doar că, evident, cel mai îndreptăţit este MS Regele MihaiI, având în vedere cât a suferit, şi faptul că a încercat, inclusiv prin greva regală, să se opunăocupantului. Restul sunt nuanţe. Eu pot să spun că o cunosc pe Alteţa SaMargareta, despre care am o părere foarte bună", mai adaugă Victor Ciorbea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-02-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TICU
20 Iun 2011

Domnule Ciorbea, Dvs.ziceti ca partidul a fost interzis la 15 august 1947, dar pe saitul PNTCD se spune: "La 29 iulie 1947, printr-un jurnal al Consiliului de Mini?tri, a fost dizolvat Partidul Na?ional ??r?nesc". Cine are dreptate?

Adauga un comentariu

Random image