2017-01-18 06:13

POLITICA


Ţările blocului BRIC au provocat Europa. Europenii au băgat-o la înaintare pe Christine Legarde în cursa pentru şefia FMI

 |  16:53
Ţările blocului BRIC au provocat Europa. Europenii au băgat-o la înaintare pe Christine Legarde în cursa pentru şefia FMI

Ministrulfrancez de finanţe, Christine Lagarde, s-a înscris oficial în cursa pentruconducerea FMI. Lagarde a fost indicată încă de la începutul cursei drept unuldintre favoriţii pentru a-i urma lui Dominique Strauss. Ea a fost consideratăalegerea logică pentru a reda “strălucirea” FMI, după demisia lui DSK,acuzat de agresiune sexuală şi tentativă de viol. Christine Lagarde este foarte respectată şi ardeveni prima femeie director al insitituţiei în 67 de ani de la înfiinţare, darare hopuri de trecut. Unul dintre acestea vizează acuzaţiile de abuz de putere.

Eaa dat asigurări că îşi va menţine candidatura chiar dacă va fi lansată oanchetă privind scandalul de abuz de putere în care este implicată şi aprecizat că are "conştiinţa curată". Judecătorii francezi urmează sădecidă în 10 iunie dacă vor lansa o anchetă privind rolul lui Lagarde într-unacord demediereîntreomul de afaceri Bernard Tapie, un prietenal preşedintelui Nicolas Sarkozy, şi o bancă de stat. Lagarde s-a implicatpentru a pune capăt disputei legale în 2007 ordonând o comisie specială dejudecători pentru a arbitra cazul. Anul următor, Tapie a primit 285 milioane deeuro despăgubiri. Ministrul neagă acuzaţiile.

ChristineLagarde se bucură de susţinerea multor lideri europeni, dar nu şi de sprijinulţărilor emergente. Germania, Marea Britanie şi Franţa au dat undă verdecandidaturii sale. Ea a fost apreciată mai ales pentru rolul important pe care l-a jucat înaprobarea unui mecanism de salvare pentru ţările din zona euro care seconfruntă cu probleme. Acum, pentru a păstra Grecia pe linia de plutire, Europa are nevoiede ajutorul FMI şi implicit are nevoie de un om propriu la cârma instituţiei.Fondul a participat cu 110 miliarde de euro pentru a sprijini Grecia în urmă cuun an, şi, de atunci, a intervenit pentru Irlanda şi Portugalia. Date fiindcondiţiile, Parisul şi Berlinul nuvor să predea cheileunei alte părţi a lumii. Anul trecut au avertizat că moneda euro şi chiarUniunea Europeană în sine ar putea fi în joc.

Revolta ţărilor emergenteCincimari ţări emergente, membre ale BRICS -Brazilia, Rusia, India, China şi Africade Sud - au protestat contra dominării exclusive a Europei pentru a păstrapostul de director general al Fondului Monetar Internaţional. Potrivitacestora, alegerea în funcţie de naţionalitate subminează legitimitateainstituţiei. Declaraţia reprezintă o provocare directă faţă de Europa, iar dacăţările BRIC se pot uni în spatele unuia dintre candidaţi, Consiliul deAdministraţie al FMI, format din 24 de reprezentanţi, va avea de luat o deciziedificilă şi delicată din punct de vedere diplomatic. Economiile emergenteexercită de ani buni presiuni pentru a avea o voce mai importantă şi un dreptde vot mai mare în cadrul FMI. Blocul ţărilor BRICS a sugerat candidaţi din Rusia, Africa de Sudşi Mexic. Decizia de acum se află la StateleUnite. Washingtonul este preocupat de faptul că o implozie în zona euro arputea arunca lumea într-o altă criză financiară şi în recesiune economică.Statele Unite nu sunt pregătite pentru revoluţii în ordinea financiarăpostbelică.

Paşii tehnici către numire

Numireadirectorului FMI este făcută de Consiliul de Administraţie, ce are 24 demembri, reprezentând 187 de ţări membre. Marile puteri, precum SUA, China,Japonia sau Marea Britanie, au fiecare câte un reprezentant. În ceea ce lepriveşte pe restul, unmembru al Consiliuluireprezintă un grup deţări. Dacă nu se va ajunge la desemnearea şefului FMI prin consens, acesta vafi ales prin vot. Numărulvoturilor fiecărei ţăridepinde de cota desubscriere a acesteia la FMI, bazată pe ponderea economiei respectivului statîn economia mondială. Uniunea Europeană are circa 30% din voturile din Consiliulde Administraţie. Dar anumite ţări sunt defavorizate de evaluări. Atfel, pondereaChinei în economia mondială este de 13,6%, dar ţara are 3,82% din voturi în FMI,în vreme ce Marea Britanie şi Franţa au o pondere de 2,9% în economia mondialăşi 2,9% din voturi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image